Domaća štrudla sa makom

Štrudla sa makom

Svaki put kada pokušavam da se prisetim svog detinjstva, nekako mi uvek u sećanje dođe bakina štrudla sa makom, ona prava domaća. Tada je cela kuća mirisala na ovaj kolač, za mene savršenog ukusa. I nekako, svaka štrudla sa makom koju sam ja pokušavala da napravim, bez obzira na recept, nikada nije imala tako savršen ukus, kao bakina koja je obeležila moje detinjstvo.

Naravno, osnovni razlog za to je pretpostavljam što je moja baka bila Sremica, pa je pravila štrudle onako kako to čine Sremci, koji su inače poznati po brojnim specijalitetima, a između ostalog i po štrudlama. Zato sam prestala da se trudim da ponovo osetim taj ukus, jer sam shvatila da pored bakinog umeća, ono što nedostaje meni kada pripremam mojoj deci ovu štrudlu na prvom mestu su domaća jaja, ali i mleko, brašno i ostali sastojci. Uz to, moja baka je bila domaćica i nije žurila na posao, niti je radila druge stvari koje savremene žene, mahom rade, zato je mogla da premesuje testo nekoliko puta kako bi njena domaća štrudla sa makom bila ukusnija.

Kada sam sve to shvatila, priznajem da sam odustala od ideje da ću uspeti da mojim mališanima dočaram savršeni ukus koji je imala bakina štrudla sa makom, a verujem da oni uživaju u onoj koju ja pripremam. Jedino čega se i danas pridržavam, bez obzira na kvalitet sastojaka, jeste recept koji sam dobila od moje mame, a koji je upravo onaj po kome je moja baka godinama pripremala ovu poslasticu. Naravno, kao i za većinu jela naše kuhinje, tako i za štrudlu sa makom postoji veliki broj različitih načina pripreme, a recept koji možete pročitati u nsatavku teksta je samo jedan od mnogih. Nadam se da će vam se dopasti, jer ja od njega ne odstupam.

strudla sa makom

Ukoliko vas zanima kako napraviti ovu poslasticu, pripremite sledeće sastojke, pa pokušajte:

  • 1 malo pakovanje svežeg kvasca
  • 700 ml mleka
  • 800 gr mekog brašna
  • 300 gr margarina ili putera
  • 2 cela jajeta
  • 100 gr šećera
  • na vrh kašičice soli
  • 450 gr mlevenog maka
  • 250 gr šećera
  • 1 kesica vanilin šećera
  • šećer u prahu za posipanje

Kako se pravi domaća štrudla sa makom?

  1. Prvo ćete zamesiti testo, ali pre nego što počnete odvojite 1 čašu mleka ( 250 ml ), jer vam je ta količina potrebna za testo, a preostalih 450 ml ćete koristiti za pripremu fila. Razmutite kvasac sa malo šećera i malo soli u mlakom mleku i ne čekajte da nadođe.
  2. Pomešajte brašno i margarin ili puter, pa sve dobro sjedinite. Potom dodajte razmućen kvasac i ostale sastojke, to jest šećer i mleko i sve dobro zamesite da masa bude kompaktna. Potom testo podelite na 3 ili 4 dela, a u zavisnosti od toga koliko želite da bude široka domaća štrudla sa makom. Bakina štrudla je uvek bila šira, pa pretpostavljam da je ona testo delila na dva dela. Ja, međutim volim manje štrudle, pa masu delim na 4 dela. Tako podeljeno testo, premesite još malo, oblikujte jufkice, zavijte u foliju ili celofan, pa ostavite u frižideru neko vreme ( 30 – 45 minuta ).
  3. U međuvremenu pripremite fil, tako što ćete prokuvati mleko i šećer, pa dodati mak i vanilin šećer. Fil kuvajte dok se ne zgusne, a onda ga ostavite da se prohladi.
  4. Kada izvadite jufkice iz frižidera, razvijte ih oklagijom, ali vodite računa da ne testo ne bude previše tanko, jer nećete moći da zavijate štrudlu. Zatim rasporedite fil preko testa i to samo do polovine, kako ne bi iscureo.
  5. Zavijene štrudle ređajte u pleh koji ste prethodno obložili papirom za pečenje. Pripremljene štrudle prvo izbockajte blago viljuškom, pa premažite umućenim belancetom i ostavite 15 – ak minuta da odstoje.
  6. Zatim ih premažite umućenim žumancetom i ostavite da odstoje još 10 – ak minuta, to jest dok se ne zagreje rerna. Pecite ih dok ne porumene.
  7. Domaća štrudla sa makom se služi posuta šećerom u prahu, a najbolje je seći je kada se ohladi.
Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts