Kako zaštititi telo od letnjeg sunca?

Vrelo leto je na pragu, pa je pravo vreme da razmislite kako da zaštitite vašu kožu od štetnih zračenja sunca. Da bi prijatno proveli vaše vreme pored vode, uživali u letnjim sportovima, skupljali bezbedno školjke na obali mora, potrebno je izaberete dobre proizvode koji će vašu kožu čuvati.

Prvo je potrebno da otkrijete kojem tipu pripada vaša koža, a zatim izaberite ono što je najbolje za vas.

Ako imate normalnu kožu

Izaberite zaštitnu kremu za masnu kožu, dovoljno hidratantnu da održi vlažnost vaše kože.

Lice

Tokom vrelih dana, koža lica luči više masti pa to može biti uzrok čestih osipa i sitnih bubuljica. Zato je najbolje da vaš uobičajeni tonik zamenite preparatom koji sadrži alkohol, a da vaša dnevna hidratantna krema obavezno sadrži zaštitni faktor. Takođe, redovni piling dobra je prevencija od upala i prekomernog mašćenja kože.

Telo

Leti i vaše telo, isto kao i lice, luči veću količinu masnoće, pa iz tog razloga, većina dermatologa preporučuje da hidratantne kreme koje ste do sada koristili, zamenite laganim losionima, nanoseći ih svaki put kada osetite da vam je koža gruba.

suncanje plaza

Ako imate masnu ili kombinovanu kožu

Koristite zaštitnu kremu za masnu kožu koja sadrži cink-oksid. Pored toga što zaustavlja UV zrake, učiniće da vaša koža bolje apsorbuje masnoću.

Lice

Kod ove vrste kože, neophodno je da dva do tri puta dnevno klinerom, koji sadrži salicilnu ili glikolnu kiselinu, čistitite lice. Obavezno je stavljati masku dva do tri puta nedeljno. Hidratantnu kremu sada možete izostaviti ako vam je koža previše masna. Da vam se koža ne bi sijala, koristite serume za apsorpciju masti, jer upijaju mast a pri tome ne isušuju kožu.

Telo

Da bi izbeli osip po leđima i grudima, koristite sredstva za kupanje koja sadrže salicilnu kiselinu. Torzo nemojte mazati losionom.

Ako imate suvu kožu

Vašoj koži je otreban sloj emolijentne zaštitne kreme, koja će hidrirati vašu kožu u nešto većem procentu nego krema koju svakodnevno koristite.

Lice

Vaša koža će tokom leta biti mnogo otpornija zahvaljujući visokoj koncentraciji vlage u vazduhu. Dakle, leto je pravi trenutak da isprobate preparate protiv bora (antirid preparate) poput voćnih kiselina ili retinoida. Hidratantnu kremu zamenite losionom.

Telo

Vaša koža se normalno leti peruta i ljušti, naročito na nogama, laktovima i stopalima. Da bi to sprečili, radite redovno hemijski piling i to dva puta nedeljno i mažite se losionom jedanput dnevno. Grubu kožu mažite hidratantnim serumima.

Ako je vaša koža osetljiva

Zaštitna krema koju koristite ne sme da sadrži mirisne komponente i supstance koje zatvaraju pore, ali je poželjno da sadrži fizičke blokere (supstance koje fizički blokiraju pore), jer je manja verovatnoća da će izazvati iritaciju kože.

Lice

Potrebno je da koristite kremaste preparate zato što će gelovi i serumi lakše iziritirati kožu lica nego kreme i losioni.

Telo

Izbegavajte losione i sapune koji sadrže mirise. Koristite prirodne kupke, posle kojih treba celo telo da namažete laganim, suvim uljem.

Pročitajte i ove savete:

  1. Uradite piling kože dva puta nedeljno kako bi ostala meka i nežna.
  2. Stručnjaci takođe preporučuju da telo tokom sunčanja redvono mažete zaštitnom kremom i to u količini koja može da vam stane u šaku, i to na svakih četrdeset minuta do sat vremena. Ako se mažete ređe, onda će krema sa zaštitnim faktorom 30 imati isto dejstvo kao ona sa zaštitnim faktorom 10.
  3. Zaštitnom kremom namažite i one delove tela koji su pokriveni kupaćim kostimom, jer UV zraci prolaze i kroz tkanine.
  4. Ukoliko vežbate na otvorenom, koristite kremu sa zaštitnim faktorom 45 ili 50, zato što se takve kreme duže zadržavaju na koži.

Bez obzira kojem pripada vaša koža, pridržavajte se ovih saveta, jer ćete se na taj način odbraniti od raka kože i drugih oštećenja izazvanih dejstvom UV zraka.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts