Kakvi treba da su stolnjaci i nadstolnjaci za ugostiteljske objekte

Stolnjaci i nadstolnjaci

Tekstilna galanterija je nešto što će bilo kom ugostiteljskom objektu dati završni sjaj. Bez obzira što ste se trudili da Vaš restoran ima savršen nameštaj i posudje, sve pada u vodu ako na luksuzne stolove stavite na primer stolnjake i nadstoljnjake koji nisu adekvatni. Tip svakog restorana ili kafića mora pratiti i odgovarajući tekstilni program za ugostiteljstvo.

Jednokratni papirnati stolnjak na primer, biće odgovarajući isključivo za lokale koji prodaju brzu hranu.

stolnjaci

Karirani stolnjaci biće pravi izbor za restoran kafanskog tipa. Osim u klasičnoj crveno-beloj boji, mogu se naći i u kombinaciji plave i bele. Sigurno će dati odgovarajući boemski šmek.

ekskluzivni stolnjaci

Za restorane koji teže da budu ekskluzivnija mesta, stolnjaci i nadstolnjaci moraju biti izradjeni od kvalitetnog materijala kao što je damast ili svila. Ekskluzivni materijali poslaće Vašim mušterijama poruku da ste mislili na sve detalje.

Kafićima, gde se isključivo služi piće i eventualno sladoled, će možda najviše odgovarati pleteni stoljnaci od bambusa.

Osim stolnjaka i nadstoljnjaka za stolove za ručavanje, hoteli koji služe obroke po principu švedskog stola, moraju imati i dekorativni detalj nazvan – suknjica za stolove. Suknjice za stolove su vrlo dekorativne i za lokale koji se bave organizacijom venčanja i zabava.

stolnjaci od bambusa

Iako se za ugostiteljske objekte nekako po pravilu preporučuju stolnjaci od pamuka koji će se lako i često održavati, nekada prosto morate da pratite trendove, pa tako ako organizujete svečane zabave, idealni detalji biće čipkani, beli vez ili heklani stolnjaci za sto gde sede glavni gosti ili mladenci. Sto na kome je svadbena torta ili šampanjac za mladence, može biti od svile.

svečani stolnjaci

Elegantni svečani stoljnaci teže se održavaju i češće se menjaju jer su materijali od koga su napravljeni nežniji od na primer klasičnog pamuka, ali shvatite to kao cenu koju morate platiti ako želite da Vaš restoran bude na glasu gde se o svemu potanko vodi računa.

Neka stoljnaci u vašem restoranu budu jednobojni ako je enterijer bogato uredjen i sa mnoštvom dekorativnih detalja. S druge strane, običniji i svedeniji enterijer ćete obogatiti šarenim stoljnacima ili kombinacijom drugačijih boja stoljnaka i nadstolnjaka.

stolnjaci za ugostiteljstvo

Izdvojili smo za vas nekoliko proizvodjača hotelskog i ugostiteljskog tekstilnog programa:

„Stoteks“ u svojoj pinudi ima nepromočive stoljnjake koji su vrlo praktični jer će zaštiti stolove ako se nešto od jela ili pića prospe. Vrlo su atraktivni jer se prozvode u različitim bojama pa ih možete kombinovati. Osim što ne propuštaju tečnost, ona se sa ovakvih stoljnjaka lako skida običnom krpom. Nepromočivi stolnjaci se peru na temperaturi do 60 stepeni, a do 50 pranja sva svojstva će biti zadržana. Mogu se i peglati ali samo sa naličja. Sastav je 50 % pamuk,a 50 % – poliester.

stolnjaci za restorane

Isti prozvodjač nudi i već pomenute suknjice za stolove koji su izradjeni od visoko kvalitetnih materijala proizvođača iz Republike Češke. Suknjice za stolove mogu izraditi i prema dimenzijama koje vi želite.

„Alego“ linija stolnjaka nudi zanimljive stolnjačne setove od češkog damasta. Osim klasičnih dimenzija, veličina takodje može biti prilagodjena Vašim zahtevima. Damast može biti jednobojan a dezen može biti i prugast ili kockast. Pranje ovakvih stolnjaka od nebojene tkanine je na temperaturi do 95°C, a za obojene tkanine – do 60°C.

Luksuzne stolnjake nudi proizvodjač „Fonessa dekor“ Pored gotovih stolnjaka i nadstolnjaka, izrađuju i stolnjake i nadstolnjake po meri stola. Osim klasičnog češkog damasta, u ponudi za hotele i restorane, oni imaju i vodootporan damast. Luksuznije varijante su stoljnaci od najfinijeg belgijskog damasta koje nudi proizvodjač „ Dewitte“.

stolnjaci7

Firma „Panteks“ nudi bogat program od damasta za domaćinstva, hotele i ugostiteljske objekte. Izradjuje stoljnake i nadstolnjake od damasta i u vanstandardnim dimenzijama.

Karirane stolnjake u standardnim dimenzijama 140 x 140 cm, naći ćete u „Baucasi“. Ovi stoljnjaci su 100 posto pamučni što omogućava lako održavanje a proizvedeni su u Srbiji.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts