Lekovitost i upotreba čička u narodnoj medicini

Čičak je dvogodišnja zeljasta biljka koja može narasti do dva metra. Ima krupne listove veoma velike i dugačke, prekrivene dlačicama. Cvetne glavice su svetlo ljubičaste boje na krajevima I lepljive. Čičak cveta u julu i avgustu. Pošto je čičak je korovska biljka, često raste uz ograde, puteve, smetlišta, na sunčanim lokacijama.

Lekovitost čička

Čičak je odlično sredstvo za čišćenje organizma, ubrzava izlučivanje mokraće i znojenje. Pomaže u lečenju akni, i infektivnih bolesti sa osipom.

Od delova čička upotrebljava se koren, nekada samo plodovi kao i ulje. Koren je najbolje vaditi na proleće kada biljka ima dve godine.

lekovitost cicka

Koren se opere, očisti od žilica,razreže se uzduž pa suši u hladu. Koren čička sadrži  inulin, etarska ulja, gorke materije, sitosterol, stigmasterol itd.

Koren čička najčešće se upotrebljava kao sredstvo za izbacivanje viška tečnosti, protiv upala i kao stimulans za izlučivanje žuči. Koristi se za ekceme, čireve, gonoreje, reume, psorijaze…

Pošto umesto skroba koren čička sadrži  inulin, vrlo je lekovit ako se uvrsti u ishranu obolelih od šećerne bolesti, bolesti jetre i žuči. Ako se oljušti, može da se jede svež, ali i kuvan ili pečen. Takodje, možeda se osuši ili da se zakiseli za zimski period. Ako ga ispržite i sameljete, dobar je i kao zamena za kafene napitke. Koren čika je blagotvoran takodje za osobe koje pate od depresije ili anksioznosti.

Ulje od čička za kosu

Ulje od čička je odlično za masažu kose protiv peruti. Iseckani koren čička stavite u teglu, prelijte svežim uljem i ostavite na sunčanom mestu 3 do 4 sedmice. Procedite i čuvajte u tamnoj posudi. Sat vremena pre pranja kose, utljajte ovo ulje u koren kose. Osim što će smanjiti perut, čičkovo ulje če pomoći I kod opadanja kose.

Čičak se od davnina upotrebljava kao vrlo korisna biljka. Čaj od čička je lekovit, kao i njegovo ulje, koje se naročito koristi u mnogim granama kozmetike, a  veoma je zastupljen u proizvodima za kosu, kožu, a pravi je melem za lice, posebno za akne.

Čičak kao lek

Lekovitost čička dobro je bila poznata i našim bakama i njihovim majkama… Njegovo lekovito delovanje i blagotvornost u borbi sa odredjenim zdravstvenim ali i estetskim problemima , dobro je poznato  kako travarima, tako i farmaceutima, kozmetičarima i medicinskim radnicima. Lekari će ga možda nekada preporučiti kao dopunu terapiji za jetru ili grudi a travari za hemoroide.

Kako napraviti čaj od čička?

Priprema lekovitog napitka od čička je jednostavna. Jednu kašičicu osušenog i usitnjenog korena čička prelijte sa 150 ml hladne vode, pa onda kuvajte u poklopljenom sudu oko sat vremena. Procedite a tokom dana nezasladjen čaj pijte 2 do 3 puta pre jela.

Ostali recepti

Salata

Obarite u void 100 grama čička i pupoljaka maslačka. Stabla treba da iseckate. Dodajte 200 grama iseckanog krompira i šaku sremuša. Kad se skuva i prohladi, prelijte prelivom koji ste napravili od jednog jajeta, malo soli, pola limuna i malo ulja.

Supa

Kuvajte 200 g iseckanog krompira, sa 40 g pirinča u litru vode. Na tiganju dinstajte malo luka sa oko 300 grama naseckanog čičkovog lišća. Dodajte malo vode, pomešajte sve sastojke i kuvajte dok ne omekšaju. Po ukusu dodajte alevu papriku, so, biber…

Dinstani čičak

Zagrejte kašiku susamovog ulja, dodajte jednu šolju čičkovog seckanog korena i pržite na blagoj vatri svega par minuta. Dodajte malo rendane šargarepe i propržite. Na kraju, dodajte vodu, posolite I kuvajte dok sastojci ne omekšaju. Pre serviranja, jelo možete preliti tamari sosom.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts