Ideje za uredjenje dnevne sobe i trpezarije po feng shui

Uredjenje dnevne sobe i trpezarije

Ako želite uredjenje dnevne sobe prema feng shui pravilima, klasično ili savremeno i moderno, u zavisnosti od vaših afiniteta, pratite sledeće savete.

Dnevna soba je prostorija namenjena porodičnom okupljanju. Feng shui će uticati na harmoniju i sklad u porodici ali i sa prijateljima koji Vas posećuju. Da biste stvorili, po feng shui pravilima – udobnu i povoljnu dnevnu sobu, važan je njen pravilni oblik, dobro osvetljenje i naravno, pažljivo raspoređeni komadi nameštaja.

dnevna soba 1

Preporuka je da dnevna soba ima kvadratni ili pravougaoni oblik. Ako je sa dnevnom sobom povezan radni prostor, odvojite ga paravanom.

Pod i tepih takodje treba da budu pravilnog oblika, i to bez reljefa kao što je prirodni marmer na primer. Pod treba da bude gladak, a ako nije takav, pokrijte ga jednobojnim tepihom.

dnevna soba 3

Ako imate parket, raspored drvenih pločica ne bi trebalo da stvara oblike krsta ili trouglova.

Plafon je takodje važan. Akoi mate spuštene gipsane zidove sa ukrasima, neće imati nepovoljan uticaj ako oblik tih ukrasa nije oštar.

dnevna soba 4

Najbolji je plafon bez neravnina na kome je kristalni luster. Izbegavajte kose plafone i plafone sa vidljivim daskama u potkrovlju. Ako ipak imate plafon pod kosinom, postavite svetla na strani na kojoj kosina plafona pada.

Crno bela kombinacija je harmonična i povoljna za svako mesto u kući za koje smatrate da bi imalo koristi od vode. Ova kombinacija može da bude vrlo povoljna, jer predstavlja jačinu vodene energije.

dnevna soba uredjenje

Nameštaj

Raspored nameštaja utiče na harmoniju u životu porodice, pa budite pažljivi. Sofa i stočić treba da budu pravilnog oblika i nemojte ih postavljati u obliku slova L ili slova U jer time sugerišete da je nešto nepotpuno ili da nedostaje. Najbolje je da stočić bude u centru, a sofe i fotelje raspoređene oko njega. Nameštaj namenjen sedenju treba da je okrenut ledjima prema vratima sobe. Najbolje je da nameštaj ima zaobljene ivice.

U centralnoj poziciji dnevne sobe ne bi trebalo da budu TV i slični objekti, kao i metalni predmeti.

Važnost svetlosti

Osvetlite sve uglove, i mračne delove sobe. Najbolje su halogene svetiljke. Postavite ogledala a boje zidova neka budu u svetlijim nijansama. Dovoljno je i krečenje u belo. Svetli zidovi će takodje vizuelno uvećati prostoriju. Prilikom postavljanja ogledala, u njemu ne treba da se vide ulazna vrata i prozori. Umetnička slika ili bujna biljka u sobi će podstaći pozitivnu energiju.

Iako je uredjenje zidova sa kamenom koji je prirodan materijal preporučljivo, ne preterujte s kristalima i kamenjem u dekoraciji, jer njihova prevelika količina može nepovoljno uticati na zdravlje.

Zidovi u ljubičastoj boji

Ljubičasta boja kao mešavina crvene i plave, spaja dve potpune suprotnosti, vatru i vodu po feng shui pravilima. To je boja uravnoteženosti i duhovnosti. Pomaže pri sređivanju porušenih odnosa, a pomaže i kod poremećenih ljubavnih odnosa.

Ljubičasta boja u svojim tamnijim nijansama deluje povoljno na pročišćavanje organizma.

Trpezarija

Feng šui ima jasna pravila kada je reč o trpezariji. Ona treba da bude topla i prijatna prostorija u kojoj je poželjno da imate sveže cveće i umetničke slike jarkih boja.

trpezarija uredjenje

Trpezarijski sto se postavlja na sredinu prostorije.

Nameštaj u trpezariji

Okrugli sto je simbol neba, sklada i prijateljstva, a četvorougaoni sto je simbol zemlje i ukazuje na strožiji pristup. Najstariji član porodice treba da sedi na severnoj strani stola i da gleda ka jugu. Osmougaoni sto je simbol pet elemenata i povoljan je izbor. Zove se još i carski sto.

trpezarija nameštaj

Izaberite stolice sa rukohvatom ili bez njih, presvučene meblom, kožom ili krznom a u obzir dolaze i stolice od plastike, metala ili drveta.

trpezarija uredjenje

 

Zavese

Usaglasite vaše zavese sa trenutnim godišnjim dobom kako bi pozitivno uticale na vaše raspoloženje.

Koristite gušće materijale zimi i lakše leti, tople boje zimi, a vesele leti.

Izaberite na primer, zelenu boju u proleće, nijanse crvene ili narandžaste za leto, belu, sivu ili metalik za jesen, a neku nijansu plave tokom zime.

trpezarija ideje

Idealan položaj za trpezariju je istočno od kuhinje, ili južno. Dobro je da prozori budu okrenuti ka istoku ili jugu. Preporuka je i da trpezarija ima minimum dva ulaza, jedan iz dnevne sobe i drugi iz kuhinje, kao i dva prozora.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts