Kako se vrši nadogradnja kose i koje vrste postoje?

Nadogradnja kose je dostupna svakom i više nema bojazni da će vas frizer loše ošišati. Dovoljno je da je skratite i kasnije nadogradite. I ako ste se ošišali na kratko a kasnije pokajali, opet ne morate čekati mesece i mesece da vam kosa poraste. Naravno svaki metod nadogradnje ima i svoju cenu, ali ako ste se već odlučili na ovako nešto, nemojte gledati da uštedite neki dinar, da ne bi ste izabrali nešto što vam kasnije neće stajati ili nešto što je nekvalitetno.

Osim što treba da izaberete boju u kojoj će biti nadograđene vlasi, morate odabrati i adekvatan oblik kose. Oblik i boja zavise, naravno, od vaše kose.

Sve što treba da uradite nakon nadogradnje kose jeste da je adekvatno održavate.

Koje vrste nadogradnje kose postoje ( nadogradnja keratinom, klipsama, čvorovanjem, trakom, voskom …. )

Postoji više vrsta nadogradnje, svaka je specifična na svoj način. Ovo su neke od najpopularnijih, pa vi sami možete odabrati koja vam odgovara i koja je najbolja.

Nadogradnja kose klipsama

Ukoliko želite da vaša nadograđena kosa traje što duže, onda je nadogradnja kose klipsama prava stvar za vas. S obzirom da se još naziva i ,,doživotna nadogradnja“, koja pri tom može i da se skida po potrebi, jasno je zašto ne nadogradnja kose klipsama jedna od najpopularnijih metoda.

Kako se radi – Za početak je potrebno da vam uzmu određene mere glave ( razmak od uva do uva, oređene mere vratnog dela kao i oba zulufa ), a tada ćete reći i kakvu boju i oblik kose želite. Na vrhovima pramenova nalaze se takozvane klipse, koje se kače poput klik-klak šnalica. To znači da vam treba jako malo vremena da ih stavite ili skinete. Čvrste su i stabilne, a što je najbolje mogu se skidati po potrebi.

S obzirom na metodu izrade, ovaj vid nadogradnje kose ne može izazvati nikakvu štetnost.

Koliko traje – ova nadogradnja kose jeste u nazivu ,,doživotna“, ali je potrebno da se dobro održava da bi dugo trajala.

Kako se vrši nadogradnja kose klipsama?
Kako se vrši nadogradnja kose klipsama?

Nadogradnja kose šivenjem

Ovo je najbrži način da nadogradite kosu. Kako sam proces ne traje dugo, nadogradnja kose šivenjem je jedna od najzastupljenijih metoda.

Kako se vrši – Radi se tako što se na zadnjem delu glave, od uva do uva isplete tanka kika na koju se prišiva nadograđena kosa. Prišiva se sa specijalnim koncem koji se bira u zavisnosti od boje vaša kose kao i nadograđenih pramenova.

Međutim ovaj vid nadogradnje kose ima i velikih mana a to je održavanje. Ako kosu perete sami znajte da se konac kojim je kosa prišivena teško suši pa je moguće i da satruli, a preporučuje se čak i da vam kosu održavaju u salonu, što priznaćete i nije baš isplativo.

Da bi kosa što duže sačuvala svoj kvalitet, nakon teriranja obično se premaže gumenim mlekom.

Kako se radi nadogradnja kose šivenjem?
Kako se radi nadogradnja kose šivenjem?

Nadogradnja kose keratinom

Upitanju je, možda najpopularniji metod nadogradnje kose.

Pre nego što nadogradite kosu potrebno je prvo da vam je frizer stanji, kako bi razlika između vaših i nadograđenih pramenova bila neprimetna. Ako kupujete kosu koju treba da nadogradite nije isključeno ni da ćete morati da je prefarbate kako ne bi bilo ni razlike u boji.

Keratin je zapravo neka vrsta lepka i pri kupovini birajte najkvalitetnije moguće. On mora biti izdržljiv kada kosu izlažete velikoj toploti, na primer dok je sušite fenom i slično. Ako je keratin slabijeg kvaliteta, može se otopiti pri malo većim temperaturama, vlasi će se spojiti i nećete moći da ih razdvojite.

Kako se radi – Kosa se, nadograđuje tako što se nadograđeni pramenovi praktično zalepe keratinom na vašu kosu. Ne smete ih lepiti na teme jer tako možete oštetiti i svoje vlasi. Doćiće do opadanja dlake i sličnih posledica. Nadograđene vlasi se lepe najmanje petnaest milimetara od vašeg temena. Sve se to obavlja specijalnom topilicom.

Mane ovakve nadogradnje kose su to što sam proces traje i do nekoliko sati, a nije baš ni jeftin. Ako izuzmemo kupovinu kose i kvalitetnog, a samim tim i skupljeg keratina, s vremena na vreme moraćete da idete na korekcije a to opet košta.

Koliko traje – ovakva nagogradnja kose može da potraje i do šest meseci, kada treba otići na korekciju.

Kako se radi nadogradnja kose keratinom?
Kako se radi nadogradnja kose keratinom?

Nadogradnja kose perlicama

I u ovoj metodi nadogradnje koristi se keratin, ali se kosa dodatno pričvršćuje već pomenutim perlicama.

Kako se vrši – Perlice se prave od aluminijuma, a neke sa unutrašnje strane imaju i silikon. Što je debljina zidova na perlici deblja, to je njen kvalitet veći. Nadogradnja se obavlja uz pomoć, takozvane, heklice.
Koliko traje – Baš kao i kod nadogradnje kose keratinom, moraćete da odete na korekciju, nekih pet meseci nakon tretmana.

Kako se vrši nadogradnja kose perlicama?
Kako se vrši nadogradnja kose perlicama?

Nadogradnja kose čvorovanjem

Čvorovanje spada u bolje metode, a pristupačne kada je reč o nadogradnji kose. Kako sam naziv kaže, nadograđena kosa se na vašu kači uz pomoć čvorića

Kako se vrši – Čvorići se vezuju pomoću specijalnog elastičnog konca. Za razliku od metode šivenjem, za ovakvu nadogradnju kose se koriti tanji konac, koji se nakon pranja lakše suši, pa je samim tim manja opasnost od truljenja konca i kidanja pramenova. Ova metoda ne koristi nikakvu hemiju.

Koliko traje – Ovako nadograđena kosa može da vam traje i do osam meseci, kada je potrebno odraditi korekciju.

Kako se vrši nadogradnja kose čvorovanjem?
Kako se vrši nadogradnja kose čvorovanjem?

Nadogradnja kose trakama

Ova vrsta nadogradnje kose je takođe veoma praktična. Traka je obično providna, poput običnog selotejpa, a izrađene su od silikona.

Kako se radi – Na vrhu pramenova nalaze se samolepljive trakice koje se pričvršćuju na vašu kosu. Ukoliko je potrebno, koriste se i specijalna klešta kako bi ojačala i dodatno pričvrstila nadograđeni pramen za vašu kosu. Traka se kači skoro do samog vrha vlasi ali ne i da bude uz kožu vaše glave.

Ovako nadograđena kosa je laka za održavanje, ali i češljanje. Traka se lepi i sa jedne i sa druge strane pramena, što za razliku od drugih metoda nadogradnje čini vašu kosu i gušćom. Zato se ova metoda zove još i sendvič nadogradnja kose.

Koliko traje – Ukoliko želite da nadogradite kosu trakama, neće vam trebati puno vremena, ali je kratkotrajna i nakon tri meseca moraćete na korekciju.

Kako se radi nadogradnja kose trakama?
Kako se radi nadogradnja kose trakama?

Iskustva sa nadogradnjom kose. Koje preparate koristiti za održavanje?

Za pranje nadograđene kose koristi se specijalni šampon, mogu se kupiti i setovi koji pored šampona sadrže serum, srej i kremu. Kozmetika za nadograđenu kosu je poprilično skupa u odnosu na obične preparate za kosu. Šamponi su oko osamsto dnara, dok su setovi i preko tri hiljade.

Ako idete na more, vašoj kosi je potrebna dodatna nega. Kada se kosa nadogradi lošim keratinom on se istopi usled velikih temperatura na primorju, pa se kosa umrsi i skoro je nemoguće raščešljati je. Ukoliko je keratin dobar i ne topi se, onda jednostavno kosu vežite u pletenicu, i kada izađete iz vode malo je isperite i poprskajte nekim preparatom za zaštitu nadograđene kose, kao preventivu zbog morske soli.

Nadogradnja kose, uopšte nije jeftina investicija, koštaće vas i preko dvesta evra, dok ćete korekcije, koje se rade u proseku na svakih pet meseci plaćati oko pedeset evra.

Iskustva sa nadograđenom kosom
Iskustva sa nadograđenom kosom
Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts