Klometol tablete – lek protiv povraćanja

Klometol, bilo u vidu tableta, rastvora, sirupa ili injekcija, je lek koji pomaže najpre u borbi protiv povraćanja koje je izazvano bakterijskom ili virusnom crevnom infekcijom.

Klometol tablete spadaju u lekove za funkcionalne gastrointestinalne poremećaje. Na našem tržištu u ponudi su klometol tablete koje proizvodi Galenika, mada ima lekova sa sličnim dejstvom koje se koriste za želudac, drugih proizvodjača kao što je Reglan. Klometol kao lek sadrži aktivnu supstancu metoklopramid. U sastav leka ulaze i dodatne pomoćne supstance.

Osim tableta od 10mg, klometol se propisuje i za korišćenje u vidu rastvora za injekcije, u ampulama od 10 mg ili u vidu oralnog rastvora od 5 mg. (koji se pije).

klometol tablete

Za šta se koristi Klometol

Čemu služi Klometol? Klometol tablete imaju delovanje kod mučnine, crevnih infekcija, povraćanja iz različitih uzroka, kod funkcionalnog pilorospazma, a njihovo dejstvo omogućava da se koriste i za rendgenske preglede gastrointestinalnog trakta kontrastom, kod postoperativnog meteorizma, dijabetične gastropareze…

Doziranje Klometola

Odrasli: 3 puta po 5 – 10mg, a maksimalno 0.5mg/ kg dnevno.

Upotreba kod dece

Deca do 6 godina: 0,1mg/kg dnevno i to podeljeno u više doza;

Deca od 6 – 14 godina : 0.25 – 0.5mg/kg dnevno podeljeno u više doza.

Način upotrebe

Kako se pije Klometol, pre ili posle jela?

Klometol tablete se piju oko 15 minuta pre jela.

Ako želite dakoristite tablete Klometol za vreme dojenja ili u trudnoći, najbolje je sa se posavetujete sa Vašim lekarom. Alkohol može uticati na dejstvo leka Klometol.

Klometol i crevne infekcije

Lekovi poput Klometola koriste se najviše za vreme leta kada su češće razne crevne infekcije. One su praćene mučninom, čestim stolicama, bolovima u želucu i malaksalošću. Na višim temperaturama, bakterije i virusi kao izazvači infekcija lakše se i brže razmnožavaju pa tada lakše dolazi i do epidemija.

Da ne biste došli u situaciju da posežete za lekovima, češće perite ruke, bolje perite voće i povrće, a u najtoplijim danima , izbegavajte meso, mleko i prerađevine.

klometol tablete

Stomačne infekcije mogu da se jave vrlo brzo, nakon nekoliko sati od inficiranja, a kod nekih se prvi simptomi jave tek nakon 24 do 48 sati. U svakom slučaju, morate odmah reagovati jer dehidratacija, naročito kodmale dece, može izazvati brojne posledice.

Prvi simptomi koji će Vam dati znak da Vam je potrebno lečenje su povraćanje i učestala stolica, zatim slede odbojnost prema hrani i bolovi u želucu, nekada i povišena temperatura.

Osnovna terapija, je nadoknada tečnosti i minerala, a lekove i antibiotike treba uzeti ako se stanje pogorša. Ako čajevi i supe ne pomažu, lekari će ,ako osoba ne prestaje da povraća, možda propisati odgovarajući antibiotik.

Da biste zaustavili povraćanje savetuje se da uzmete Klometol, i to u vidu tableta ili sirupa, a kod učestalih stolica Klometol se obično kombinuje uz kapsule ‘lineks’, ‘liobif’, ‘flonivin’, ‘loperamid’ .

Uz klometol i duge propisane medikamente, potrebno je voditi računa o ishrani. Želucu će prijati kuvani krompir, pirinač, šargarepa, prepečeni hleb, ili voda u kojoj se kuvalo povrće. Kod dece može da posluži i ‘koka-kola’, koju treba piti gutljaj po gutljaj u malim količinama jer je poznato da ona zaustavlja stomačne tegobe.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts