Quartz satovi – mehanizam za sve brendove

Quarz satovi su svi satovi koji poseduju kvarcni mehanizam. Svaki kvarcni sat koristi elektronski oscilator koji je regulisan uz pomoć kvarcnog kristala. Ovakav kristalni oscilator emituje signale sa veoma preciznom frekvencijom. Sati, minuti i sekunde se prikazuju preračunavanjem ciklusa tog signala.

Quartz mehanizmi u gotovo svim brendovima

Poznato je da se danas kvarcni mehanizmi koriste za veliki broj ručnih satova različitih brendova. Prednost imje što su precizniji od klasičnih mehaničkih časovnika jer kvarcni mehanizam će odstupati svega pola sekunde dnevno na temperaturi od 31 celzijusovih stepeni.

quartz satovi

Elektronski mehanizmi imaju vrlo malo ili nijedan pokretni deo jer upotrebljavaju“ piezo-električni efekt“ u malenom kvarcnom kristalu i na taj način omogućavaju stabilnu vremensku bazu za električni mehanizam u satovima.

Kako to funkcioniše? Kristal stvara kvarcni oscilator, sa rezonancom na posebno visoko stabilnoj frekvenciji a onda se upravo to koristi za tempiranje satnog mehanizma. Zato se svi elektronski časovnici nazivaju kvarcnim satovima.

Kod većine kvarcnih časovnika važi to da su oni su zapravo elektronski, ali im se ugradjuju zupčanici kako bi mogli da pokreću klasične mehaničke kazaljke na brojčanicima. Na taj način, na tim satovima vreme se tradicionalno iščitava što preferira veliki broj korisnika.

Seiko i kvarcni satovi

Pre oko pola veka, Seiko je zatražio od sestrinske kompanije – Epson, da krene sa razvojem ručnih satova sa kvarcnim mehanizmom. Zapravo, upravo je Epson kompanija iza koje stoji cela kvarcna revolucija.

quartz mehanizam

Taj projekat je uspešno realizovan pod imenom 59A, i do letnih Olimpijskih igara u Tokiju 1964 godine, Seiko je imao radni prototip prenosnog kvarcnog časovnika. Upravo taj mehanizam je korišćen na toj Olimpijadi i merio je vreme tokom cele manifestacije.

Prvi švcarski modeli prototipovi elektronskog kvarcnog časovnika, pojavili su se 1962 godine a izradila ih je CEH razvojna laboratorija u Švajcarskoj.

Prvi kvarcni sat

Prvi kvarcni sat koji se serijski proizvodio bio je Seiko 35 SQ Astron koji je u prodavnice dospeo decembra 1969. godine. Njegova preciznost i niska cena izrade, uslovila je masovnu proizvodnju kvarcnih satova, najpre u Aziji, a naročito u Japanu i Hong Kongu. Ipak, veliki broj tradicionalnih evropskih proizvođača satova, nastavili su da kreiraju i prodaju manje precizne ali popularne satove sa zupčanicima.

Danas, gotovo da nema proizvodjača časovnika, bilo da su oni zidni, muški, ženski ili džepni, napravljeni od čelika, keramike, gumeni i li plastični, koji ne koristi Quartz tehnologiju.

Drugi brendovi i Quartz satovi

Nakon Seikove odluke da ipak ne patentira kvarcni mehanizam u ručnim časovnicima, svi drugi proizvodjači ručni satovi mogli su da profitiraju iz Seikove tehnologije.

breitling satovi

Sva ova dešavanja omogućila su brzu i veliku popularnost brzom razvoju kvarcnih satova koji su za manje od jedne decenije postali dominantni na tržištu satova. Šta više, skoro potpuno su tada ugušili vekovnu tradiciju mehaničkih ručnih časovnika.

Cena Quartz satova

Moderni kvarcni mehanizmi danas se prave u velikim serijama i količinama. Pravilo je da su najjeftiniji satovi oni koji imaju kvarcni mehanizam. To što su ovi satovi jeftiniji, ne mora nužno da znači da su nekvalitetniji od tradicionalnih – naprotiv!

quartz cena

Kvalitet

Kvalitet Quartz satova najviše se odnosi na njihovu preciznost. Mehanički satovi mogu da odstupaju u tačnosti i nekoliko minuta za jedan dan. S druge strane, jeftiniji kvarcni mehanizmi mogu da odstupaju i manje od pola sekunda dnevno, što znači da je ovaj mehanizam i 10 puta tačniji i precizniji od mehaničkih časovnika.

Kvarcni sat koristi elektronski oscilator, i ako ima digitalni displej, digitalni brojač meri cikluse signala i šalje ih na ekran.

quartz kvalitet

Kvarc je jedinjenje – silicijum dioksid. Njegova prednost je što promene temperature ne utiču na njegov oblik,i zbog toga su ovi satovi veoma precizni.

Samopodešavanje i preciznost

Razvijen je i sistem bez potrebe da mehanizam podešava čovek,pa je u tu svrhu razvijeno je nekoliko automatizovanih metoda. Korišćenje računara u elektronskim satovima donelo je ogromne mogućnosti kao što su kalendar, štoperica, alarmi i ostali dodaci koji karakterišu moderne kvarcne časovnike.

Neki vrhunski kvarcni modeli satova imaju mogućnost i samopodešavanja, rade na baterije a vremenom, sa razvojem tehnologije – sve su kvalitetniji i precizniji.

quartz preciznost

Quartz satovi novije generacije

Napredniji modeli poslednje generacije, takodje imaju opciju merenja i podešavanja sopstvene temperature. Kvarcni hronometri često imaju i posebnu kvarcnu posudu koja održava kristal na stalnoj temperaturi. Iskustva i komentari na mehanizam satova sa tradicijom od oko pola veka, uglavnom su pozitivni, ako se meri i ocenjuje isključivo mehanizam u časovnicima. Kvalitet svakog proizvodjača satova ponaosob, razlikuje se po dizajnu i materijalu od koga su napravljeni kućište, displej, narukvice i ostali detalji.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts