Pregradni zidovi od gipsanih ploča (ideje za dnevnu sobu)

Nekada se pri renoviranju stanova i kuća, mnogo vremena i živaca trošilo na uklanjanje postojećih zidova i pravljenje novih, kako bi se dobio željeni enterijer. Sa probojem knaufa i konstrukcija od gipsanih ploča na naše tržište, ovaj posao postao je dosta lakši i brži.

Rigips ili knauf gipsane ploče za pregradne zidove, znatno skraćuju vreme izvođenja radova u odnosu na klasične metode koje podrazumevaju zidanje ciglom i malterisanje, pa nije ni čudo što uživaju ogromnu popularnost.

pregradni zid1

U dnevnoj sobi, na primer, pomoću gips-kartonskih ploča mogu se jednostavno izvesti razni oblici zidova kao i moderni oblici niše. Ovi elementi enterijera osim estetske vrednosti sa sobom nose i kvalitet, mada je i dalje prisutno dosta predrasuda o jačini i performansama kada su u pitanju pregradni zidovi od gipsanih materijala.

Ako ste možda čuli da na pregradni zod od gipsa nećete moći da okačite sliku ili da je zvučna izolacija jako loša – znajte da je u pitanju velika zabluda!

Ako se pregradni zidovi dobro i kvalitetno izvedu, osim kvalitetne izolacije oni mogu takodje i da nose teže viseće elemente poput polica, teških ogledala i slično, tako da , ako ste u dilemi, slobodno izaberite gipsani pregradni zid za dnevni boravak. Kada je reč o buci, zvučna izolacija kod ovakvih rešenja zavisi od podkonstrukcije i slojeva ploča i iznosi od 45 dB do 69 dB.

Pri postavljanju zidova, na spoj između zida i poda kao i zida i tavanice stavlja se traka za zvučnu izolaciju ili sloj akrila pa se tako omogućava vrlo pristojna zvučna izolacija.

pregradni zid2

Debljina pregradnih gipsanih zidova

Pregradni zidovi mogu imati jednostruku ili dvostruku podkonstrukcijom, i oblažu se jednim ili sa dva sloja gipskartonskih ploča. Od toga zavisi i debljina zida koja će biti 12 cm , što je slično debljini zida od cigle, ili će iznositi 10 cm, ako stavite jedan sloj ploča. Ploče se prodaju u dimenzijama od 2.600 x 1.200 x 12,5 mm, lako seku skalpelom. Ostaci se takodje ne bacaju već se ukrajaju za manje površine.

Neobični i dekorativni pregradni zidovi

Osim klasičnih zidova, pregradni zidovi se lako prave savitljivim pločama i savijenom potkonstrukcijom. Više polukružnih zidova u prostranom dvevnom boravku učiniće atmosferu intimnijom.

Gipsani detalji na zidu poput bordura, lajsni, rozeta učiniće enterijer dnevne sobe sofisticiranijim. Možete oh i sami kupiti, jer se prave i kao gotovi proizvod i nalepiti na pregradni zid posebnim lepkom.

Najčešće se u izradi pregradnih zidova koriste bordure na spoju zidova i plafona. Bordura se može postaviti i na spoju poda i zida ili kao dekorativni element po sredini visine zida. Profili gipsanih bordura se razlikuju, od a jednostavnih i svedenih do kitnjastih i naglašenih.

U zidu takodje može postojati posebno napravljen prostor za recimo policu ili čak TV. Od gipsa se na zidu može napraviti i vrsta rama za umetničku sliku koju biste okačili.

Cena radova na gipsanim pregradnim zidovima

Za metar kvadratni ravnog jednostrukog gipsanog zida treba izdvojiti oko 15-17 evra. U ovu cenu obično je uračunat i materijal i izvođenje. Cena dvoslojnih gipsanih zidova je oko 22 evra za kvadratni metar. Ako želite niše, to se uglavnom dodatno naplaćuje a cena je oko 10 evra za dužni metar.

Pogledajte slike pregradnih zidova iz naše galerije, možda će Vam poslužiti kao ideje za vaše rešenje u sredjivanju i planiranju enterijera.

Pregradni zidovi

pregradni zid4

pregradni zid5

pregradni zid6

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts