Torta sa jabukama i orasima

Jeste li i vi nekada bili u potrazi za nekom tortom koja će biti lagana i sočna, a uz to brza i jednostavna za pripremiti? Verujem da je većina žena pokušavala da pronađe kako napraviti baš ovakvu poslasticu. A naročito, ako imate mališane koji će uvek radije pojesti neki gotov kolačić nego domaću tortu.

Baš iz tog razloga smo za vas pripremili recept za izvrsnu poslasticu. Znam da će vam možda zvučati pretenciozno kada kažem da je ova torta sa jabukama i orasima sočna i lagana, a zapravo vam ne treba uopšte puno vremena da je spremite. Ako tome dodam i da je prelivena čokoladom, verujem da ćete prvo prilikom pokušati da je napravite, a gotovo sam sigurna da će vaši mališani, a bogami i stariji ukućani biti oduševljeni.

Uzevši u obzir da se torta sprema sa jabukama, možete je pripremati gotovo tokom cele godine. Iako recept navodi da se preliva čokoladom, ja sam pokušala jednom umesto toga da je napravim baš kao pravu tortu, sa šlagom i mogu vam reći da uopšte nije bilo loše za promenu. Međutim, ako prvi put pripremate ovu poslasticu, svakako vam preporučujem da vaša torta sa jabukama i orasima ipak bude prelivena čokoladom. A kasnije možete da isprobavate i druge kombinacije. Jednom prilikom čak nisam imala kod kuće ni čokoladu ni šlag, pa sam ej napravila bez glazure. Doduše, tada je više ličila na kolač nego na tortu, ali moji ukućani su ipak slatko jeli.

Torta sa jabukama

Ako i vi želite da isprobate ovu poslasticu, koja je za mene, barem u poslednje vreme stvarno najbolja, biće vam potrebni sledeći sastojci:

  • 3 jajeta
  • 250 gr šećera
  • 250 gr mlevenih oraha
  • 250 gr griza
  • 125 ml ulja
  • 125 ml mleka
  • 1 supena kašika kakao praha
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 4 veće jabuke ( što sočnije, to će torta sa jabukama biti ukusnija )
  • 150 gr čokolade za kuvenje ( za glazuru )

Kako se pravi najbolja lagana sočna torta sa jabukama i orasima?

Kao što sam već rekla, torta sa jabukama i orasima je najbolja, najpre zato što je recept vrlo jednostavan, te se brzo i lako priprema. Dovoljno je da pratite sledeće korake i ubrzo će i vaši ukućani uživati u savršenom ukusu ove poslastice:

  1. Prvo oljuštite jabuke i izrendajte ih na krupnije rende.
  2. Zatim mikserom umutite jaja, pa dodajte šećer i prašak za pecivo i sve zajedno mutite, dok se šećer potpuno ne rastopi.
  3. Nakon toga dodajte ulje i mleko, pa gri i kakao prah. Sve dobro sjedinite mikserom. Na kraju dodajte mlevene orahe, pa sve pažljivo sjedinite, ali nemojte mutiti više mikserom, već kašikom.
  4. Na kraju dodajte izrendane jabuke i opet sve izmešajte pažljivo kašikom.
  5. Pleh za pečenje obložite masnim papirom ili podmažite, pa pospite brašnom. Zatim razlijte smesu u pripremljen pleh i pecite oko pola sata na temperaturi od 200 stepeni. Već posle 20 – ak minuta proverite da li je testo pečeno, jer vreme pečenja zavisi od jačine rerne.
  6. U međuvremenu rastopite čokoladu za kuvanje na pari.
  7. Kada je torta sa jabukama i orasima pečena izvadite je iz rerne i prebacite na tacnu za služenje, pa je premažite pripremljenom glazurom od čokolade. Ostavite je da se ohladi, pa služite.
Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts