Antibebi pilula za dan posle – najčešća pitanja i odgovori

Pilula za dan posle, uzima se najkasnije 72 sata posle nezaštićenog seksualnog odnosa da bi se sprečila neželjena trudnoća. Bez obzira na to što nas na vrlo brz i efikasan način mogu spasiti glavobolja, treba znati da se sa njihom primenom ne sme preterivati jer je reč o takozvanim pravim hormonskim bombama koje i te kako mogu da poremete zdravlje žene. Kod neprimerene i neodgovorne česte primene može se javiti čak i neplodnost.

Hitna kontracepcija podrazumeva nekoliko metoda koje su namenjene ženama koje su imale nezaštićen odnos, a u slučaju da neki drugi vid kontracepcije nije adekvatno primenjen.

Preparati za hitnu kontracepciju se popularno nazivaju “ pilula za jutro posle“ ili „pilula za dan posle“. Ovaj vidkontracepcije je relativno nov i u upotrebi je oko 30 godina.

pilula dan posle

Da li su štetne pilule za dan posle?

Svakako su štetne ako se često koriste i mogu ostaviti posledice u funkcionisanju ženskih reproduktivnih organa. Kao moguća neželjena dejstva ove pilule mogu se javiti mučnina, glavobolja, promena raspoloženja, a nekad i povraćanje. Relativno niska cena ovih pilula (oko 400 dinara u apotekama) i marketing učinili su svoje pa se sve više žena i devojaka oslanja na njihovo dejstvo i lako se odlučuje da ih pije, bez obzira na ozbiljne nuspojave do kojih dolazi neodgovornom primenom. Ipak znajte, pilula se ne sme koristiti više od dva puta godišnje, a obavezno je da se pre upotrebe konsultujete sa svojim ginekologom.

Da li pilule za dan posle utiču na menstruaciju

Kada se nakon uzimanja ove pilule, završi naredna menstruacija, ili ako ciklus izostane, pa pilula poremeti ciklus ili nastupi kašnjenje menstruacije, trebalo bi obavezno otići na pregled. Upotreba pilule do dva puta u godinu dana neće biti štetna po plodnost žene i ne dovodi do steriliteta dok češća upotreba i te kako može uticati na menstrualni ciklus.

Koliko su efikasne pilule za dan posle

Delovanje ove pilule je sigurno u 75 posto slučajeva, znači svaku četvrtu ženu ipak neće zaštiti neželjene trudnoće, ukoliko je do oplodnje došlo. Naime, što se pre uzme ova tableta, a to je najbolje u roku od 24 sata posle nezaštićenog seksualnog odnosa, veća je i verovatnoća da će ovakav vid urgentne kontracepcije biti efikasniji.

Ovakve pilule su dozvoljena metoda za kontraciju skoro svuda u svetu i normalno je da treba da se upotrebi kada nastupe neželjene situacije, al i to ipak ne znači da bi ove pilule trebalo agresivno reklamirati kao nešto potpuno bezopasno po zdravlje.

Koliko traje dejstvo pilula za dan posle

Važno je da znate da pilula ima jednokratni učinak, dakle, neće zaštititi ženu tokom sledećeg odnosa bez zaštite.

Neredovna menstruacija i pilula za dan posle

Iskustva žena u korišćenju ovakve metode kontracepcije se razlikuju. Neke žene primećuju recimo da imaju dva menstrualna cikludsa u mesec dana nakon korišćenja pilule. Ipak, uglavnom je reč o nečem drugom. Jedno od tih krvarenja je zapravo ono koje objašnjeno i u uputstvu za upotrebu gde stoji da je tri do šest dana nakon uzimanja pilule, zbog ukupnog dejstva sadržaja pilula na regulacione mehanizme u organizmu, moguće da se desi blago krvarenje. Koliko traje krvarenje posle pilula za dan posle? – Pošto je reč o blagom krvarenju, obično ne traje duže od nekoliko dana.Kod nekih žena to ne mora biti krvarenje već na primer braon sekret, ali ako niste sigurni, bolje se konsultujte sa lekarom.

Koju pilulu izabrati

Da bi ste izbegli neprijatna iskustva nakon nezaštićenih seksualnih odnosa, ginekolozi preporučuju niskodozne kontraceptivne pilule koje su pouzdana i bezbedna kontracepcija. Na pitanje o tome koja je pilula najbolja baš za Vas, u odnosu na Vaše godine i zdravstveno stanje, najbolji odgovor će dati ginekolog.

Alkohol, dojenje i trudnoća – kontraindikacije

Uglavnom se u uputstima ovih pilula ne navode nikakve kontraindikacije ali ih ipak ne treba koristiti u slučaju ozbiljnih oboljenja jetre ili ako postoji vaginalno krvarenje nepoznatog porekla. Takodje, ne treba ih primenjivati kada je ustanovljena trudnoća, jer tada primena nema efekta.

Ako razmišljate o tome da li ovakvu pilulu možete koristiti i tokom mestruacije, o tome je najbolje konsultovati ginekologa ili farmaceuta.

Kada je dojenje u pitanju, unajte da se preko mleka mnogo toga direktno prenosi na bebu, pa bi i u ovom slučaju trebalo potražiti savet lekara.

Važne napomene

Primenu ovakvih hormonskih preparata koristite samo na zaista izuzetne slučajeve nezaštićenog odnosa u plodnim danima. Pilula za dan posle nije zamena za redovnu kontracepciju i štiti samo od nastanka trudnoće ali ne i od seksualno prenosivih bolesti.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts