Cvetići za kićenje svatova – saveti i ideje za dekoracije

Cvetiće za kićenje svatova nije teško napraviti, što govori u prilog tome da danas ima puno njih koji se bave ovim poslom. Možete da pronađete gotovo bilo šta kada su cvetići za kićenje svatova u pitanju.

Običaj je da devojke koje kite svatove same kupe cvetove, mada danas nije starno ni da ih kupe lično mladenci. Cvetići se mogu jeftino kupiti, a kada uzmemo u obzir da ćete za njih dobiti novac, tj da ih svatovi sami plaćaju, većina devojaka ih kupuje i ne misli o novcu, jer za njih dobija bakšiš .

Ali ako želite da budete kreativni možete ih i sami napraviti kod kuće.

Ideje za cvetove za svadbu
Ideje za cvetove za svadbu

Kako napraviti cvetiće za svatove?

Gotovi cvetovi se za mali novac mogu pronaći u kineskim buticima, samo bez ukrasa. Njima se dodaje malo tila ili ukrasne trake, a najbolje je staviti ruzmarin jer je simboličan.

Još prostija varijanta jeste zalepiti cvetić za parčence ukrasne trake i tako dobijete ženske ukrasne cvetove koji se vezuju oko ruke. Oni su se pokazali znatno praktičnijim, jer ne morate da bušite iglicom drugima odeću.

Na cvetiće se mogu prišiti i drugi dodaci, u zavisnosti od toga koliko ste kreativni i koliko vremena imate na raspolaganju. To mogu biti biseri, cirkoni ili nešto slično. Mogu se i diskretno zalepiti, što je lakša solucija od prišivanja.
Omiljeni oblik cvetova su kale i ruže.

Evo nekih interesantnih predloga kada su cvetovi za kićenje svatova u pitanju:

kako napraviti cvetice za svatove

kako napraviti cvetice za svatove 2

kako napraviti cvetice za svatove 3

kako napraviti cvetice za svatove 4

kako napraviti cvetice za svatove 5

kako napraviti cvetice za svatove kale

Cvetovi za mladu i mladoženju

Cvetovi za mladu i mladoženju, kao i za kumove, starog svata, devera i druge ,,bitne“ goste, moraju se razlikovati od običnih. Danas su oni veći i lepši od običnih cvetova za svatove, a praktikuje se da budu skroz beli, tj svi materijali koje koristite neka budu u beloj boji, ili neka na njima dominira bela boja.
Negde tradicija i običaji kažu da tih ,,specijalnih“ cvetova ne sme da bude paran broj.

I u ovom slučaju izbor je veoma veliki, pa evo nekih predloga za cvetove koje će nositi mlada i mladoženja.

cvetovi za mladu i mladozenju

svadbeni cvetici za mladu i mladozenju

veliki cvetovi za mladu i mladozenju

veliki cvetovi za mladu i mladozenju 2

Zašto se kite svatovi? Ruzmarin za kićenje svatova.

Još od antičkih vremena ruzmarin se, između ostalog koristio za kićenje mladenaca, ali i svatova. Uspeo je da pobedi pomodarstvo, pa se i danas njime rado ukrašavaju moderni cvetići za kićenje svatova. Tako su spojeni moda i tradicija.

Ruzmarin ima bitnu simboliku jer predstavlja vernost, ali i štiti bračnu sreću. Nije neobično da se nađe i na drugim svadbenim, dekorativnim, detaljima, poput dekoracije na stolovima, mladenačkoj torti, cvetnim aranžmanima, mladinom bidermajeru…

Nezaobilazni detalj na cvetićima za kićenje svatova napravljenim od ruzmarina, svakako je trobojka.

Nije poželjno koristiti neke druge prirodne dodatke za svadbene cvetiće jer brzo i lako uvenu, dok ruzmarin može dugo da stoji, a da se ne ošteti.

Cvetove kupuju, odnosno prave ih devojke koje će i kititi svatove. To su obično najbliža mladina i mladoženjina neudata sestra ( jedna sestra sa mladine i jedna sa mladoženjine strane ). Ako ima malo više zvanica, onda četiri devojke kite svatove.

Ruzmarin i trobojku možete dodatno ukrasiti veštačkom ružom ili kalom
Ruzmarin i trobojku možete dodatno ukrasiti veštačkom ružom ili kalom

Korpe za cvetiće

Naravno nije samo dovoljno napraviti cvetove, već ih morate nositi u nečemu. To je obično pletena korpica, ukrašena tilom, mrežicom, ukrasnom trakom…
U šali možemo da vas posavetujemo da korpica bude što veća, kako bi svi cvetovi stali, ali i kako novac ne bi ispadao iz nje.

Korpicu možete ukrasiti i sami, ali i u cvećari ako već niste dovoljno kreativni. Sama dekoracija vas neće koštati puno jer ne iziskuje previše materijala. A za one koji nemaju predstavu kakva korpica za cvetiće im treba, a žele nešto posebno evo nekoliko zanimljivih predloga:

dekorativne korpe za cvetove za svadbu

korpe za cvetice za svadbu

korpe za svadbene cvetove

korpice za cvetice za svatove

korpice za svetice za svatove

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts