Kako napraviti nameštaj od paleta

Ako imate palete u podrumu i ne znate šta sa njima, umesto da ih bacite, možete ih upotrebiti na kreativan način. Smanjićete otpad, a istovremeno ćete uštedeti.

Nameštaj od paleta je vrlo ekonomičan, jeftin i funkcionalan i upravo zbog toga je postao pravi hit.

Skoro da nema granica za ideje u osmišljavanju i konstrukciji nameštaja od paleta. Najveću primenu, palete nalaze kao materijal za baštenski nameštaj i nameštaj za terasu.

Nameštaj od paleta za dvorište, u vidu, na primer garnitura za sedenje, izuzetno je otporan na vremenske ulove, ali i udoban.

nameštaj od paleta

Gde kupiti palete?

Palete su pravi materijal za one koji vole „uradi sam“ sistem. Palete možete da kupite na skladištima građevinskih materijala po vrlo povoljnim cenama, a za izradu nameštaja od njih, potrebni su vam jedino volja, osnovni alat, boje i malo vremena.

Preporučljive su standardizovane „Euro“ palete koje su izrađene od bukovine i dobro su oblikovane, pa ne traže veliki trud pri obradi. Njihove najčešće dimenzije su 100×120 cm i 120×120 cm.

Potrebno je da nabavite palete koje su u relativno dobrom stanju i očuvane. Pre bilo čega, dobro ih očistite i izšmirglajte nekoliko puta da biste ih uglačali. Da bi palete bile spremne za pravljenje nameštaja, još je potrebno da ih premažete nekoliko puta zaštitnom bojom.

Pre rada sa paletama proverite da li je slučajno drvo napadnuto od insekata.

kako se pravi nameštaj od paleta

Kako napraviti nameštaj od paleta?

Kako se pravi nameštaj od paleta? Kada ste palete pripremili šmirglanjem i bojenjem, kada se dobro osuše, poslažite ih i od njih možete praviti garniture sa sedenje, krevete, stočiće za dnevnu sobu, stolice za baštu, i sve čega se dosetite.

Od stočića i polica za knjige ili sitnice, pa sve do dekorativnih žardinjera i ležaljki za baštu, nameštaj od paleta naći će svoje mesto u svakom domu.

Klub stočić

Nabavite dve palete (najbolje Euro palete) i jednostavno ih ekserima pričvrstite jednu za drugu. Na donji deo možete da pričvrstite točkiće i vaš klub stočić je gotov. Za elegantniji izgled, stavite na gornju površinu staklo. Palete obojite u boji po izboru mada i ne morate. Ostavite originalnu boju, ako volite rustični stil uređenja.

Klub stočić od paleta

Krevet

Zbog čvrstoće i postojanosti, palete mogu biti odlično postolje za krevet. Krevet je najlakše napraviti od paleta. Četiri palete pričvrstite jednu za drugu, i jedino što Vam treba je dobar dušek.

krevet od paleta

Ugaona garnitura

Ako naslažete palete jednu na drugu, učvrstite ekserima, i na vrh stavite sunđer ili jastučić odgovarajućih dimenzija, dobili ste interesantni element ugaone garniture.

Radni sto

Pričvrstite paletu na nogarice, a praznine izmedju letvi, popunite letvama sa drugih paleta. Dobili ste simpatičan rustični sto.

Ljuljaška

Cela drvena paleta lako se pretvara u ljuljašku za dvorište. Vežite je na ivicama čvrstim konopcima, i pričvrstite na drvo ili neki drugi čvrsti oslonac.

Polica

Paleta postavljena na zid kuhinje ili kupatila, biće odlično mesto za odlaganje kozmetike, teglica sa začinima i drugih sitnica. Polica od paleta u dnevnom boravku, savršena je za redjanje knjiga ili figura.

police od paleta

Čiviluk

Na paletu koja je obradjena i ofarbana u željenoj boji, pričvrstite kukice za vešanje. Okačite na zid i dobili ste unikatan čiviluk!

Uklopivost nameštaja od paleta

Nameštaj od paleta stvara rustični izgled prostora i može se prilagoditi i uklopiti u svakom delu eksterijera pa i enterijera doma – svim sobama, kuhinji, vrtu, dvorištu, terasi i balkonu.

Nameštaj od paleta možete uklopiti sa novim, ali i starim nameštajem. Udobnost ćete postići jastučićima i presvlakama, ako pravite stolice ili fotelje, kao i farbanjem u nekoj živoj boji, ako od paleta pravite police i stočiće.

ideje nameštaj od paleta

Ako ste malo veštiji, za svega jedan dan, uz vrlo malo novca, napravićete zanimljiv i multifunkcionalan komad nameštaja i uživati u kreativnom radu. Sigurno ćete izazvati pažnju i divljenje kod svakog gosta Vašeg doma.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts