Elektronske cigarete za odvikavanje od pusenja
|

Elektronske cigarete najbolje za odvikavanje od pušenja

Elektronska cigareta je uređaj kojim se vrši simulacija pušenja putem isparavanja tečnosti koja sadrži nikotin. Pritiskom tastera i uvlačenjem vazduha dobija se identičan osećaj kao kod pušenja obične duvanske cigarete, a izbegnuti su neželjeni efekti koji nastaju pušenjem obične duvanske cigarete.

Na tržištu su prisutne elektronske cigarete za jednokratnu upotrebu i punjive elektronske cigarete. Jednokratna elektronska cigareta namenjena je svima onima koji žele da se upoznaju sa efektima ovakvog pušenja pre nago što se odluče da kupe punjivu elektronsku cigaretu.

Elektronske cigarete za odvikavanje od pusenja
Elektronske cigarete za odvikavanje od pušenja

Sastavni delovi punjive elektronske cigarete

Elektronska cigareta može imati isti ili sličan oblik i izgled kao klasična duvanska cigareta. Telo cigarete izrađeno je od nerđajućeg čelika. Tri glavna dela svake punjive elektronske cigarete su baterija, nikotinsko punjenje i raspršivač.

Dugotrajna elektronska cigareta sadrži rezervoar koji je potrebno dopuniti kada nivo ulja u njemu padne na dvadeset procenata zapremine rezervoara. Blinkanje lampice signalizira da je rezervoar potrebno dopuniti. Elektronski raspršivač ili atomizer služi za stvaranje pare.

Baterija u elektronskoj cigareti je litijum – jonska. Sa povlačenjem se vrši aktiviranje elektronskog signalizatora koji se nalazi na kraju baterije i simulira žar obične cigarete. Baterija je punjiva i pri kupovini elektronske cigarete se dobija punjač za bateriju.

Šta se nalazi u punjenju e-cigarete?

Osnovni sastojci koji se nalaze u tečnosti kojom se pune elektronske cigarete su propilen – glikol, nikotin i aroma. Doza nikotina u punjenju može biti veoma visoka ( 24 miligrama ), visoka, srednja, niska, a u ponudi su i punjenja za elektronske cigarete bez nikotina.

Pušač udiše paru koja sadrži nikotin zadovoljavajući na taj način potrebu za nikotinom. Od velike je pomoći svima koji žele da ostave duvanske cigarete, jer se sadržaj nikotina u punjenju može korigovati po želji i potrebi. Na taj način postepeno se smanjuje doza nikotina koja se unosi u organizam i zavisnost se lakše prevazilazi.

Aroma koju sadrži punjenje elektronske cigarete može biti duvanska, voćna ili aroma mentola, kafe, kapućina, čokolade, čokoladnog mleka, energetskog pića, karamela, viskija, crnog vina, ruma, vanile.

Zašto je elektronska cigareta bolja od obične duvanske cigarete

Elektronska cigareta ne ugrožava zdravlje pušača i to je njena najveća prednost u odnosu na obične duvanske cigarete. Pušenjem elektronske cigarete smanjuje se mogućnost oboljevanja od bolesti koje se javljaju kao posledica pušenja duvanskih cigareta. Kod ovih cigareta nema efekta pasivnog pušenja tako da ljudi u okolini pušača nisu izloženi neprijatnom mirisu duvanskog dima.

Neprijatan zadah i žutilo na zubima i prstima koji nastaju pušenjem duvanske cigarete sa prelaskom na elektronsku cigaretu zauvek nestaju. Nema više neprijatnog mirisa na kosi i odeći. Nema više prljavih pepeljara i pikavaca.

Pušenje elektronskih cigareta je dozvoljeno na svim mestima. Kako njihovim pušenjem ne nastaje dim već para, za ove cigarete ne važi zabrana pušenja na javnim mestima koja je propisana za duvanske cigarete ( u restoranu, autobusu, na fakultetu, radnom mestu, u bolnici i drugim javnim mestima).

Pušenje elektronske cigarete je znatno jeftinije nego pušenje obične cigarete. Punjenja za elektronsku cigaretu su ekonomičnija od duvanskih cigareta koje se potroše za isto vreme. Jedno punjenje traje koliko i dve kutije običnih cigareta.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts