Nimulid tablete – lek protiv bolova (glavobolja, zubobolja, menstrualni bolovi)

Lekovi sa aktivnom supstancom nimesulid, kao što su nimulid tablete, namenjeni su tretmanu reumatoidnog artritisa, degenerativnih reumatskih oboljenja zglobova, za menstrualne bolove, za bol u ledjima, za zubobolju, za glavobolju. Indikacije za primenu ovog leka su i dismenoreja, ublažavanje postoperativnih bolova, sportske povreda, upale disajnih puteva i ureogenitalnih organa.

Doziranje i primena

Dozvoljena dnevna doza je 0,2 g. Nimulid tablete ne smeju se koristiti duže od 15 dana.

Kontraindikacije

Upotreba ovog leka kontraindikovana je kod dece koja su mladja od 12 godina, zatim kod bolesnika sa peptičkim ulkusom, kod pacijenata koji imaju obolelu jetru ili bubrege, kao i u slučajevima osetljivosti na lek ili neke njegove pomoćne supstance. Nimulid sadrži laktozu pa ga nemojte koristiti ako ste netolerantni na neke vrste šećera.

nimulid tablete

Neželjena dejstva

Primećene nuspojave kod upotrebe ovog leka su Povraćanje, proliv, vrtoglavica, glavobolja, scrab, raš, somnolencija…

Upotreba kod žena koje su u drugom stanju mora biti pod nadzorom lekara. Nimulid lek za bolove ne treba piti ako se tokom njegove primene primete: gubitak apetita, mučnina, malaksalost, tamna prebojenost mokraće, povraćanje, bolovi u stomaku .

Takodje, njegova upotreba nije preporučljiva oaralelno sa alkoholom, dok je oprez potreban kod bolesnika sa kardiološkim poremećajima ili renalnim i gastrointestalnim poremećajima. Ako se kod osoba koje primenjuju ovaj lek ustanovi neko oštećenje jetre, odmah se prekida sa terapijom i ona se ne sme ponovo uvoditi.

Dejstvo

Kad se primenjuje oralno, aktivna supstanca koja ulazi u sastav ovog leka – nimesulid, resorbuje se brzo, i u visokom procentu se vezuje za proteine plazme. Terapijsku koncentraciju u plazmi dostiže za 1 do 3 sata. Lek i metaboliti će se izlučiti urinom.

Nemojte koristiti ovaj lek akoste imali alergijsku reakciju (na primer: teško disanje, zapušen nos ili curenje iz nosa, koprivnjaču) posleuzimanja aspirina ili nekih drugih nesteroidnih antiinflamatornih lekova, ako ste alkoholičar, ako ste imali čir na želicu ili dvanaestopalačnom crevu, ako ste imali moždani udar , ako imate probleme sa krvarenjem, ako imate povišenu temperaturu, groznicu, grip, ako dojite, ako ste u poslednjem trimestru trudnoće ili ste zavisnik od lekova.

Ako imate kolitis ili kronovu bolest, oslabljenu srčanu ili bubrežnu funkciju, posavetujte se lakoarom o primeni ovog leka. Takodje, ako planirate trudnoću, pitajte lekara za savet jer nimulid može smanjiti plodnost kod žena.

Antikoagulansi i antitrombocitni lekovi , acetilsalicilna kiselina, antihipertenzivni lekove ili diuretici koji se koriste u slučaju srčane slabosti ili regulisanja krvnog pritiska,litijum, ciklosporin, inhibitori preuzimanja serotonina (koriste se u terapiji depresija), steroidi (koriste se u terapiji zapaljenskih procesa), su lekovi o kojima, ako ih primenjujete, morate obavestiti Vašeg lekara pre primene nimulida.

Uzimanje leka Nimulid – uputstvo za upotrebunimulid lek

Savetuje se da se Nimulid table piju posle obroka, uz izbegavanje alkoholnih pića. Nema podataka da ovaj lek negativno utiče na sposobnosti pri vižnji ili upravljanja mašinama, li ako primetite vrtoglavicu, savetuje se da ne sedate za volan.

Kako se piju Nimulid tablete? Uvek uzimajte lek Nimulid onako kako Vam je lekar propisao. Tabletu treba progutati celu sa malo vode. Uobičajena doza je jedna tableta leka dva puta na dan, posle jela.

Ako ste uzeli više leka Nimulid nego što je trebalo

U toj situaciji se odmah obratite lekaru, a moguće je da usled predoziranja osetite pospanost, mučninu, povraćanje i bol u gornjem delu stomaka, koji će se povući kada prestanete sa uzimanjem leka. U slučaju predoziranosti i mogu se primeniti aktivni ugalj i izazivanje povraćanja.

Takodje, nikada ne uzimajte duplu dozu leka ako ste zaboravili da uzmete lek Nimulid. Nastavite sa uobičajenim rasporedom uzimanja leka tako što ćete sledeću dozu uzeti u predvidjeno vreme.

Važne napomene

Agencija za lekove i medicinska sredstva Srbije savetovala je lekare i pacijente da ne koriste lekove koji sadrže nimesulid kao aktivnu supstancu u terapiji bolnog osteoartritisa (oboljenja zglobova). Preporučuje se da seovaj lek upotrebljava isključivo u terapiji akutnog bola i primarne dismenoreje, i to samo ako nema drugog medicinskog izbora. Naime, rizik od hepatoksičnosti pri primeni ovog leka veći je u odnosu na druge antiinflamatorne lekove.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts