Šta je neophodno poneti sa sobom na putovanje?

Pre nego što pođemo na letovanje, neophodno je napraviti spisak stvari koje su nam neophodne, a na njima se neizostavno nalaze i lekovi za prvu pomoć. Imam prijateljicu koja radi u jednoj farmaceutskoj ustanovi, i kada krene na odmor, neizostavno ponese probiotik i gel za rane i opekotine. Zašto da pijemo probiotik ako nemamo problem? Putnička dijareja se veoma često pojavljuje pa da ne bi došlo do disbalansa crevne flore, neophodno je da koristite probiotike.

Šta je crevna flora?

Crevnu floru čini na hiljade korisnih probiotskih bakterija koje se nalaze u našem digestivnom traktu, i njihova uloga je trostruka: prva je da nas štite, jer one sprečavaju da bakterije i virusi dospeju u naš organizam. Druga je metabolička, zato što aktivno učestvuju u varenju i apsorpciji hranjivih materija, a treća je imunološka, zato što podstiču razvoj imunološkog sistema creva i celog organizma. Istraživanja su dokazala da se uzimanjem probiotika kao dodatka ishrani, može popraviti sastav crevne mikroflore u slučaju kada je došlo do infekcije ili funkcionalnih poremećaja.

putovanje

Kada treba da koristimo probiotike?

Kod privremene promene mesta boravka, promene klimatskih ulova, nepravilne ishrane ili neadekvatnog kvaliteta vode za piće, pa čak i kod duže primene antibiotika, dolazi do poremećaja crevne mikroflore i tada je neophodno koristiti probiotik. Jedna kapsula dnevno je uobičajena doza. Da bi sprečili putničku dijareju na vreme, potrebno je da pet dana pred polazak na put počnete da koristite probiotik, i da nastavite da ga koristite sve vreme dok ste na putu.

Ako ste dobili dijareju uzrokovanu antibioticima…

To nije razlog da odložite vaše putovanje, zato što će vam uzimanje probiotika i u ovom slučaju pomoći. Razvoj novih generacija antibiotika doveo je do toga da se dobiju lekovi sa širokim spektrom delovanja, pa se kao posledica toga, javio problem da antibiotici uništavaju kako loše, tako i dobre, probiotske bakterije u našim crevima. Dijareje uzrokovane antibioticima javljaju se kod više od 35% pacijenata na antibiotskoj terapiji, posebno kod ljudi preko 65 godina. Jedini način da sprečimo disbalans crevne flore jeste uzimanje dodatnih količina probiotskih bakterija. Ukoliko ih unesemo u odgovarajućem broju one će neutralisati efekte patogenih sojeva u crevima i omogućiti ponovno uspostavljanje zaštitne barijere.

Probiotik Forte

Probiotik Forte su kapsule koje ne sadrže gluten, pa ga mogu slobodnu uzimati osobe koje imaju glutenopatiju, a probiotik kapsule možete davati i bebama, tako što kapsulu otvorite i razmutite u malo vode ili prohlađenog čaja.

Dijetetski preparat Probiotik Forte sadrži probiotsku gljivicu S.boulardii koja vezuje patogene bakterije i njihove toksine i na taj način pospešuje njihovo izbacivanje iz ogranzma. Ona je potpuno rezistentna na antibiotike, što je od ključnog značaja za efikasnost ovog preparata. Pored toga, Probiotik Forte sadrži probiotske bakterije koje obnavljaju barijeru narušenu antibioticima. U ovom slučaju potrebno je da se pije jedna kapsula dnevno sve vreme dok se uzima antibiotik, kao i još 10 dana nakon završetka terapije.

Gel za rane i opekotine

Ovo je preparat broj 2 koji treba da ponesete na put. Osim što je neophodno imati ga u kući za slučaj da se opečete u kuhinji, ovaj gel pomaže i kada dobijete opekotine od sunčanja, a ako imate decu, možete ga mazati i kada se povrede i dobiju oderotine prilikom igranja na pesku. Ovo je još jedan dobar i koristan proizvod kompanije „Ivančić i sinovi“.

Hiper gel

Obavezno ga spakujte u vašu kozmetičku torbicu, zato što će vam pomoći kod ujeda komaraca i drugih insekata ili ako vam se desi da vas opeče meduza.

Savet plus za prvu pomoć ako izgorite na suncu:

Ako vam se desi da pored i ovih naših saveta izgorite na suncu i nemate pri sebi neki od preparata, poslužiće vam nešto što ćete sigurno moći da kupite u supermarketu – krastavac i lubenica. Krastavac leči i ublažava opekotine od sunčanja, dovoljno je samo da ga iseckate na kolutove i stavite na obolela mesta. On će ublažiti upalu i omogućiti hidrataciju vaše kože. Lubenica sadrži beta-karoten, pa možete napraviti losion od jednakih delova lubenice i svežeg krastavca, i redovno mazati na obolela mesta.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts