Klizna vrata – moderan način da uštedite prostor

Klizna vrata su odlično rešenje ako nemate mnogo prostora u stanu ili kući a ljubitelj ste geometrijske estetike. Klizna vrata kao pokretni paneli koriste se za američke plakare, za ormare, walk-in garderobere, ali sve učestalije sasvim solidno zamenjuju i klasična vrata kako u stambenim tako i u poslovnim objektima.

Materijali od kojih se izradjuju klizna vrata

Trenutno su vrlo popularna italijanska vrata od aluminijuma čije su dimenzije, kada je u pitanju debljina – minimalne. Ovakva vrata imaju zadovoljivu nosivost i dugo traju. Osim aluminijumskih, svoje mesto na tržištu, polako dobijaju i klizna vrata od kaljenog stakla . Mogu biti prozirna, a kako biste sačuvali intimnost, mogu takodje biti obojena u raznim bojama pa i dezenirana. Interesantna je kombinacija aluminijuma i stakla gde su, sa obe strane kliznih vrata od stakla, postavljeni horizontalni alminijumski profili.

klizna vrata

Postoje različiti materijala od kojih se mogu izrađivati klizna vrata. Vrata od pleksiglasa imaju vrlo laganu konstrukciju , a njihovo kretanje to jest klizanje pri otvaranju i zatvaranju je skoro nečujno.

Da bi efekat bio upečatljiviji, znajte da je u klizna vrata moguće ugraditi i led rasvetu.

Pored pleksiglasa, stakla i aluminijuma, materijal za izradu kliznih vrata može biti i drvo koje je jako cenjeni materijal , pa su tako ovakva vrata dosta zastupljena na tržištu.

Postoje naravno i ostali materijali, pa se možete dogovoriti da izvodjačem radova o tome da li želite da kombinujte više materijala, ili želite vrata od jednog materijala u odgovarajućim dimenzijama.

Kao materijal za izradu kliznih vrata koristi se i plastika. PVC vrata se danas najviše koriste kao balkonska ili za terase, jer imaju dobra izolaciona svojstva, i iskoristiće svaki santimetar prostora.

staklena-klizna-vrata-02

Praktičnost i uklopivost

Zašto su klizna vrata danas sve popularnija? Ispunjavaju sve savremene zahteve domaćinstava i poslovnih prostora, vrlo su praktična jer štede prostor, estetski lepo izgledaju, i savršeno se mogu uklopiti u bilo koji enterijer.

Takodje, moguće ih je ugraditi skoro svuda, maksimalno iskorišćavaju prostor, a pošto mogu biti izrađena i od najfinijih materijala modernih linija, Vaš prostor će ispuniti elegancijom, ili će prosto pratiti stil u kom ste uredili na primer dnevni boravak ili bilo koju drugu prostoriju.

Klasična vrata se mogu videti u svakom stanu i kući, pa ako želite promenu, klizna vrata su prava opcija. Osvežiće prostor i dati mu na originalnosti. Za veliki izbor kliznih vrata, zaduženi su sve vredniji dizajneri koji vode računa o modernim linijama, bojama i ukupnom izgledu, pa ćete im teško odoleti.

Pregradni zidovi i klizna vrata

Klizna vrata su dobro rešenje ako želite da veću prostoriju pregradite, a da pritom maksimalno uštedite na prostoru. Sa njima je moguće po potrebi pregraditi i dve prostorije, a mogu se naći i u gipsanom zidu kojim ste pregradili prostorije.

Drvena-klizna-vrata

Klizna vrata povećavaju prostor

Pored navedenih ekonomičnih i funkcionalnih prednosti kliznih vrata, ako dobro ukombinujete određene materijale, moguće je vizuelno povećati prostor. Na primer , na vrata možete postaviti ogledalo, ili halogene svetiljke, što će prostoru dati udobnost i toplinu.

Klizna vrata za sobe i za kuhinje

Klizna vrata možete ugraditi kako biste podeliti jednu prostoriju od druge. Tako na primer, ako imate situaciju da su vam kuhinja i dnevni boravak spojene prostorije, pregradite ih odgovarajućim kliznim vratima kako biste sprečili širenje neugodnih mirisa po stanu. Klizna vrata možete upotrebiti i za hodnik, ako u njemu želite da imate garderober ili cipelarnik. Jednostavno, pregradite ugao pod kosinom, ispod stepeništa u hodniku ili neki drugi odgovarajući deo hodnika kako biste svoju garderobu i cipele sakrili od pogleda gostiju.

Prednosti kliznih vrata

Bez obzira da li su u pitanju klizna vrata u sobi kao pregrada, ili su to balkonska uli čak ulazna vrata, njihova prednost će biti ušteda prostora, funkcionalnost, izdržljivost, estetika…

Skoro da ne postoji pozicija gde nećete moći da ukomponujete klizna vrata. Ona, za razliku od običnih vrata obogaćuju celi prostor i inovativna su.

Dizajn kliznih vrata

Kombinacija boja i materijala kao i oblik ovih vrata, pruža neograničene mogućnosti estetskog izgleda.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts