Kako napraviti police za vino u kućnoj radinosti

Police za vino možete kupiti, ali možete ih napraviti i „uradi sam“ sistemom. Ako policu sami napravite, eto prilike da pokažete kreativnost, i da napravite zanimljive police za zid koje mogu biti i podrumske.

Dajemo Vam nekoliko predloga o tome kako napraviti police za vino u kućnoj radionici.

Rustična polica za vino

Police od drveta daju prostoru poseban šmek i ugodjaj. Materijal koji Vam je potreban za izradu ove rustične drvene zidne police za vino je najpre jedna drvena daska (može kedrovina), zatim, lepak za drvo, bušilica, šmirgla, krojački santimetar i olovka.

Način rada

Najpre dasku željene veličine ošmirglajte i pripremite za dalju obradu. Možete koristiti i daske od starih paleta. Dasku prelakirajte zaštitnim namazom ili kad napravite policu, ofarbajte je u željenoj boji.

police za vino

Bilo bi poželjno ipak da daska bude malo deblja, odnosno da dimenzije širine budu malo veće, kako bi solidno držala postavljene flaše.

Izbušite željeni broj rupa na dasci, i to pod malim uglom kako bi flaše stabilnije stajale. Bušilica koja pravi okrugle i fino obradjene rupe je malo skuplja oprema, pa probajte da u lokalnoj stolarskoj radionici zamolite da Vam pomognu i izbuše rupe na Vašoj dasci.

police od drveta

Najbolje je da bušite rupe pod uglom od 30 stepeni i da razmak izmedju rupa bude oko 15 do  20 cm. Nakon bušenja, dodatno ih učnite glatkim i izšmirglajte.

Posle farbanja, i kada se polica osuši, izaberite mesto na zidu gde ćete je okačiti. Na naličju, okačite odgovarajuće, malo jače kukice.

Umetnite flaše omiljenog vina i uživajte u svom malom zanatskom delu.

zidne police za flaše

Panj polica za vino

Drvenu policu za vino možete dobiti i od panja, odnosno od isečenog koluta panja željene debljine. Najpre drvo obradite šmirglom, a zatim napravite udubljenja koja će biti dovoljna da se se flaše postave i uglave sa strane gde se nalazi čep. U zavisnosti od toga koliki panj ste našli, napravite 5 do 7 udubljenja. Na kraju prelakirajte i dobili ste podnu policu za vino.

police vino izrada

Drvena polica od debla

Ako imate deblo manjeg preseka, koje Vam je možda ostalo od drveta za ogrev, iskoristite ga za policu. Isecite deblo da ima dužinu od oko 60 cm. Važno je da , zbog stabilnosti police, deo koji će biti dno bude ravno isečen. Probušite rupe prečnika oko 20 cm, i lepo ih obradite šmirglom. Na kraju prelakirajte ili obojite u neku neobičnu boju. Dobili ste unikatnu podnu policu za vino. Ako imate jak šank u kući, možete je staviti i na njega.

polica vino2

Polica za vino od konzervi

Iako drvo jeste prirodan i najbolji materijal za police, ako ne volite drvo, možete napraviti policu za vino i od nekog drugog materijala.

Sve što vam je potrebno za izradu ove moderne i zanimljive police za flaše za vino:

Potrebno Vam je od 4 – 12 (u zavisnosti koliko veliki stalak želite) limenki od paradajz pirea, kukuruza ili kafe, bela boja u spreju, nekoliko različitih boja u spreju po izboru, lepak, karton i tkanina.

Najpre sa svih konzervi odstranite etikete jer konzerve treba da budu potpuno čiste i suve. Koristite otvarač za konzerve kako biste odstranili dno limenki, i kako bi bile otvorene sa obe strane. Oštre ivice morate da savijete da se ne biste povredili.

police za flase

Unutrašnjost limenki zatim ofarbajte bojom u spreju. Izaberite svetle boje koja će se slagati sa bojama u vašem enterijeru. Spolja konzerve ofarbajte belom bojom.

police za vino

Kada se konzerve osuše, lepite limenke jednu za drugu u horizontalnim redovima po tri. Dok se lepak skroz ne osuši, spojite konzerve štipljkama.

zidne police vino

Nakon što se lepak osušio slažite konzerve u horizontalne redove jedan na drugi u cik-cak i zalepite, spojite opet štipaljkama i ostavite nekoliko sati da se osuši. Postavite vašu novu policu na željeni zid i postavite flaše vina.

police za vino

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts