|

O čemu treba razmišljati pre otvaranja novog lokala

Mnogi od nas, kada sakupimo nešto novca, razmišljamo o tome da otvorimo kafić, kafanu ili klub. Ali da li smo svesni svih koraka koje treba poduzeti, a da naš klub bude dugoročno uspešan?

Korak 1 – Ideja i koncept lokala

Prvi korak je osmisliti kakav to lokal želite da otvorite i kakvu klijentelu želite da privučete. Treba da osmislite tip pića i eventualno hrane koju ćete držati u lokalu, kakvu muziku ćete puštati, do koliko sati ćete raditi, kakvo će biti osvetljenje, kakav ambijent… o svemu ovome bitno je podrobno razmisliti kako bi napravili kvalitetan biznis plan.

Na primer, splav Hot Mess je sebe brendirao kao Ibica u Beogradu jer je izuzetno lep, ima tematske žurke za tačno određenu grupu ljudi, ali pored pića nudi i klopu. Kafana na Adi brendirala se kao letnja varijanta jedne od najvećih kafana u Beogradu (Kafanice Trg), dok se kafana Tri Promila na Zemunu probila kao moderna kafana sa izuzetno prijatnim osobljem.
Splav Klub 94

otvaranje novog lokala

Korak 2 – Istražite konkurenciju i odredite lokaciju

Veoma je bitno da znate kako posluje vaša konkurencija i zašto je ona uspešna ili neuspešna. Ukoliko postoji nekoliko sličnih lokala u vašoj okolini, to može da znači da ćete se teško probiti ako sprovedete konceptualno isti lokal, ali sa druge strane vrlo je moguće da druga vrsta lokala na lokaciji koju ste odabrali ne može da uspe. Dobro razmislite o ovome pre nego što potrošite i prvi dinar.

Korak 3 – Dozvole

Raspitajte se i polako nabavite sve potrebne dozvole kako bi što pre i što bezbolnije bili u stanju da svoj lokal otvorite.
Doći do svih potrebnih dozvola ponekad oduzima mnogo vremena, pa je potrebno početi što pre.

Korak 4 – Dobavljači

Ovo je takođe pravo vreme da dogovorite uslove sa dobavljačima hrane i pića. Nije uvek cena presudan faktor, nekada je bitno i koliko je osoba sa kojom sarađujete pouzdana i koliko brine o vašoj poslovnoj vezi. Ako u neku osobu imate puno poverenje i nikada vas ne izneveri, tu osobu vredi platiti i malo više, a za uzvrat dobijete sigurnost.

Korak 5 – Raspitajte se gde možete naći kvalitetno osoblje i majstore

Kada bude vreme za dizajniranje lokala, vi već treba da imate na umu ljude koji će to da odrade. Ali, u ovo vreme bi čak trebali da ste popričali sa osobljem koje će u vašem lokalu početi da radi čim se otvori. Bilo bi idealno da dogovor imate sa barem nekoliko osoba. Uvek je lako popuniti praznine u ljudstvu, međutim veliki je problem ako nemate apsolutno dogovor ni sa jednim konobarom, šankerom ili kuvarom.

konobar

Korak 6 – Investicije

Sada je vreme da uložite novac u sve što vam je potrebno kako bi vaš lokal uskoro mogao da počne sa radom. Budite sigurni da imate nešto novca u rezervi, jer je moguće da vam lokal neće donositi prihod dosta dugo, dok dovoljan broj ljudi ne sazna za njega.

Korak 7 – Marketing

U marketing treba da uložite i pre otvaranja vašeg lokala. Tu je širenje priče o vašem lokalu preko lokalnih novina, interneta, kao i širenje priče preko vaših poznanika i njihovih poznanika vaš prvi zadatak.

Konačno je sve spremno i vi možete vaš lokal da otvorite u velikom stilu. Čestitamo, uspeli ste!

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts