Defrinol forte – lek za prehladu, grip i sinuse

Defrinol forte (u čiji sastav pored pomoćnih supstanci ulaze aktivne komponente – ibuprofen i pseudoefedrin hidrohlorid) je lek koji se obično koristi kod prvih siptoma prehlade.

Dejstvo Defrinola

Defrinol forte je kombinacija ibuprofena i pseudoefedrina. Ibuprofen ima antiinflamatorno dejstvo, ublažava bolove i deluje antipiretički. S druge strane, pseudoefedrin je simpatomimetski vazokonstriktor sa dekongestivnim dejstvom i on umanjuje edem mukozne membrane nazofarinksa, kongestiju, odnosno curenje iz nosa i zapušenost disajnih puteva. Još jedno važno dejstvo je da omogućava drenažu srednjeg uha i drenažu sinusa.

Prevedeno sa stručnog farmaceutskog jezika, Defrinol forte otklanja osnovne somptome upale gornjeg respiratornog trakta: kongestiju, curenje nosa, povišenu temperaturu i bol. Ipak, u slučaju bakterijske infekcije potrebno je u terapiju uključiti odgovarajući antibiotik.

Kada počinju da deluju defrinol forte tablete?

Analgetičko delovanje ibuprofena, odnosno njegovo dejstvo protiv bolova nastupa već posle 15 minuta od primene leka, a dejstvo pseudoefedrina počinje 15 minuta do pola sata nakon primene.

Kada se koristi Defrinol forte?

Koristi se u slučaju Kijavica, prehlada, curenja nosa, kod katara Eustahijeve tube (u uhu), zatim kod hroničnog sinuzitisa i bronhitisa.

defrinol tablete

Uputstvo za upotrebu i doziranje

Kako se pijeDefrinol? Odrasli i deca starija od 12 godina: 1 tableta na 6 sati, ili dve tablete na 8 sati, a sve u zavisnosti od indikacija i težine kliničke slike.

Deca od 2-12 godina piju sirup Defrinol: 5 ml sirupa (1 kafena kašičica) na svakih 6 do 12 sati.

Kod bronhitisa: odrasli i deca preko 12 godina 1 tableta (60+400mg) na 8 sati.

Neželjeni efekti pri primeni defrinola

Neželjeni efekti su obično blagi i javljaju se retko. To su uglavnom glavobolja, nesanica ili suvoća usta.

Medjutim kod primene velikih doza ibuprofena najčešći neželjeni seodnose na sistem organaza varenje a to su mučnina, povraćanje, zatvor, epigastrički bol, dispepsija, a mogu se javiti i osip na koži, neutropenija, trombocitopenija, bronhospazam i pogoršanje bolesti kod obolelih od astme.

Kadaje reč o neželjenim dejstvima pseudoefedrina, to su tahikardija, hipertenzija, hipotenzija, aritmije, nesanica, anksioznost, konfuzija, halucinacije, umor, ili depresivna stanja.

Kontraindikacije u primeni Defrinola

Kontraindikacije u korišćenju defrinola su zabeležene kod osoba sa nazalnim polipima, angioedemom,defrinol tablete bronhospastičkom reaktivnošću na aspirin ili druge nesteroidne antireumatike, u slučajevima alergija na ibuprofen ili aspirin, teške hipertenzije, teških oblika koronarnih bolesti kao i kod pacijenata kod kojih je u toku terapija klasičnim inhibitorima monoaminooksidaze.

Takodje, Defrinol treba posebno pažljivo primjenjivati kodpacijenata koji su ranije imali gastrointestinalna krvarenja, sa srčanom dekompenzacijom ili hipertenzijom, sa defektima koagulacije ili kod osoba sa antikoagulantnom terapijom, sa oštećenom funkcijom jetre, sistemskim lupusom, zatim kod ljudi kojipate od dijabetesa, koji imaju hipertrofiju prostate ili povećani intraokularni pritisak. Lek sene primenjuje u trećem trimestru trudnoće.

Interakcije defrinola sa drugim lekovima

Ibuprofen i drugi derivati propionske kiseline mogu stupiti u interakciju sa diureticima, beta-adrenergičkim antagonistima, prazosinom, kaptoprilom i fenitoinom.

Pseudoefedrin ne treba uzimati uporedo sa tricikličnim antidepresivima, antacidima, inhibitorima monoaminooksidaze, kao ni albuterolom zbog mogućih interakcija.

Defrinol forte se može izdavati samo uz lekarski recept . Čuvajte defrinol u originalnom pakovanju natemperaturi do 30 stepeni.

Napomena: Ovaj tekst je informativnog karaktera i ne zamenjuje stručno mišljenje. Pre upotrebe bilo kog leka obavezno se posavetujte sa lekarom ili farmaceutom.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts