Buket cveća – savršen izbor za posebne prilike

Buket cveća

Iako cveće volimo da poklanjamo u posebnim prilikama, potrudite se da nekada dragu osobu obradujete cvećem i bez nekog posebnog povoda.

Od toga kakva je prilika u pitanju, i naravno, koje je godišnje doba, zavisiće i naš buket cveća.

Kada je u pitanju izbor cveća za rodjendan, pustite mašti na volju jer je dozvoljen bilo kakav buket, a to može biti i samo jedan cvet-naravno krupniji, kao što je ruža, kala ili orhideja.

Buket cveća za devojku može biti i od poljskog cveća koje ste tek ubrali, ako ste na romantičnom vikendu u prirodi.

Buketi za svečane prilike

S druge strane, buketi za venčanje i za svadbe su malo formalniji. Oni zahtevaju malo dekoracije. Potrebno je i da način na koji ćete ćete „upakovati“ buket, bude u skladu sa pakovanjem vašeg poklona mladencima.

buket cveća za devojku

Iako po nekim pravilima cveće ne treba da bude obavijeno ukrasnim papirima i folijama, to ipak nije slučaj kada su u pitanju svečane prilike. Pa tako, gledajte da na primer isti detalj imate na buketu cveća za mladu i na kutiji u kojoj je Vaš svadbeni poklon. Pakovanja u beloj ili srebrnoj boji izgledaju elegantno, pa tako tražite da Vam u cvećari bele orhideje ili ruže poprskaju srebrnim prahom .

Karanfil je nepravedno zapostavljen kao cvet od koga se zaista može napraviti predivan buket u kombinaciji sa paparati. Karanfil je pored zumbula i lala, idealan cvet za priliku kao što je Dan žena – kao buket za 8. mart.

Pošto su slave obično u hladnijim danima, nećete imati izbor cveća za buket koji nosite domaćici, kao na primer u proleće. Srećom, ruže su dostupne skoro tokom cele godine, kao i jedan broj ljiljana odnosno irisa ili velikih belih rada. Ukombinujte ih sa zimzelenim papratima i dobili ste savršen buket za slavu.

buket cveća

Kombinacije

Ne preporučuje se da u buketu mešate više vrsta cveća. Najlepši izbor je da u buketu bude nekoliko cvetova iste vrste i obavezno približne veličine (bira se uvek neparan broj cvetova) a dekoraciju možete ulepšati ukrasnim travama.

Cveće koje samo po sebi ima velike listove, kao što je kala, ne zahteva dodatne dekoracije, ili može da dodje u obzir neka vrlo diskretna dekoracija.

Cvećari stalno nude neke inovacije u dekoracijama buketa, pa tako možete naći bukete sa ukrasnim raznobojnim perlicama i kristalima koji su posuti po cveću ili provučeni kroz dekorativne trave. Ukrasni sjajni sprejevi su obično sedefasti ili sa šljokicama i daju buketima posebnu eleganciju.

Cvetovi sa dužim drškama često se kombinuju sa stablima mini bambusa, koji će ostati sveži jako dugo i nakon što buketu „prodje ro trajanja“. On se još dugo može držati u vodi gde će nastaviti da raste.

Ovako obogaćeni buketi nisu poželji za neke neformalnije prilike ali su svakako dobar izbor na primer za veridbu.

buket cveća

Prirodno ili suvo cveće

Ako ste u dilemi da li da izaberete buket od suvog ili od prirodnog cveća, naravno da je odgovor da je prirodno uvek lepše! Ali, ako ste sigurni da dama kojoj poklanjate buket voli bukete od suvog cveća – zašto da ne?

Zgodna alternativa ovde bi bila ikebana od suvog cveća, koja će trajatu duže od bilo kog buketa, i koju će osoba kojoj ste je poklonili, moći sama da aranžira, kad god to poželi.

Suvo cveće se nekada boji po potrebi pa je mogućnost kombinovanja velika. U cvećarama ćete naći dosta ukrasnih suvih trava u pink, žutoj ili ljubičastoj boji.

Buketi od rezanog cveća

Buket od rezanog cveća, koje je po pravilu sa dugim drškama i velikim cvetovima, poput kala, ruža ili irisa, može da sadrži i samo jedan cvet. Posebno je romantično pokloniti jednu ružu bez ikakvog omota, ali ne kada je u pitanju svečana prilika. Jedan veliki cvet dolazi u obzir za prilike kao što su rodjendani ili odlazak na romantičnu večeru.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts