Osmočasovna dijeta

Osmočasovna dijeta se uvek propagira parolom da ćete uz držanje ove dijete izgubiti 4 kilograma za nedelju dana. Ipak, iskustva su različita kao i rezultati.

Osmočasovna dijeta je zapravo program mršavljenja i gubitka kilograma koji je detaljno objašnjen u knjizi „Osmočasovna dijeta: Gledajte kako kilogrami nestaju, dok jedete šta želite“, autora Davida Zinčenka i Pitera Mura.

Sam naslov knjige nas navodi da pomislimo da je u pitanju nešto savršeno što će i najvećim ljubiteljima hrane omogućiti da konačno smršaju. Evo o čemu je zapravo reč: Stvar je u tome da smete da jedete jedino u vremenskom intervalu koji traje tačno osam sati – van ovog perioda – ne sme da se jede bilo šta.

osmocasovna dijeta

Osnovno polazište osmočasovne dijete je teorija da je ljudski organizam napravljen tako da ima periode kada trpi obilniju ishranu i periode koji su pogodni za post ili uzdržavanje od hrane.

Osmočasovni ciklusi

U ovoj dijeti postoje ciklusi u trajanju od osam sati kada može da se jede bukvalno sve (naravno, bez prejedanja) a onda nastupa ciklus od 16 sati kada ništa ne sme da se jede. Ova šema treba da važi za svaki dan. Objašnjenje – tokom 16 sati pauze u ishrani, ljudskom telu je potreban odmor i oporavak a ne energija koja će odlaziti na varenje hrane.

Kako odrediti ciklus koji je idealan?

Tokom 24 sata treba konzumirati hranu u jednom intervalu od osam sati, ali kojih je to 8 sati koji će dati najbolje rezultate?

Iako mnogi smatraju da je idealnih 8 sati kada se može jesti od 9 do 17 sati, ni period od 8 do 16 časova ili neki drugi neće uzicati na rezultate. Najbolje je da ovih famoznih osam sati sami odredite u odnosu na Vaš dnevni raspored obaveza i onako kako odgovara Vašem stilu i načinu života i dnevnoj dinamici i bioritmu. Ali koji god raspon vremena izaberete, osnovna stvar je da u okviru njega pojedete sve ono što ste planirali na dnevnom nivou. Ovaj osmočasovni period čak može biti različit u različitim danima tokom sedmice. Birajte svojih osam sati dijete!

Kada početi osmočasovnu dijetu?

Ova dijeta počinje tako što ćete najpre krenuti sa bar tri dana nedeljno osmočasovnog rasporeda unosa hrane a zatim sa prolaskom vremena i Vaših želja, povećavajte broj dana dok ne stignete do ukupno 7 dana u sedmici.

Bez zabrana u vrsti hrane

Jako je privlačno to što u ovoj dijeti nema zabranjene hrane ali ipak, osmočasovna dijeta ne bi trebalo da se koristi kao izgovor da počnete da se prejedate, dakle, jedite koliko mislite da Vam je potrebno ali ne preterujte sa količinama.

Da pomenemo i jedan mali izuzetak a to su slatki napici. Osmočasovna dijeta ne zagovara kalorije koje se nalaze u pićima, ali to ne znači da ih se morate potpuno odreći – možete ih konzumirati umereno.

Umereno sa slatkišima i grickalicama

Za razliku od drugih dijeta, ovde se mogu jesti i ozloglašene grickalice i slatkiši. Ali, potrudite se da budu bar one manje štetne, na primer birajte radije pečene semenke bundeve ili suncokreta i orašaste plodove kao i suvo voće umesto čipseva i krekera.

Generalne preporuke koje imaju sve dijete, važe i ovde – uvek je bolje jesti što prirodnije namirnice a smanjiti unos onih industrijski proizvedenih koje, osim što imaju više kalorija, sadrže još i aditive i konzervanse.

Recepti i jelovnik

Evo primera osmočasovne dijete:

Kad ustanete popijte vodu i kafu ili čaj.

U deset sati organizujte doručak- u obzir dolaze musli, voće, mleko ili jogurt, kajgana, tost, kafa i čajevi.

Možete da užinate kad god želite u okviru osam sati, najboljeje da to bude neko voće, salata ili recimo slatkiš od žitarica. Kolači i sladoled mogu takodje doći u obzir ali bez preterivanja.

Ručak takodje konzumirajte kad god želite u okviru vaših 8 sati. Možete jesti sva kuvana jela, pomfrit, picu… zasladite se po ručku jednom voćkom.

Ako ste počeli sa doručkom u 10 sati, večera vam sleduje u 18 sati: Napravite grilovano belo pileće meso, kuvani krompir na razne načine sa ili bez preliva i putera, bareno povrće, i na kraju dodajte neki slatkiš po izboru. prelivena kašikom putera, pareni brokoli, sladoled.

Vežbanje i osmočasovna dijeta

Autori dijete takođe preporučuju u svojoj knjizi osam minuta vežbanja dnevno. Izaberite vežbe koje Vam najviše odgovaraju. Sigurno ćete za njih naći 8 minuta.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts