Laparoskopska operacija policističnih jajnika

Laparoskopija jajnika

Jedna bolest kod različitih osoba može imati sasvim drugačije lice a jedan od primera su policistični jajnici odnosno – sindrom policističnih jajnika.

Kod nekih žena simptomi su pojačana maljavost, izostanak menstruacije nekad i tokom 2 do 3 meseca, a takodje, ovo stanje je i uzrok neplodnosti. Mogu se javiti pojačane akne i gojaznost.

Iskustva i statistikakažu da su policistični jajnici jedan od češćih hormonskih poremećaja kod žena u reproduktivnom periodu. Jajnici su u tom stanju povećani i puni malih cista.

Menstrualni poremećaji upućuju na to stanje već u adolescentnom periodu , ali se sindrom policističnih jajnika može otkriti i kasnije. Uzrok ovog sindroma još nije do kraja razjašnjen ali je činjenica da žene sa sindromom policističnih jajnika obično teže zatrudne i to usled neredovnih ovulacije ili zbog njenog izostanka. Zato je važno rano lečenje i otkrivanje ovog sindroma. Tako se smanjuju i komplikacije medju kojima su mogući dijabetes tipa 2, srčana bolest ili moždani udar.

laparaskopija

Znaci i simptomi da postoji cista na jajniku ili više njih, obično su već vidljivi još kada nastupi prva menstruacija. U drugim slučajevima pak, ovaj sindrom se može javiti kasnije, tokom reproduktivnog perioda.

Simptomi zavise od težine stanja i dosta variraju.

Menstrualni poremećaj je najčešći znak ove bolesti. Ovde spadaju menstrualni intervali duži od 35 dana manje od 8 menstruacija godišnje, produženo, slabo ili vrlo obilno krvarenje…

Povišen nivo muških polnih hormona-androgena takodje može biti znak a ispoljava se pojačanom maljavošću. Dijagnoza se obavlja ultrazvukom kojim se lako otkrivaju policistični jajnici.

Alo, da bi se dijagnoza potvrdila, žena mora da ima neredovne menstrualne cikluse ili znakove povišenog nivoa muških polnih hormona. S druge strane, ima i žena s policističnim jajnicima koje ne moraju imati ovaj sindrom , dok druge pak imaju obu bolest a jajnici im izgledaju normalno.

Jedan od faktora za postojanje ove bolesti je i genetski faktor. Ako vaša majka ili sestra imaju sindrom policističnih jajnika, veća je verovatnoća da ga imate i Vi. Ginekološki pregled , ultrazvuk i laboratorijske pretrage utvrdiće tačno stanje..

Lečenje

Osim menjanja loših životnih navika i pravilne ishrane tu je na primer regulisanje menstrualnog ciklusa pilulama za kontracepciju. Propisuju se i lekovi za stimulaciju ovulacije dok je nekada neizbežno hirurško lečenje kojim se pored cisti odstranjuje i eventualni tumor, naravno u odnosu na utvrdjeno stanje.

Laparaskopska operacija jajnika

Ako lekovi ne pomažu da se zatrudni, kod nekih se žena kod kojih postoje indikacije policističnih jajnika može se uraditi laparoskopski zahvat odnosno laserska operacija.

Operacija podrazumava da se uz električnu struju ili laser, buše rupice u folikulima na površini jajnika, a sve sa ciljem da se podstakne ovulacija.

Kada se radi, kako se radi laparaskopija jajnika i da li je bolna

Laparaskopija podrazumeva tri rupice na stomaku koje nisu veće od 2-3 cm. Pacijentinja je pod totalnom anestezijom a operacija traje oko sat vremena.

Priprema pacijenta

Najpre je potrebno da uradite vaginalni bris, cervikalni bris, urinokulturu, krvnu sliku, odredjene laboratorijske analize, krvnu grupu i da pribavite internističku dozvolu za operaciju sa EKG-om.

Rezultati ne bi trebalo da budu stariji od 15 dana. Pregledaće vas ginekolog, porazgovaraćete sa anesteziologom i kreću tehničke pripreme, klistiranje, brijanje i na kraju sama operacija pod anestezijom.

Oporavak

Preporučljivo je nakon operacije ustati što ranijei šetati malo uz nečiju pomoć. Osećaćete se malo iscrpljeno, a od bolova , osim onih u stomaku mogu vas boleti još rebra ili ledja ali je sve to individualno. Možda će vam dati neki lek protiv bolova.

Kateter se skida kada možete sami da se krećete i uskoro počinjete da unosite malo tečnosti – vode ili čaja. Otpust iz bolnice jeobično je odmah sutradan,ako su pritisak i temperatura u redu.

Sledi vam lagana hrana i pojačani režim odmora.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts