Kako odabrati tepih za dnevni boravak

Tepih koji ste postavili u dnevnoj sobi ima ulogu da osim ulepšavanja prostora, umanji buku i da ugodan osećaj topline.

Verovatno ste primetili da kada promenite tepih za dnevnu sobu, ona odmah odiše drugačijim utiskom i osvežena je. Zato je potrebno obratiti pažnju na to koji i kakav ćete tepih uneti u dnevni boravak.

Dakle, razmislite da li će njegova veličina biti takva da pokrije potpuno površinu poda i parketa, ili će biti minimalne površine, dali će se boja uskladiti sa celokupnim enterijerom, od kakvog će materijala biti…

tepih dnevna soba1

Kakav tepih za dnevni boravak je odgovarajući

Tepih u dnevnom boravku može poslužiti da naglasi nameštaj , da da svežinu prostoru svojim vedrim bojama, ali se najpre mora dobro uklopiti u prostor odredjene dnevne sobe.

Tepih je , verovali ili ne, jedan od ključnih elemenata u dnevnoj sobi i kao takav možepromeniti kompletan utisak u prostoriji.

U odnosu na to, koju veličinu, stil tkanja i oblik izaberete, dobićete željenu atmosferu u prostoriji u kojoj provodite najviše vremena.

tepih dnevna soba2

Kako odabrati tepih za dnevnu sobu

Orijentalni tepisi i ostali tepisi sa upadnjivim šarama, resama idezenima, sigurno će privući dosta pažnje pa su oni dobar izbor ako su vam zidovi u neutralnim prirodnim bojama, a nameštaj jednostavan. Topli tepisi kao što je kvalitetan tepih od krzna, takodje će obogatiti obično i neutralno opremljen dnevni prostor.

Ako s druge strane hoćete da naglasite na primer osvetljenje u sob, umetničke slikei ili poseban komad nameštaja, odlučite se za jednostavnije i diskretnije detalje na tepihu. Najlepši tepih u ovom slučaju je onaj koji će biti skoro neprimetan.

Uklapanje tepiha sa nameštajem

Izaberite boju koja će dati ugodan utisak kontrasta sa ukrasima i ostalim nameštajem u sobi. Beli, bež ili kremasto smeđi tepsi izgledaće savršeno kada su osvetljeni lepom stilizovanom lampom ili prirodnim svetlom kroz prozore ili vrata na terasi.

Jedno od osnovnih pravila je da pri kupovini tepiha izaberete onaj na kome se bar jedna boja slaže i fino uklapa sa bojama na ostatku nameštaja u Vašem dnevnom boravku.

Takodje, probajte da izaberete tepih koji će biti u lepom kontrastu sa bojom parketa ili druge podne obloge kao što su laminat ili brodski pod.

Kupovina tepiha ne odigrava se suvišečesto, pa se zato dobro pripremite.

tepih dnevna soba3

Saveti za kupovinu

1. Razmislite o tome koliko će se tepih trošiti, koliko će biti izložen kretanju ljudi po njemu, koliko vremena imate da ga čistite… Ako ne možete da svakodnevno vodite brigu o higijreni tepiha u dnevnoj sobi, izaberite tamnije boljei deblji tepih.

2. Povedite računa i o budućim dekoracijama dnevne sobe. Da li će se uklopiti i u planirane novine u izgledu i enterijeru dnevne sobe.

3. Ako su Vam nameštaj i zidovi dnevnog boravka neutralni, izaberite žive i jarke boje na tepihu. Probajte cvetne desene, šare ili karirane detalje. Sigurno će dati novu i efektnu svežinu sobi! S druge strane, kupite neutralni tepih ako su vam zavese u jarkim bojama ili ako su zidovi sa šarenim tapetama ili foto tapetima.

4. Ako vam finansije dozvoljavaju, izaberite deblji tepih koji je kvalitetniji i koji je napravljen od izdržljivijih materijala. Ob će svakako duže trajati i trpeti nekoliko dogina težinu nameštaja i pritisak hodanja.

5. Držite se utvrdjenog budžeta za kupovinu! Ako ste u mogućnosti izaberite pored tepiha i uslugu ugradnje i postavljanja donjeg sloja koji će produžiti vek trajanja vašeg novog tepiha. Lošiji kvalitet tepiha pretpostavlja relativno skoru novu kupovinu istog.

6Ne morate se obavezno voditi za trendovima kao što su na primer odredjeni šabloni ili trenutno moderne aplikacije i šare. Ako tepih kupujete s namerom da bude duže u Vašoj dnevnoj sobi, odaberite nešto klasičniju varijantu.

7. Mere dnevne sobe su stavka sa kojom morate ralunati! Ako sobu ne izmerite dobro i tačno, čekaće Vas moljenje da vam zamene tepih ili najgora varijanta – sečenje tepiha čime je vrlo verovatno da ćete uništiti njegovu lepotu i simetričnost.

8. Uzorak – Slobodno u radnji potražite komade tepiha koji želite da kupite, ponesite sa sobom kući i natenane razmislite o konačnom izboru. Kod kuće ćetenajlakše utvrditi koji desen se najviše uklapa u Vaš dnevni boravak.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts