Kako napraviti ikebane od suvog cveća

Ikebane od suvog cveća

Svaka žena ili devojka voli da dobije lep buket cveća. Kako bi trajao duže, nekada se desi da probamo da taj buket osušimo kako bi duže trajao. Medjutim, cveće neretko izgubi svoju boju, ne izgleda baš lepo a mogu se pojaviti i neki insekti.

Umesto ovakvog sporog sušenja cveća, ako želite da napravite ikebane od suvog cveća, nabavite već osušeno cveće koje je i obojeno postojanim bojama. Ovakav aranžman će tako duže trajati.

Cvetni aranžmani, a posebno bogate ikebane, mogu osvežiti prostor u kom živite a i obradovati vama drage osobe.

Kako se prave ikebane od suvog cveća? Ima različitih načina za pravljenje suvog aranžmana, a sve zavisi od cveća koje koristite i maštovitosti.

ikebana1

Podloga za ikebanu

Izrada ikebane kreće od odredjivanja podlege odnosno baze za ikebanu. Za podlogu ikebane možete upotrebiti neki interesantan komad drveta, crep, saksiju, korpu… Često se upotrebljava i tvrdji sundjer, stiropor, pluta…

Kako napraviti deo od cveća? Najčešće se suvo cveće učvrsti u podlogu korišćenjem žice ili silikona. Od izbora cveća koje Vam je na raspolaganju i vaše kreativnosti zavisiće i kombinovanje boja i veličina i vrsta cveća. Dodaci mogu biti biserni ili kristalni ukrasi, šljokice, sedefasti sprejevi.

ikebana2

Sušenje cveća

Ako cveće ipak želite sami da osušite kako bi sastav ikebane bio isključivo po vašoj želji, najjednostavniji način sušenja je na vazduhu.

Od cveća koje ste nabrali ili kupili, napravite manje buketiće i okačite ih negde gde će imati podršku i oslonac. Nemojte praviti previše guste bukete, da biste izbegli budj. Neka oslonac bude što manje površine ili još bolje, stavite buketićetako da vise kako bi strujanje vazduha bilo veće.

Mesto gde ćete sušiti cveće treba da bude suvo,provetreno, i zaštićeno od direktnih suncevih zraka koji mogu da promene originalnu boju cveta. Izbegavajte kao mesto sušenja kuhinju zbog isparavanja prilikom kuvanja, a takodje i garažne prodtore zbog uticaja izduvnih gasova.

ikebana3

Sušenje u rerni

Cvece možetedosta brže osušiti ako ga sušite u rerni. Uzmite papir za pečenje , i po njemu rasporedite cveće. Neka rerna radi na najmanjoj temperaturi oko 1 sat a vrata rerne trebada budu malo otvorena.

Cveće prema potrebi možete i da okrećete zbog ravnomernijeg sušenja. Na kraju, boja treba da ostane zelenkasta a ne žuta ili braon jer bi to bio znak da ste cveće presušili.

Možete koristiti i mikrotalasnu pećnicu. Izmedju dva papira stavite cveće i sušite svega jedan minut. Proverite da li se osušilo a ako ima nekog cveća za koje vam se čini da nije dovoljno osušeno, ostavite u pećnici još dvadesetak sekundi.

Kada je reč o drvenastim biljkama, kao što su lavanda, ruža, hortenzija, ili ruzmarin, možete ih čuvati u   mešavini glicerina i vode.

Kako da to uradite? Vrhove grana cveća stavite u posudu koja je napunjena do 5 cm i to mešavinom koja sadrži 2 dela vruće vode i 1 deo glicerina. Nakon 24 sata proverite nivo smese i dodajte i glicerin i vodu tek toliko da stabljike budu uronjene kao na početku. Proces ponovite tri sedmice na suvom mestu a nakon toga, ocedite tečnost, osušite biljke i možete ih koristiti za ikebanu.

Ruže se najlakše suše

Najlakše ćete osušiti ruže, koje možda izgledaju i najdekorativnije.   Ruže sušite tako što će te ih zakačiti štipaljkom sa cvetom okrenutim na dole. Posle nekoliko dana, ružu treba potopiti u vosak i ostavite da se ohladi.

Vosak može da oboji cvet, pa tako ako ne želite da vam ruže promene boju upotrebite beli ili žuti vosak. Ruža koja je sušena po ovom principu može da traje godinama.

Ideje za ikebane

Vrlo dekorativnu Ikebanu možete napraviti i samo od jednog cveta. U tom slučaju, pažnja se posvećuje podlozi ili posudi u kokoj je ikebana. Providne vaze su idealne za ikebanu od jednog cveta. Stavite na dno providne posude dekorativni pesak, kamenčiće, perlice , školjke…

Ako želite jop bogatiji aranžman,sipajte u posudu vodu koja je obojena nekom jarkom bojom, i dodajte sveže rezano cveće.

Jednostavniji način je da u posudu sa jarkom tečnošću spustite nekoliko dekorativnih latica i dobili ste jednu vrlo prefinjenu ikebanu koja je zaista neuobičajena.

Možete sitne listiće ukrasiti lakom za nokte a krupne cvetove šljokičastim sprejevima.

Za veću prefinjenost, nanižite ukrasne perlice na žicu i njome obmotajte ikebanu.

Kada uredjujete bilo koji prostor, znaje da je dekoracija neizostavni element. Potrudite se zato da ovaj posao uradite sa puno mašte i kreativnosti, i vaš prostor će odisati svežinom, originalnošću i vedrinom, bilo da je u pitanju životni prostor ili onaj poslovni.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts