Šta je dobro za pad imuniteta u trudnoći

Pad imuniteta u trudnoći često može da uzrokuje češću pojavu raznih bolesti, od obične prehlade pa do ozbiljnih infekcija.

Trudnoća se ne zove uzalud – drugo stanje. Tada organizam, treba da radi za dvoje, pa je zato potrebno voditi brigu o imunitetu, čak i pre začeća.

Šta je uzrok slabijeg imuniteta u trudnoći?

Medju uzrocima može biti poremećen rad štitne žlezde,  zatim, to što ste ranije često bili prehladjeni, posebno ako ste bolesti izdržali „na nogama“ što može da dovede do slabijeg imuniteta .

trudnoca imunitet

Uzrok može biti i Vaša podložnost alergijskim reakcijama i problemima sa varenjem i probavom. Još jedan od razloga može biti manjak ili višak kilograma. Nije retkost da je imunitet oslabljen i zbog stresa. Žene čija trudnoća protiče u sreći i opuštenosti ređe bivaju bolesne, od žena koje kroz trudnoću iskuse  psihološki stres.

Imunitet može da opadne i ako često pijete odredjene lekove na primer za lečenje glavobolje, za stomak, nesanicu …

Medjutim, i kod  potpuno zdravih žena,  početkom trudnoće, javljaju se simptomi pada imuniteta, jer organizam smanjuje odbrambene mehanizme, pa je normalno da je  trudnica preosetljiva na razne infekcije.

Dva su ključna  perioda tokom trudnoće u kojima se dešava nagli pad imuniteta. Prvi  je između 6. i 8. nedelje drugog stanja. U ovom periodu, imuni sistem počinje rad za dvoje, pa neretko nije u stanju da se izbori sa povećanim izazovima u odbrani. Tako se na primer, u ranoj trudnoći više od 80 % trudnica  prehladi.

Drugi problematični  period je između 20. i 28. sedmice trudnoće. Tada se formiraju bebini organi, pa je kod trudnica česta pojava anemije, pa sa nedostatkom gvoždja, dolazi i pad imuniteta. U ovom period je preporučljivo da se u ishranu što češće uvrsti sveža cvekla, šargarepa, jabuka, bundeva, sok od nara.

Pored anemičnosti, još neki razlozi za pad imuniteta tokom drugog stanja su neadekvatna ishrana i nedostatak vitamina .

Važnost pravilne ishrane

Na stanje imuniteta trudnice posebno utiče manjak  vitamina A, E, C i B2. Problem je i ako trudnica jede brzu hranu koja , osim što je jako kalorična, sadrži i dosta soli, šećera, različite arome i aditive koji mogu da smanje odbrambenu snagu organizma. Preporuka je da jelovnik trudnice zato bude bogat probioticima, svežim voćem i povrćem, ribom, nemasnim mesom…

Stanje organa za varenje je jako bitno za stanje imuniteta. Zdrav stomak i creva su dobra  prepreka štetnim bakterijama, koje dolaze u organizam putem hrane. Održavanje zdrave ravnoteže crevne flore ima važnu ulogu u očuvanju zaštitne snage tela trudnice.

Nezalečene infekcije

Preporučljivo je da se pre trudnoće urade  analize na hlamidiju, ureaplazmu, genitalni herpes, mikroplazmu, sifilis, uraditi lekarske preglede i ako treba, početi sa lečenjem bolesti.

Važnost fizičke kondicije

Aktivnost i vežbanje na svežem vazduhu jačaju odbrambeni potencijal organizma. Trudnice ne treba da preteruju sa vežbanjem, pa je dovoljna i šetnja, plivanje, pilates, naravno kada odobri lekar.

Imunitet kod mladjih trudnica

Kod suviše ranih trudnoća, pre 18. godine, telo fiziološki nije spremno na velika opterećenja, a jako mlade trudnice često nisu ni psihički spremne za izazove koje trudnoća i roditeljstvo nose, pa nije retko da  je kod mladih devojaka  trudnoća praćena stresom. Isto tako, kod trudnoće nakon 35. godine odbrambeni mehanizam žene je iscrpljeniji. Ovo nije obavezno pravilo, jer ako žena vodi uredan i zdrav život, i u starijem dobu može imati jak imunitet.

Šta možete da uradite

Jako je važno da održite imunitet stabilnim tokom trudnoće, jer će Vam i nakon trudnoće, posle porodjaja i dok traje dojenje, biti potrebno vaše nenarušeno zdravlje, snaga i energija. Probajte da sačuvate odbrambeni mehanizam Vašeg tela na prirodan način.

Đumbir

Đumbir se vekovima koristi za podsticanje rada probavnog sistema i time poboljšava apsorpciju hranjivih materija  koje imaju važnu ulogu u jačanju imuniteta.

Najbolje je da koristite sveži đumbir jer kao takav ima najjače dejstvo- Malo slabije ali i te kako vredno lekovito dejstvo ima sušeni, kuvani ili đumbir u prahu. Za jači imunitet biće dovoljno da svakog dana popijete šolju toplog čaja sa djumbirom.

djumbir-korien

Voće bogato vitaminom C

Delovanje vitamina C posebno je važno za osobe koje su konstantno pod stresom, a to važi i za trudnice. Istraživanja pokazuju da 500mg vitamina C ako se uzme odmah sa prvim znakovima gripa ili prehlade, može ubrzati proces ozdravljenja. Jedite narandže, paprike, pijte limunadu…

Beli luk

Beli luk je prirodni antibiotik bogat  antioksidansima koji jačaju imunitet i bore se sa upalama. Beli luk je  jedna od najzdravijih namirnica, pa će trudnicama sigurno pomoći u zaštiti od infekcija.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts