Najbolji čajevi za lečenje bubrega i mokraćnih kanala

Bubrezi su organ mokraćnog sistema organa a njihova uloga je da iz ljudskog organizma eliminišu toksine. Kako bi se krv očistila, kroz bubrege odrasle osobe svakodnevno prolazi oko 200 litara krvi.

Bubrezi  proizvode i sledeće bitne hormone: erythropoietin, koji stimuliše proizvodnju crvenih krvnih stanica, renin, koji reguliše krvni pritisak i calcitriol.

Sami bubrezi se čiste kada uzimate dovoljno tečnosti u vidu vode, soka ili čajeva. Ali, nekada je i bubrezima potrebna pomoć, pa se u tim slučajevima preporučuju čajevi od lekovitog bilja.

Pored toga što će pomoći čišćenje bubrega, lekoviti čajevi će ojačati imunitet, regulisati krvni pritisak i uticati pozitivno na funkciju bešike.

caj za bubrege1

Smatra se da odredjene biljke poboljšavaju funkciju bubrega i mokraćnih kanala. To su:

Đumbir, čaj od maslačaka, koren belog sleza, čaj od smreke, koprive, kleke, peršuna, zlatnica…

Pored čajeva, hrana koja će pomoći vašim ubrezima i mokraćnim kanalima je najpre lubenica, limunov sok, brusnica, bundevino seme…

Vitamini i minerali koji se nalaze u čajevima a koji su važni u čišćenju bubrega su vitamin B2,vitamin B6 i magnezijum.

Preventiva pored čajeva

Preporučuje se da izbegavate cigarete i preterano konzumiranje alkohola i kofeina. Proveravajte redovno nivo holesterola u krvi, krvni pritisak, pijte dosta vode i vodite računa o normalnoj telesnoj masi.

Kamen u bubregu

Bubrežni kamenac nastaje od kristala koji se talože iz mokraće i skupljaju na unutrašnjoj površini bubrega. Simpomi koji prate ovo stanje su jak bol u području bubrega ili donjem delu stomaka.

Kamen u bubregu može da izazove bol pri mokrenju, krv u mokraći mučninu, povraćanje kao i povišenu telesnu temperaturu.

caj za bubrege

Dobar čaj za bubrege je čaj od semenki lubenice. Jednu supenu kašiku semenki iz lubenice  dobro sameljite. Prelijte ih sa pola litre kipuće vode i ostavite da se ohladi. Procedite i odmah popijte. Dobro je da uvek imate sveže napravljen čaj a treba da ga pijete tri puta nedeljno.

Dobar je i čaj od semenki celera. Priprema se na isti način kao i čaj od semena lubenice. Pijte gajednom dnevno – uvek sveže napravljenog, ali ga nemojte koristiti u trudnoći.

Rastavić

Rastavić se vekovima upotrebljava kao biljka koja pomaže lečenju upale bubrega i mokraćnih puteva. Čaj od rastavića spremite tako što za jedan litar čaja treba da prelijete ključalom vodom četiri do pet velikih  kašika rastavića. Posle pola sata, čaj procedite i možete da ga pijete. Najboljeje piti čaj kad je hladan i posle obroka.

Čaj od ječma

Čaj od ječma  jača funkciju bubrega. Pripremite ga tako što ćete pola šolje ječma sa 1,5 l vode, staviti da se kuva na tihoj vatri oko 15 minuta. Procedite i pijte po potrebi.

Čaj od kukuruzne svile

Kukuruzna svila je dobar diuretik. Spremite čaj tako što ćete kašičicu svile preliti  vrelom vodom, ostaviti oko pet minuta da odstoji, procedite i pijte. Upotrebom ovog čaja, povećava se količina izlučene mokraće koja će organizam osloboditi nakupljene štetne vode.

Zeleni čaj je takodje preporučljiv, a najbolje je da se pije bez šećera.

Čaj od nevena

Neven ima snažno protivupalno dejstvo pa je zato je preporučljiv u vidu čaja. Priprema se kao i svaki drugi čaj, a takodje jača imunitet.

Čaj od pelena

Pelen je odličan prirodni lek protiv bolesti želuca, lošeg varenja, bolesti jetre, slezene, bubrega, bešike… U 2 dl ključale vode stavite pola kašičice pelena. Neka odstoji samo nekoliko sekundi  pa ga procedite. Ovako pripremljen čaj imaće svetlu boju, nije previše gorak a potrebno je da se pije u malim gutljajima tokom celog dana.

Preslica

Preslica se koristi za upalu mokraćnih kanala. Četiri do pet supenih kašika preslice prelijte sa litrom kipuće vode. Posle 30 minuta procedite ipijte, najbolje dok je hladan i to posle jela.

Pančićev čaj je mešavina lekovitih biljaka koja se može kupiti u apoteci ili radnjama zdrave hrane. Proizvodi ga Institut za lekovito bilje “Josif Pančić.

Čaj od petrovca

Petrovac čisti kamen u bubregu. Čaj pripremljen od cele sušene biljke treba piti najviše dve šolje dnevno jer predoziranje može uzrokovati zdravstvene probleme.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts