Rivotril tablete – lek za smirivanje napada epilepsije

Rivotril tablete (aktivna supstanca-klonazepam) se koriste za lečenje epilepsije kod odraslih i kod dece.

Sastav

Jedna tableta Rivotrila – antiepileptika, sadrži 0,5 mg odnosno 2 mg klonazepama.

Čemu služi Rivotril?

Klonazepam kao aktivna supstanca Rivotrila, kao lek ima dejstvo koje je zajedničko benzodiazepinima, a to su antikonvulzivni, sedativni, mišićno relaksirajući učinci. Koristi se za većinu kliničkih oblika epilepsije kod odojčadi i dece, naročito u tipičnim i atipičnim napadima (Lennox sindrom), kod spazama sa klimanjem i kod primarnog ili sekundarnog generalizovanog toničko-kloničkog napada. Rivotril se takođe koristi i kod epilepsije odraslih i fokalnih napada.

Kontraindikacije

Pacijenti koji su preosetljivi na klonazepam ili neku pomoćnu supstanciju u leku, kao i bolesnici koji su zavisni od lekova, droge ili često i obimno konzumiraju alkohol,kao i osobe koje pate od mijastenije gravis, ne smeju koristiti Rivotril.

rivotril tablete

Uputstvo za upotrebu i doziranje

Doziranje Rivotrila mora se prilagodjavati na osnovu kliničkog odgovora i tolerancije pacijenta na ovaj lek. Bolesnicima koji nisu rezistentni na terapiju, i kod kojih je tek dijagnostifikovana bolest, daje se kao terapija niske doze.

Kako bi se izbegle nuspojave na startu terapije, važno je progresivno povećavatnje dnevne doze sve dok se ne postigne doza održavanja koja odgovara pojedinačnom bolesniku.

Početna doza za odojčad i decu staru do deset godina (ili 30 kg tjelesne težine) je 0,01-0,03 mg/kg na dan, zatim, deci koja su starija od deset godina (ili teža od 30 kg) i odraslima preporučljiva početna doza je 1-2 mg dnevno.

Doza održavanja za odojčad i decu do 10 godine starosti (ili 30 kg težine) je 0,05-0,1 mg/kg dnevno.

Deci od 10-16 godina starosti (ili težoj od 30 kg) preporučuje se doza od 1,5-3 mg dnevno, a odraslima 2-4 mg dnevno.

Dnevna doza obično se daje uveče, onda kad se postigne doza održavanja, a ako je potrebno nekoliko doza, ona najveća se daje uveče.

Nakon dve tri nedelje od početka lečenja, obično se postiže optimalna doza održavanja.

Kako bi se najbolje prilagodila, deci treba davati tablete od 0,5 mg. Inače, najveća terapijska doza za odrasle je 20 mg dnevno.

Rivotril se nekada propisuje paralelno sa jednim ili više drugih antiepileptičkih medikamenata, a u tom slučaju doza svakog leka mora da se podesi na način da se postigne anjbolji efekat. Pri prestanku lečenja, ne sme biti naglog prekida uzimanja Rivotrila, već se doze moraju postepeno smanjivati.

Kada je potreban dodatni oprez

Rivotril se uz veliki oprez propisuje u slučaju spinalne ili cerebelarne ataksije, akutnog trovanja alkoholom, drugim antiepileptičnim lijekovima, hipnoticima, analgeticima, neuroleptičkim sredstvima, antidepresivima ili litijumom.

Oprez je neophodan i u slučaju teškog oštećenja jetre (na pr. ciroze jetre), ili ako pacijent boluje od apneje tokom sna. Dozu treba vrlo pažljivo prilagodjavati starijim bolesnicima, bolesnicima s prethodnom bolešću respiratornog sustava , bubrega ili jetre, kao i bolesnicima koji se leče lekovima koji djeluju na centralni nervni sistem.

Rivotril i njegovo korišćenje u trudnoći

Rivotril se može propisati samo ako je neophodno indicirano za vreme trudnoće . Viskoe doze ili trajno uzimanje manjih doza u poslednjem trimestru trudnoće kao i za vreme porodjaja, mogu da uzrokuju nepravilno kucanje srca deteta, hipotermiju, hipotoniju, blagu respiratornu depresiju i loše sisanje novorođenčeta. Takodje, pošto rivotril prelazi u majčino mleko, ne sme se davati tokom dojenja. Ako postoje neophodne indikacije za primenu Rivotrila, dojenje se prekida.

Nuspojave i neželjena dejstva

Zamor, pospanost, malaksalost, vrtoglavica i ataksija su relativno česte nuspojave ali su uglavnom privremene i spontano se povlače za vreme lečenja ili smanjenjem doze. Mogući neželjeni efekti su i agresivno ponašanje, poremećaj koncentracije, usporene reakcije i anterogradna amnezija.

Usporen ili nerazgovetan govor, smanjena preciznost pokreta ili poremećaji vida (dvostruki vid, nistagmus), mogu se nekada javiti ako lečenje traje duže i naročito ako podrazumeva velike doze. Kod jako male dece i odojčadi, može se javiti pojačano stvaranje pljuvačke i bronhijalne sekrecije.

Ako se dnevna doza naglo smanji, za vrijeme dugotrajnog lečenja mogu se javiti simptomi apstinencije, i zato se nagli prestanak pijenja rivotrila mora izbegavati, već lečenje treba prekidati postepenim smanjivanjem doza, sve do potpunog ukidanja terapije rivotrilom.

Napomena – Lečenje benzodiazepinima kao što je klonazepam može izazvati zavisnost.

Rivotril i alkohol

Paralelno uzimanje Rivotrila i drugih lekova ili supstanci sa dejstvom na centralni nervni sistem, može da dovede do uzajamnog pojačanog dejstva a naročito ako se uz to konzumira alkohol.

Pacijenti koji pate od epilepsije nikako ne smeju uzimati alkohol za vreme lečenja Rivotrilom, jer alkohol može promeniti uticaj leka, smanjiti mu dejstvo i izazvati neočekivane nuspojave.

Rivotril i anksioznost

Rivotril se na zapadu, odnosno najviše u SAD-u, ali i u drugim zemljama, koristi anksiolitik i kao lek za smirenje, za spavanje i za depresiju. Rivotrilpovoljno utiče na anksioznost , ima jako izraženu sedativnu komponentu i dobar je i za nesanicu. Ipak, o ovakvoj vrsti upotrebe Rivotrila, kao i o svakoj drugoj, obavezno je konsultovanje sa lekarom.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts