Američka pita sa malinama

Pita sa malinama

Mada je u našim krajevima, barem rasprostranjenija druga vrsta pita, takozvana američka pita postaje sve popularnija i u našoj zemlji. Razlog za to ne mogu da pronađem, ali je tako.

Nekada su se pravile pite na klasičan način: od domaćih ili gotovih kora. Ali, kako se navike ljudi vremenom menjaju u svim životnim segmentima, tako i u ishrani, pa nam je tako “ stigla “ i američka pita.

Razlika između američke pite i onakve na kakvu smo, u većoj ili manjoj meri svi navikli je prilično velika. Zapravo, američka pita se može svrstati u kolače, pre nego u pite. Naravno, gotovo uvek se podrazumeva da je to slatka pita.

pita sa malinama

Sam način pripreme ove poslastice nije uopšte komplikovan. A ukoliko nemate kalup za ovu vrstu pite, uvek možete američku pitu pripremiti u, recimo okrugloj tepsiji. Ne zaboravite da blago izvijete ivice, kako biste dobili pitu koja je slična originalnoj.

Američka pita se mahom pravi sa različitim vrstama voća, a u zavisnosti od vašeg ukusa. Mi smo za vas pripremili, već isprobani recept za slatku američku pitu sa malinama.

Potrebni sastojci:

  • 2 žumanceta
  • 2 kašike pavlake
  • 2 kašike šećera
  • 220 gr brašna
  • 100 gr putera
  • 1/2 kg malina
  • šećer ( po ukusu, za fil )
  • malo soli

Kako se pravi američka pita sa malinama?

  1. Prvo izrendajte koru od limuna.
  2. Zatim pomešajte u odgovarajućoj posudi: 200 gr brašna, 2 kašike šećera, malo soli i izrendanu koru od limuna.
  3. U sve to dodajte puter, ali je najbolje da ga prethodno iseckate. Kada sjedinite puter sa smesom od brašna, dodajte žumanca i pavlaku i dobro zamesite testo da bude kompaktno.
  4. Ovako pripremljeno testo zavijte obavezno u foliju i ostavite da odstoji u frižideru oko pola sata.
  5. U međuvremenu pripremite fil: zašećerite maline po ukusu, dodajte 1 kašičicu limunovog soka i preostale 2 kašike brašna. Pa sve to dobro sjedinite kašikom.
  6. Testo podelite na tri dela, s tim da jednu trećinu ostavite sa strane, a dve razvijete ( svaku posebno ) na krug koji je malo većeg prečnika nego što je sama tepsija, to jest kalup. Najbolje je da krug bude toliko veliki da potpuno prekrije ivice posude.
  7. Ova dva kruga stavite u kalup i obavezno ga viljuškom izbockajte. Potom ravnomerno rasporedite pripremljen fil.
  8. Trećinu testa koje ste odvojili, takođe razvijte oklagijom, pa stavite preko fila. Izvucite ivice kao na pravoj američkoj piti.
  9. Pripremljenu slatku američku pitu sa malinama pecite na 200 stepeni u rerni dok ne porumeni ( otprilike 40 – ak minuta ). Izvadite je iz rerne i ostavite da se ohladi. Pitu možete služiti uz kuglu sladoleda od vanile ili šlag.
Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts