Saveti za bezbedno kupanje na moru

Leto na moru, a bez kupanja? Nezamislivo! Tom užitku svi mi se prepuštamo bezrezervno. Zaista, teško je odoleti zovu prozirnog, čistog mora koje nudi osvežeje i opuštanje. Ipak, iako je zdravo, kupanje u oru krije brojne zamke. Da bi se izbegle smetnje ili teže zdravstvene tegobe, treba poznavati svojstva, sva korisna i mogućna štetna dejstva mora.

Kako dobro iskoristiti odmor?

Najzdravije je plivanje jer se blagodetima mora pridružuju blagodeti kretanja, ugodne masaže i fizičke vežbe. Zdravoj osobi srednje telesne kondicije preporučuje se da pliva 15 – 20 minuta, bilo kojim stilom, umerenom brzinom. Onima slabije telesne kondicije preporučuje se leđno plivanje umerenom brzinom.

Treba li sporo ulaziti u more?

Obavezno (verovatno ne toliko sproro koliko traje moj ulazak, petnaest minuta sigurno), ali da, u more ne skačete naglo, pošto je temperatura mora uvek niža od temperature vazduha, u more treba ulzaaiti postepeno da bi se telu dalo vremena da se prilagodi.

To upozorenje posebno važi kada je telo jako zagrejano, dakle, nakon dužeg boravka na suncu („čvarili“ ste se na suncu, igrali karte dugo) ili na primer, u automobilu, jer je tada razlika između temperature tela i temperature mora izuzetno velika.

kupanje na moru

Postoji li doba dana koje je najbolje za kupanje?

Ne. Kupanje ima blagotvorno dejstvo i rano ujutru i kasno popodne, ako je napolju dovoljno toplo. Rano ujutru i predveče more je čistije (pročiste ga morske struje), pa mnogi ljudi vole da se kupaju baš tada.

Da li je opasno piti morsku vodu?

Popiti nekoliko malih gutljaja morske vode, što se vrlo često događa tokom plivanja, nije opasno. Važno jem međutim, da li je more čisto ili ne. Bolje je izbegavati gutanje morske vode na plaži i blizu naseljenih mesta.

Da li su alge opasne?

Da i ne. U nekim delovima Jadranskog mora povremeno se pojave crvene mikroalge koje pripadaju grupi Diatomea i svetslosmeđa morska sluz koju proizvode alge. Kupanje tada postaje vrlo neprijatno, more poprima neprijatan miris, ali te alge nis opasne. Međutim, gutanje vode sa algama može biti opasno jer neke alge sadrže štetne mikroorganizme.

Da li je morska voda štetna za oči?

Ne, pravi neprijatelj očiju su vetar i sunce. Crvenilo je znak predugog boravka u moru, ali prolazi vrlo brzo.Da li morska voda usporava zarastanje rana i ožiljaka?

Da. Morska so nadražuje rane i usporava zarastanje ožiljaka, ali male rane nisu prepreka za kupanje. Važno je odmah nakon kupanja isprati so slatkom vodom i obrisati kožu. Ako ranu treba zaštititi, dovoljan je flaster ili sterilna gaza.

Treba li da izađemo iz vode čim osetimo hladnoću?

Da. Hladnoća je znak kojim nas telo upozorava da smo predugo bili u moru i da se ne može suprtotstaviti temperaturi mora.

Da li nakon plivanja treba da se istušuramo?

Nakon svakog kupanja u moru telo bi trebalo isprati slatkom vodom. So koja se osuši na koži može da izazove svrab i iritacije te dodatno poveća štetno dejstvo UV zraka.

Sunce pomaže protiv celulita

More i lepota usko su povezani. Razumno sunčanje, a to znači sunčanje bez opekotina, pomaže koži da lepše izgleda, a povoljno deluje i na zdravlje kože. Sunce, velika količina kiseonika i sastojci morske vode imaju lekovito dejstvo na kožu. Nakon boravka na moru koža postaje glatka, elastičnija i napetija. More pomaže i protiv celulita, posebno onog „mekanog“ ili edematoznog.

Osnovni uzrok tog oblika celulita je zadržavanje tečnosti u tkivu kože, u kojem su se nakupile tečnosti zarobljene kao u sunđeru natopljenom vodom i okružene masnim ćelijama. Minerali iz ora „privlače“ tečnost  iz dubljih slojeva kože na površinu. Ali dejstvo morske vode će biti bolje ako se krećemo. Korisno je svakodnevno prošetati po plićaku ili u moru do struka. Naravno, najkorisnije je plivanje jer kontrakcije mišića uz ostalo pokreću tečnost i podstiču njihovo izlučivanje iz organizma.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts