Kako se prave ukrasni jastuci

Ako želite da ukrasite neku od prostorija u vašem domu najlakši način za to su upravo ukrasni jastuci. Ukrasni jastuci upotpunjuju i od obične sofe ili kauča prave poseban, zanimljiv i udoban nameštaj. Iako su se na tržištu pojavili svakakvi dezeni i oblici ukrasnih jastuka, vi ne morate trošiti veliki novac na njih. A i zašto biste, kada možete jednostavno sami da ih napravite baš po svojim željama i potrebama? Pogledajte neke ideje pa se odlučite na koji način ćete vi ukrasiti vaše prostorije.

Možete na stare jastuke našiti zanimljive nalepnice ili napraviti nove navlake, a možete jednostavno sašiti novi jastuk. Ako se odlučite za drugu opciju potreban vam je sledeći material: tkanina po izboru, igla i konac (ili šivaća mašina), makaze i punjenje za jastuk – sunđer, perje ili komadići stiropora.

Pre nego što krenete sa šivenjem jastuka odlučite se za oblik jastuka, pa presavijte tkaninu na pola i na njoj nacrtajte željeni oblik pa isecite makazama i to 1 centimetar iznad nacrtane linije. Zašijte tkaninu, ali ostavite otvor kroz koji ćete dodati punjenje za jastuk. Kada napunite jastuk, zašijte otvor i ostalo vam je samo da ukrasite jastuk.

Što se aplikacija i dezena jastuka tiče, mogućnosti su brojne. Možete se igrati bojama i materijalima kako vam volja. Pogledajte neke predloge:

Ukrasni jastuk od košulje ili džempera

Sigurno imate neku staru košulju ili džemper koji više ne nosite, a ne želite da ih bacite. Mi imamo ideju šta da uradite sa njima – obucite jastuk! Uvucite jastuk i košulju/džemper i zakopčajte sve dugmiće. Ukoliko je potrebno, „suzite“ košulju tako što ćete je zategnuti preko jastuka, a potom višak tkanine odseći makazama i zašiti iglom i koncem. Isti postupak primenite i ako je košulja duža od jastuka.

ukrasni-jastuci-kosulja

Ukrasni jastuk sa čvorem

Za ovaj jastuk vam je potreban neki zanimljivi materijal koji ćete iseći na krstasti oblik. Obmotajte jastuk gornjim i donjim delom u potpunosti i za svaki slučaj zašijte kako se ne bi nijedan deo slučajno izvukao. Zatim delove tkanine sa leve i desne strane zavežite u čvor, a višak materijala odsecite makazama, pa porubite ivice.

ukrasni-jastuk-cvor

Ukrasni jastuk sa aplikacijom

Ukoliko ste vešti u rukovanju iglom i koncem, prvo uzmite kredu ili flomaster u ruke, pa na navlaci za jastuk nacrtajte željeni oblik aplikacije. Potom spojite tačke na crtežu nekim debljim koncem i dobili ste ukrasni jastuk. Za potpuniji izgled na ivice jastuka možete zašiti nešto u istoj boji kao i aplikacija, ostatke resi od starog šala ili marame, na primer.

ukrasni-jastuci-sa-aplikacijom

Ukrasni jastuci sa karnerima

Ovaj način ukrašavanja jastuka malo je komplikovaniji od ostalih, ali pruža razne mogućnosti za kombinovanje i dobra je ideja za poklon dragoj osobi. Na jastučnici možete našiti samo par karnera ili je celu upotpuniti karnerima. Isto tako, karneri mogu biti od iste tkanine ili od različitih, kako god da vam je volja. Dakle, na tkanini isecite trake ne šire od 10 centimetara, ali zato dvostruko ili trostuko duže od potrebne dužine. Zatim ih ušijte na jastuk tehnikom nabiranja i firc-bodom i završili ste posao.

ukrasni-jastuk-sa-karnerima

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts