Čoko moko torta sa „Plazma“ keksom

Čoko moko torta

U skladu sa brzim načinom života, kakav u manjoj ili većoj meri danas vodimo svi, većina domaćica nema vremena za pravljenje onih pravih, takozvanih domaćih torti koje su pravile naše mame i bake. To naravno ni u kom slučaju ne znači da i danas nema tih ukusnih, da kažemo domaćih torti. Ali, ipak je činjenica da je sve lakše naći recet poput kako se pravi lagana, brza, torta sa keksom, sa plazmom, sa piškotama i tako dalje.

Pretpostavljam da mi možda i nećete poverovati ukoliko vam sada kažem da vaša torta ne mora da bude sa plazmom, sa keksom, sa piškotama da bi bila brza, ali i lagana. Postoji jedna torta, doduše jedina za koju ja znam da se pravi od domaćih kora, a da je brza i lagana za pripremu, a uz to je sa plazmom. Mada, priznajem ja ne pravim baš često torte, pa je vrlo lako moguće da postoji još koji ssličan recept, samo ja ne znam za njega. Ova torta se, inače zove Čoko moko torta sa “ Plazma “ keksom, bar je tako pisalo u receptu koji sam ja dobila od prijateljice. Iskreno, uopšte me ne zanima kako se zove, znam samo da je Čoko moko torta sa “ Plazma „keksom izuzetno brza i lagana za pripremu, bez obzira što je potrebno da se ispeku tri kore. Kada budete pročitali recept u nastavku teksta, verujem da će vam biti jasno da je vrlo jednostavna i lagana za pripremu.

coko moko torta

 

Da vas ne bi zbunilo, prvo ću navesti sastojke za sve tri kore ( ukupnu količinu ), a onda i sastojke za fil, kako biste se lakše snašli.

Dakle, ako i vi želite da probate čoko moko tortu sa plazmom, biće vam potrebni sledeći sastojci:

Za sve 3 kore:

  • 15 celih jaja
  • 15 kašika šećera
  • 15 kašika brašna
  • 15 kašika mlevenih oraha
  • 900 ml čokoladnog mleka

Za fil:

  • 800 ml kisele pavlake
  • 300 gr šećera
  • 350 ml mlevenog “ Plazma “ keksa
  • 500 gr šlaga
  • 500 ml kisele vode ili mleka ( u zavisnosti od vrste šlaga )

Kako se pravi čoko moko torta sa “ Plazma “ keksom?

  1. Prvo ćete pripremiti jednu po jednu koru. U svaku koru ide: 5 celih jaja, 5 kašika šećera. 5 kašika brašna i 5 kašika mlevenih oraha. Čokoladno mleko koje je navedeno u sastojcima potrebnim za kore, zapravo služi da njime prelijete svaku koru posebno. Kada umutite sastojke za koru, sipajte dobijenu smesu u pleh koji ste prethodno obložili papirom za pečenje ili ga podmazali, pa posuli brašnom. Svaku koru pecite na temperaturi od oko 200 stepeni i to oko 15 minuta. Svakako nakon 10 – ak minuta pečenja proverite da li je gotova. Kada izvadite prvu koru, prelijte je čokoladnim mlekom. Tako isto uradite i sa preostale dve i onda ih sve zajedno ostavite da odstoje, kako bi se dobro natopile, a vi u međuvremenu pripremajte fil.
  2. Izmešajte kiselu pavlaku, šećer i mleveni “ Plazma “ keks. Najbolje je da umutite mikserom kiselu pavlaku i šećer, kako bi se dobro sjedinili. Potom dodajte mleveni keks, pa sve izmešajte blago kašikom.
  3. Nakon toga umutite sav šlag sa hladnom kiselom vodom ili mlekom, u zavisnosti od toga kako je navedeno u uputstvu. Vodite računa da bi trebalo da vam ostane oko polovina količine šlaga za ukrašavanje Čoko moko torte sa “ Plazma “ keksom.
  4. Sad ređajte tortu na sledeći način: kora, tanak sloj fila, tanak sloj šlaga, druga kora, tanak sloj fila, tanak sloj šlaga, treća kora, šlag za ukrašavanje.
  5. Kada završite sa ukrašavanjem, ostavite tortu u frižideru da se dobro ohladi. Idealno je ako možete da je ostavite da prenoći, pa tek sutradan da je služite.
Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts