Saveti za čišćenje tepiha od fleka i psećih dlaka

Čišćenje tepiha od mrlja prirodnim sredstvima

Evo jednog domaćeg recepta za čišćenje tepiha na prirodan način:

Ovo domaće sredstvo je vrlo lako napraviti, jeftinije je od onih iz prodavnice a vrlo učinkovito. Nema mnogo hemijei savršeno će očistiti Vaš tepih.

Potrebna Vam jeboca sa raspršivačem u koju čete staviti sledeće:Jednu kašiku sode bikarbone, oko 75 mililtara sirćeta, supenu kašiku detergenta ua pranje veša i toplu vodu – oko 3 decilitra.

Nasprskajte ceo tepih i ribajte!

Čišćenje tepiha od fleka sodom bikarbonom

Kako očistiti tepih sodm bikarbonom? Tri kašike sode bikarbone rastvorite u jedan litar mlake vode. Stavite dobijenu tečnost u raspšivač – bocu. Zatim poprskajte celu površinu umazanog tepiha. Ostavite preparat da deluje oko sat vremena. Soda bikarbona će očistiti tepih prvenstveno od neugodnih mirisa., naročito od urina kućnih ljubimaca. Na kraju, usisajte dobro tepih – nema ispiranja!

CISCENJE-TEPIHA

Čišćenje tepiha od laka za nokte

Fleke od osušenog laka za nokte sa vašeg tepiha uklonićete na sledeći način: Najpre tupim nožem sastružite lak što više možete ali pažljivo da ne oštetite tepih.

Zatim uzmite skidač laka za nokte i nanesite ga na parče tkanine pa nežno i pažljivo prelazite njome po tepihu dok mrlja ne nestane. Koristitie vrlo malo acetona da bi što pre ispario i manje oštetio tepih.

Na kraju, očistite deo tepiha deterdžentom za posuđe koji ne sadrži lanolin ili izbeljivač, i zatim isperite vodom i ostavite tepih da se osuši.

Ako vam ova metoda nije pomogla probajte sledeće: Pokvasite fleku hidrogenom i ostavite da deluje oko pola sata. Na kraju prebrišite mokrim peškirom i ostavite da se osuši.

Kako očistiti tepih od psećih dlaka

Ako imate psa koji se redovno linja, jasno Vam je koliko dlaka se nakuplja u tepihu, i ne samo na tepihu već u skoro svim uglovima stana. Osim što ružno izgledaju, pseće dlake na tepihu su mogući izvor alergija i baza za razvoj bakterija. Vi se trudite, jer volite vašeg ljubimca i svakodnevno usisavate, ali da li je to dovoljno i da li uvek pomaže?

Ako Vam je svakodnevno usisavanjepostalo naporno, razmislite o kupovini takozvanog robotizovanog usisavača. Oni automatski čiste bez vaše pomoći, a korisni ako imate kućnog ljubimca. Ovaj tip usisivača imapotpuno prilagodjen model za čišćenje životinjskih dlaka.

U svakom slučaju ostaje Vam domaći način čišćenja tepiha oddlaka a to je četka od grube dlake, koju ćete koristiti samo u obe svrhe. Treba je umočiti blago u rastvor sirćeta i vode i onda pokretima po tepihu, skidati dlaku. Koristite rukavice kako biste izbegli dodir sa prljavim dlakama.

Dodatni saveti za osvežavanje i čišćenje tepiha

Pomešajte tri kašike narendanog sapuna i 250g skrobnog brašna. Ovu smesu dobro utrljajte u tepih, a zatim ga kompletno usisajte.

Za osvežavanje boja na tepihu, pomešajte par kašika pepela, pola litra vode i kašiku troprocentnog vodonik peroksida. Očitite tepih ovom smesom i na kraju ga dobro usisajte.

Eterično uljeVam može pomoći u osvežavanju tepiha. Izaberite eterično ulje koje Vam prija i pomešajte nekoliko kapi sa kašikom sode bikarbone. Nanesite na tepih i pustite da odstoji oko sat vremena .Na kraju predjite tepih mokrim peškirom.

Osim eteričnih ulja, tepih će osvežiti i mešavina 30ml jabukovog sirćeta, 70ml limunovog soka, pola litra vode. Ovom mešavinom izribajte tepih i usisajte.

Voda i sirće su najbolji lek za fleke na tepihu. Ako su mrljejače i tvrdokornije, neka u rastvoru bude više sirćeta. Dobro istrljajte fleku i na kraju predjite tepih vlažnom krpom.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts