Ideje za unutrašnje stepenice za potkrovlje

Stepenice za potkrovlje

Unutrašnje stepenice su u poslednje vreme skoro obavezan detalj pri izgradnji i planiranju enterijera kuće. Stanovi i kuće koji su izgradjeni na dva nivoa, ili koji imaju potkrovlje do koga se dolazi iznutra, na ovaj način spajaju lepo sa korisnim jer unutrašnje stepenice pružaju zaista mnogo mogućnosti kada je estetika u pitanju.

Ako planirate da počnete da koristite potkrovlje kao stambeni prostor, morate razmisliti i o tome kakve ćete stepenice do potkrovlja ugraditi i koristiti.

Stepenice za potkrovlje, njihov oblik i konstrukcija, mogu biti zaista raznovrsni, od materijala pa preko oblika, od najobičnijih do luksuznih i vrlo dekorativnih.

stepenice potkrovlje1

Kako napraviti stepenice za potkrovlje?

Ako želite da ih napravite sami, verovatno ćete se odlučiti za drvene montažne stepenice. Poštujte nekoliko osnovnih smernica. Najpre, svi stepenici moraju da imaju iste dimenzija, kako bi bile bezbedne.

Dimenzije: Svaki stepenik ima visinu – h i širinu gazišta – b; a pravilno je projektovan ako dvostruka vrednost visine uvećana za iznos gazišta iznosi od 61 do 64 santimetra. Izaberite visinu od 16 do 18 cm, a gazište širine 26 do 29 cm.jer je takvo stepenište najprirodnije i najprijatnije.

Od čega mogu biti napravljene stepenice za potkrovlje? Tu su prvenstveno nezaobilazno drvo, aluminijum, zatim materijali kao što su prohrom, čelik i staklo pa i neki jači plastični materijali. Drvene stepenice mogu se kombinovati sa drugim materijalima kao što su staklo, inox ili aliminijum.

Takodje, stepenice mogu biti i betonske, poput klasičnih, ako Vam prostor to dozvoljava. Alternativa su stepenice na izvlačenje, pokretne, polukružne, na rasklapanje… Birajte one koje će se najlepše uklopiti u Vaš enterijer.

stepenice potkrovlje2

Iako su ideje skoro beskonačne, kao i dizajn i oblici, preporučljivije je izabrati čeličnu konstrukciju koja je i najpraktičnija, lako se prilagođava svim estetskim zahtevima i neće se rasušiti kao na primer stepenice od drveta. Postoje i staklene stepenice za potkrovlja ali, iako su vrlo efektne, možda će Vas od ove ideje odvratiti sama pomisao kretanja po staklu. Ako želite da uštedite i da ne gubite mnogo vremena na izbor, medju jeftinijim rešenjima spadaju metalne stepenice sa limenim gazištem.

Svetlost i bezbednost

Svaki prostor gde se nalaze stepenice, mora da bude dobro osvetljen. Ako nema prirodnog svetla, i prozora, postavite veštačko osvetljenje u vidu zidnih lampi ili reflektora. Kuriozitet su svetleći gelenderi i ograda.

Osim svetlosti, bitan uslov za bezbednost je ograda. Ograda mora da bude čvrsto fiksirana, i dovoljne visine. Pored bezbednosti, ograde mogu imati i veliku estetsku funkciju.

Kod oblaganja stepenika vodite računa da izaberete protivklizne materijale. Bezbednost ćete povećati i ako ugradite lajsne od aluminijuma ili ako na gazišta zalepite specijalne protivklizne trake.

stepenice potkrovlje3

Spiralno stepenište

Za ovakve stepenice ćete se verovatbo odlučiti ako imate malo prostora na raspolaganju, mada su neki ljubitelji ovakvog tipa stepeništa iz estetskih razloga.

Iako zahtevaju malo prostora, nemojte se odlučiti za ovakve stepenice do potkrovlja ako sa Vama u kući stanuju mala decai starije osobe.

Spiralne stepenice se izradjuju od raznih materijala i lako se mogu uklopiti u skoro svaki enterijer.

stepenice potkrovlje4

Mini stepenište – merdevine

Ponekad je prostor za stepeište koje vodi ka potkrovlju jednostavno pretesan. Izaberite merdevine. Postarajte sa da imaju bezbedno gazište i izaberite jedan od modela i medju dizajnima i bojama iz izbora koji je u poslednje vreme sve bogatiji.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts