Aflamil tablete – lek za reumu i artritis

Aflamil tablete spadaju u grupu nesteroidnih antireumatika. Nesteroidni lekovi ublažavaju upale posebno kod artritisa. Namenjeni su pacijentima kojima nije dozvoljeno da koriste acetilsalicilnu kiselinu ili pak, kada taj tretman ne daje rezultate.

Njihovo dejstvo, osim što utiče na smanjenje zapaljenja, utiče na snižavanje telesne temperature i smanjenje bolova.

Sastav

Svaka film tableta aflamila sadrži 100 mg aceklofenak-a koja je osnovnaaktivna supstanca.

Ostali sastojci – Gliceril palmitostearat, kroskarmeloza, povidon, mikrokristalna celuloza, hipromeloza, titanium dioksid, makrogol stearat.

aflamil lek

Indikacije

Lek se koristi kod upale povezane sa osteoartritisom i reumatoidnim artritisom, a od indikacija tu su još i bolovi koji su izazvani upalom, operacijom zuba ili nekom drugom operacijom, menstrualni bolovi, migrena, groznica.

Neželjena dejstva

Blaga neželjena dejstva mogu biti glavobolja, vrtoglavica, pospanost, mučnina, dijareja, zatvor, gorušica, grčevi i bolovi u trbuhu. Teža neželjena dejstva kojasu jako retka su otežano disanje, osipi po koži, plikovi, jak svrab. U takvim slučajevima, potražite pomoć lekara.

Ako se desi da se kod primene ovih lekova jave bol u grudima, zvonjenje u ušima, nepravilan rad srca, crna stolica, krv u mokraći, žutica, modrice, umor, žutolo na koži, otežano disanje ili osetljivost na svetlost, odmah se javite lekaru i prekinite sa terapijom.

Kontraindikacije

Ukoliko primena nesteroidnih antireumatika nadražuje želudac, onda ih uzimajte sa hranom ili mlekom. Lek se ne primenjuje kod dece.

Ne smeju se uzimati ako ste alergični na neki njihov sastojak ili ako ne podnosite acetilsalicilnu kiselinu odnosno aspirin. Konsultujte se sa lekarom u slučaju da od ostalih lekova uzimate antigoagulanse, ako bolujete od astme, teških srčanih ili bubrežnih oboljenja, peptičkog ulkusa, enteritisa (zapaljenja tankog creva), visokog krvnog pritiska, poremećaja krvarenja, epilepsije, Parkinsonove bolesti ili oštećenja jetre ili bubrega.

U odnosu na to kako reagujete na primenu aflamila, lekar će odrediti dali treba da budete posebno obazrivi ako ste vozač ili pri rukovanju mašinama.

aflamil tablete

Aflamil – doziranje

Uobičajena doza je jedan tablet aflamila dva puta dnevno, ali svakako o tome odlučujeVaš lekar. Nemojte uzimati doze veće od preporučenih. Lekar će odrediti dozu kojaVam odgovara u skladu sa Vašim godinama, stanjem i stadijumom bolesti. U slučaju predoziranja zatražite lekarsku pomoć. Simptomi predoziranosti mogu biti pospanost, jače znojenje, ubrzan rad srca, bolovi u stomaku, povraćanje, mučnina, gastrointestinalno krvarenje i gubitak orjentacije.

Nesteroidni antireumatici se ne preporučuju trudnicama, naročito u zadnjem tromesečju trudnoće kao ni dojiljama.

Pošto pokazuju međudejstva sa mnogim materijama, pre uzimanja bilo kog drugog leka posavetujte se sa lekarom ili apotekarom. Ovi lekovi mogu uticati na rad jetre i bubrega, čime povećavaju toksičnost drugih lekova. Ne savetuje se upotreba sa alkoholom.

Pre upotrebe leka posavetujte se sa lekarom ili farmaceutom, dobro pročitajte uputstvo za upotrebu i nikada lek ne uzimajte na svoju ruku. Aflamil čuvajte u originalnon pakovanju na temperature do 25 stepeni van domašaja dece.

Lečenje reume i aflamil

Reumatoidni artritis, ili narodski rečeno – reuma najčešće   pogađa osobe starije od 40 godina, i to žene dva do tri puta češće u odnosu na muškarce. Nekada se može javiti kod dece, odnosno kod devojčica između dve i 5 godina. Reumu odlikuju upala i bolovi u šakama, zglobovima prstiju, u rukama, nogama, stopalima a sve je to obično praćeno opštim umorom i nesanicom.

Reuma može da negativno utiče na druge organe, srce, pluća, oči, živce i mišiće. Nelagodnost kod reumatskih obolenja najjača je ujutru, nakon budjenja. Ranim lečenjem verovatnoća trajne invalidnosti se smanjuje kod oko 90 odsto svih tretiranih pacijenata.U slučaju bola i ukočenosti, lečenje se obično sastoji iz 3 faze – lekovi za smanjenje upala i bolova, mirovanje da bi se tkiva zalečila i na kraju, treća faza su preporučene vežbe za obnovu snage i pokretljivosti.

U blagim slučajevima propisaće Vam Aspirin ili neki drugi nesteroidni lek protiv zapaljenja kao sto je Aflamil. Lekari mogu da pored leka, terapiju kombinuju još sa fizikalnom terapijom ili nekim fizičkim pomagalima.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts