Maslinovo ulje i limun – najbolji prirodni lek za kamen u bubregu

Kamen u bubregu, mokraćnim kanalima i mokraćnoj bešici ima oko 15 odsto populacije i predstavlja jedno od nalčešćih uroloških obolenja. Ipak, ovo stanje je prisutnije kod muškaraca, čak tri puta više nego kod žena.Osim operativne i drugih metoda ukljanjanja, sve češće se koriste prirodni lekovi gde se najviše koriste maslinovo ulje i limun.

Veličina kamena može biti jako mala, poput sitnog zrnca peska, a može dostići i veličinu kamena koji zahvata čitav bubreg. Kamen obično miruje na mestu nastanka, uglavnom ne izaziva tegobe i često se otkrije sasvim slučajno. Dok kamen miruje, nema simptoma, ali kada počne pokretanje kamena iz bubrega sledi jedan od najtežih bolova koji su poznati medicini i koji je karakterističan za bubrežni napad. Uteha je da se ovo stanje uspešno leči, da se može preventivno delovati kako Vam zdravlje ne bi bilo ugroženo.

kamen u bubregu1

Zašto nastaje kamen u bubregu?

Razlozi mogu ležati u genetskom faktoru, odnosno naslednosti, u nedovoljnom unosu vode u organizam, zatim u infekciji mokraćnih puteva, u nepravilnoj ishrani koja je prebogata belančevinama, solju, u nedostatku vitamina B6, a kamen se može pojaviti i usled nekih urodjenih mana, Kronove bolesti, zbog gojaznosti, ishrane siromašne žitaricama i mahinarkama…

Kamen u bubregu otkriva se ultrazvučnim pregledom, skenerom i rendgenskim snimanjem .

Šta koristiti za sprečavanje pojave kamena u bubregu

Šta je dobro uraditi kako vas ne bi zadesio kamen u bubregu?Pijte dva do tri litra tečnosti dnevno, jedite raznovrsnu hranu, izbegavajte flaširanu vodu isključivo jednog proizvodjača već ih kombinujte, smanjite unos čokolade, lešnika, oraha, badema…

Simptomi

Bol je osnovni simptom postojanja kamena u bubregu. Bol može biti blag, ili toliko jak da Vas hitno smeštaju u bolnicu. Ovi napadi bola mogu da traju od 20 minuta do sat vremena, nakon čega prestaju ali se mogu javiti nekoliko putana dan.Bol se najčešće oseća u slabini sa desne ili leve strane trupa.

Osim bubrežnih kolika, simptomi su i vidljiva ili nevidljiva krv u stolici, mučnine, povraćanje, neodložna potreba za mokrenjem.

Kako se leči kamen u bubregu

Kako izlečiti kamen u bubregu? Proces lečenja zavisi od veličine i položaja kamena. Najpre se zaustavlja bol lekovima, a malaksalost zbog povraćanja se tretira infuzijama.

Ako ste još kod kuće i niste još otišli lekaru, savetuje se uzimanje većih količina vode. Piju se i lekovi koji ubrzavaju ozbacivanje kamena. Ne uzimajte lekove protiv bolova bez konsultovanja sa lekarima.

Procedura za razbijanje ili vađenje kamena

Litotripsija udarnim talasima je tretman razbijanja kamena u bubregu koja je efikasna kod velikog ili tvrdog kamenja. Bol pri tretmanu može se umanjiti odredjenim lekovima. Ova metoda podrazumeva usmeravanje visoko energetskog udarnog talasa ka kamenu koji oslobadja energiju i tako garazbija na deliće koji se lao izbacuju.

Kada je reč o jako velikom kamenju, koristi se metoda – Perkutana nefrolitotomija , koja kroz kožu uvodi instrument kojim se kamen razbija a delići izbacuju.

Statistički podaci kažu da danas čak 95% pacijenata prodje kroz jednu od navedenih procedura razbijanja kamena u bubregu dok 5 odsto njih odlazi na operaciju.

U svakom slučaju, možete da probate da pomognete sebi prirodnim putem.

Prirodni lek za kamen u bubregu

Maslinovo ulje i limun, odnosno sok od limuna, potrebno je uzimati naizmenično na po svega nekoliko minuta. Ponavljajte naizmenično konzumiranje ove dne namirnice dok ne potrošite dva decilitra ulja i sok od nekoliko limuna.

Druga varijanta – U jedan kilogram meda i 100 ml maslinovog ulja dodajte šoljicu soka od celera i sok od 2 limuna. Dobro promešajte i pijte tri puta dnevno, pre obroka.

Narodni lekovi nude preparate u čiji sastav ulazi lekovito bilje. Tako na primer, za razbijanje kamena u bubregu, pijte 1 gram praška od broća koji ste pomešali samalo meda i to u toku jedne nedelje.

Šta piti za otklanjanje kamena u bubregu? Probajte čaj od korena pirevine. Dve kašike korena prelijte sa 5 dl ključale vode, i posle deset minuta piti po želji.

kamen u bubregu2

Možete da pijete i sok od rotkve. Izrendajte rotkve i ostavite ih da odstoje par sati. Procedite i sok pijte tri puta na dan po 50 ml. Pijenje rotkvinog soka traje mesec dana, a neka iskustva kažu da za to vreme kamen može da nestane.

Čaj od šipaka je takodje dobar izbor. Napravite ga uobičajeno ali ostavite da odstoji desetak sati. Kada čaj procedite dodajte u njegamalo limunovog soka i meda, Pije se jedna šoljica tri puta na dan.

Napravite čaj od po dve kašike narendanog peršunovog korena , rena i mirođije koje ćete preliti litrom proključale vode. Kadase ohladi prosedite i pijte po jednu čašu tri puta dnevno posle obroka.

Ako želite da preventivom sprečite nastanak kamena u bubregu, preporučujemo čaj od kukuruzne svile koji je poznat kao diuretik.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts