Ideje za uredjenje terase i balkona sa cvećem

Uredjenje terase i balkona

U susret lepim danima, svako od nas ko ima bakon ili terasu, provodiće na njima veći deo svog slobodnog vremena. Zato je neophodno, bez obzira na njihovu prostranost, napraviti malu oazu kako bi uživanje bilo veće i na vreme završiti uredjenje terase.

Pre nego što krenete da uređujete balkon, odlučite šta će biti njegova osnovna namena – odmor, druženje sa prijateljima, hobi… U svakom slučaju bar par saksija sa cvećem je obavezno! Isto tako je obavezno i da se rešite svih nepotrebnih stvari jer balkon, nije skladište, već je vaša veza sa prirodom.

S obzirom na to da su balkoni i terase u stanu, odnosno u zgradi, uglavnom manje kvadrature, komadni i nameštaj na rasklapanje treba obavezno obogatiti sezonskim cvećem koje će pružiti svežinu u toplim danima i oplemeniti prostor. Terasa bez cveća i nije prava terasa.

uredjenje balkona

Birajte nameštaj za terase od prirodnog drveta ili veštačkih materijala koji podražavaju drvo, i koji će biti otporni na vremenske promene, padavine i oscilacije u tamperaturi.

Dugo već je popularan nameštajod imitacije ratana, koji ima prirodan izgled a dugačak vek trajanja na otvorenom prostoru. Ako ratanu ili drvetu dodate prijatne meke jastučiće, okružen cvećem, ovaj nameštaj će napraviti izgled vašeg balkona kao iz bajke. Bilo bi dobro da i podloga terase bude drvena (decking), koja se lako stavlja i sklanja kada prodju lepi i vedri dani.

Mašta i kreativnost

Realizujte vaše ideje za uredjenje balkona i terase, uz malo mašte, truda i malo novca, i pretvorite ovaj prostor u intiman cvetni kutak za relaksaciju. Obavezno ga oživite cvećem i sitnim dekorativnim detaljima.

Stare saksije – nemojte ih bacati već ih osvežite novim bojama. Na primer, nalepite na njih kamenčiće, školjkice, trakice, dugmiće ili ih jednostavno ofarbajte u jarke boje.

Ako nemate saksije, cveće možete posaditi i u pletene korpice, stare šerpe ili limene kantice za zalivanje cveća, stare čajnike, glinene tegle…

I ne samo cveće, na terasi možete gajiti i začinsko bilje pa čak i malo povrća.

Mali balkon

Ako morate da štedite na prostoru i imate mali balkon, izaberite viseće saksije i tako iskoristite balkonski zid. Nabavite biljke puzavice i dobićete zelenu oazu. Ovo je dobar trik i za kamuflažu zida koji vam se ne dopada ili koji još niste stigli da renovirate. Ako pak imate malo više vremena, odvojite jedan dan i ofarbajte ogradu i zidove u neku zanimljivu boju koja će se lepo slagati sa zelenilom i biljkama na terasi. Preporučujemo žutu ili tirkiznu boju.

mali balkon

Uredjenje velike terase

Smatrajte se srećnikom ako u kući imate veliku terasu ili balkon. Osim prostrane garniture za sedenje, biće tu mesta i za udobnu ležaljku, stalak za novine, i naravno dosta cveća jer, ne zaboravite – terase vole zelenilo. Lako ćete na velikom i uredjenom prostoru priredjivati zabave, ili uživati u pogledu na grad noću, naravno ako ste na adekvatnoj visini. Stavite ukrasne sveće, dekorativne fenjere ili bilo kakvo prigušeno svetlo za intimni doživljaj, zatim – detalje od keramike, ili jednostavno ako volite minimalistički stil uredjenja, odaberite glomazni nameštaj svedenih linija.

Ako volite šareniji stil, pomoći će Vam prostirke, šareni jastuci ili draperije koji će uneti živost na terasu.

Velika terasa može biti obložena i veštačkim travnatim tepihom. Iskoristite svaki ugao pa terasu tako ulepšajte dekorativnim drvenim škrinjama.

Pošto slike govore više od reči, pogledajte predloge iz naše galerije:

balkon slike

balkon ideje

balkona u kući

terasa u zgradi

terasa u stanu

terasa uredjenje

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts