Ideje za police za kupatilo

Police za kupatilo

Kupatilo mora biti dovoljno prostrano kako bi u ovu važnu prostoriju stale osnovne saniratije – lavabo, wc šolja i kada. U odnosu na to koliko vam mesta ostane, iskoristitie prostor na najbolji način kada je u pitanju nameštaj gde spadaju i police za kupatilo pored ormarića, stolica, drugih komada…

Police u kupatilu nikada nisu suvišne. Treba iskoristiti i osmisliti ideje kako bi svaki ugao kao što je prostor ispod umivaonika, bio iskorišćen, na primer idealno, za police zatvorenog tipa. Tako ćete postići bolje korišćenje prostora ali i ulepšati izgled prostorije.

Takodje, prostor iznad lavaboa je obično rezervisan za ogledalo. Najbolji metod štednje prostora su viseće, zidne police sa ogledalom na njihovim vratima.

zidne police

Police koje ćete koristiti za odlaganje peškira i drugih osetljivih predmeta, treba postaviti što dalje od kade, tup kabine i drugih izvora vlage.

Osim što je jedna od osnovnih funkcija polica u kupatilu ušteda prostora, popunjavanjem praznih uglova učiniće vaše kupatilo toplijom i punijom prostorijom. Igranjem bojama polica, takodje možete osvežiti staro kupatilo ili kupatilo uredjeno u neutralnim bojama pločica i sanitarija.

metalne police

Materijali

Klasične police za kupatilo su obično plastične (jeftinija varijanta) ili drvene, odnosno od medijapana koji je otporan na vlagu. Police mogu da budu i staklene ili metalne ili od kombinacije različitih materijala. Posebno luksuzne su kožnetapacirane police ili one obogaćene kristalima ili duborezima.

Ako želite neobičnu i unikatnu policu, možete nešto učiniti i sami. Ako je vaša polica od medijapana ili drvate uradite detalj po vašoj želji u popularnoj dekupaž tehnici i imaćete jedinstveni komad nameštaja!

staklene police

Medijapan je i dalje jedan od najrasprostranjenijih materijala od kojeg se izradjuju police za kupatilo. Ako želite police izradjene po meri, verovatno će Vam odmah ponuditi one od medijapana. Nameštaj po meri je posebno preporučljiva varijanta za mala kupatila gde ćete uz pomoć iskusnog majstora pametno iskoristiti svaki milimetar prostora i ugao, naročito ako je kupatilo pod kosinom u potkrovlju. Za kupatila pod kosinom, sa zidovima i plafonom pod odredjenim uglom, najboljerešenje su ugaone police.

police od medijapana

Police od bambusa

U poslednje vreme, bambus je vrlo poularan ne samo po potanju nameštaja već i kao materijal za oblaganje podova umesto parketa.

Bambus je materijal koji se u prirodi lako obnavlja u odnosu na drveće od kojih se uglavnom izradjuje nameštaj, jer biljka bambusa jako brzo raste.

Ipak, za potrebe nameštaja od bambusa u kupatilu morate voditi računa o tome da je premazan vodootpornim lakom. Bambus je jako dekorativan i daje toplinu prostoriji. Police od bambusa odlično će se uklopiti sa recimo korpom za veš od bambusa, sa ogledalom koje ima okvir od bambusa ili taburetom od bambusa.

police za kupatilo

Dizajn

Ne sudite o policama koje biste da kupite samo na osnovu cene! Često je neka roba precenjena, ali ne zbog kvaliteta, već zbog potpisa dizajnera. Takodje, ako ste iole umešni i kreativni, ne treba vam profesionalac koga ćete morati da platite da bi Vam izabrao dealne police za vaše kupatilo.

Jednostavno, dobro i precizno premerite dimenzije zidova i uglove u kupatilu, i tako naoružani krenite u kupovinu.

Važnost dimenzija kupatila

Ukoliko je vaše kupatilo dovoljno komforno, nećete imati poteškoća za unošenje kompletnog nameštaja koji želite u kupatilu – od polica, korpi, ormarića i stolica pa do ukrasnih vaza i drugih detalja. U ovom slučaju ne morate brinuti previše o dimenzijama polica pri kupovini.

S druge strane, prostor od svega nekoliko kvadrata može predstavljati veliki problem.

Za mala kupatila, nabavite police koje su zidne i viseče i koje će pokriti svaki slobodan ugao! Nacrtajte skicu prostora kojim raspolažete i polako krenite sa planiranjem gde biste i kakvu policu mogli da postavite.

U svakom slučaju, ako imate malo kupatilo i niste jedan od onih srećnika koji imaju djakuzi i fotelje pored tv-a u prostranom kupatilu, svakako možete naći zanimljivo i kreativno rešenje da i vaše malo kupatilo dobije toplinu i šarm. Uz adekvatno organizovanje i planiranje kupovine nameštaja za kupatilo i možda uz po koju konsultaciju sa dizajnerima enterijera, sigurno ga možete pretvoriti u prijatan prostor u kome će uživati svi ukućani.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts