Zašto je dobro otići na letovanje?

Odlazak na letovanje može vam doneti neke sasvim neočekivane blagodeti za vaše zdravlje i opšte stanje organizma. Svi znamo da smo na odmoru opušteni i oslobađanje od stresa je prvi preduslov da bismo se dobro osećali i da bi naš izmučeni i premoreni organizam počeo da se oporavlja.

Odmor znači duže spavanje, ležerno oblačenje, u žargonu rečeno – punimo baterije. Ako ste vaš posao zaista ostavili kod kuće, to znači da nema stresa i nervoze i da se možete posvetiti samo sebi i svojim mislima.

I tako dok uživate na plaži ili u šetnji u prirodi, vi niste ni svesni kakve sve usputne koristi još možete imati od odmora. Pa da vidimo, šta sve to dobro letovanje čini za nas?

letovanje zdravlje

Snižava krvni pritisak

Kada hodamo bosim nogama po prirodnim podlogama, kao što su pesak, šljunak ili trava, stvaraju se prirodni stimulansti koji aktiviraju refleksološke tačke na tabanima, što dovodi do snižavanja krvnog pritiska.

Naš savet:

Izujte cipele kad god možete i držite „letnje“ dijete po uzoru na mediteransku kuhinju. Istraživanja pokazuju da konzumiranje maslinovog ulja, voća i povrća u velikoj meri može da snizi krvni pritisak.

Jača kosti

Stručnjaci koji se bave prevencijom i lečenjem osteoporoze preporučuju svakodnevno izlaganje direktnim sunčevim zracima najmanje 15 do 20 minuta. Kao što je opštepoznato, vitamin D, koji organizam sintetiše pod dejstvom sunca, pospešuje apsorpciju kalcijuma (mineral neophodan za održavanje kostiju). Međutim, ukoliko ste stariji od četrdeset godina, potrebno je da na suncu provedete dnevno minimum 40 minuta, jer starenjem proces sinteze vitamina D postaje manje efikasan.

Naš savet:

Povećajte unos proteinskih namirnica – meso, jaja, sir i riba zato što konzumiranje proteina u većim količinama jača mišiće nogu, što smanjuje rizik od padova i lomova kostiju.

Pojačava osećaj sreće

Plivanje u moru ili šetnje pored mora i u prirodi trenutno poboljšavaju raspoloženje. To je taj prelepi osećaj sreće kada stignete na plažu i skvasite noge u more dok vam povetarac miluje lice.

Naš savet:

Da biste osetili ove efekte, dovoljno je samo pet minuta lagane fizičke aktivnosti u prirodi ili pored vode. Fokusirajte se samo na lepe stvari koje vas okružuju.

Opušta mišiće

Relaksiranje u toplim klimatskim uslovima ublažava bolove u mišićima i zglobovima, koji su posledica zapaljenskog oboljenja (na primer artritisa). Više temperature vazduha poboljšavaju cirkulaciju, što obezbeđuje dopremanje veće količine kiseonika do bolnog mesta.

Naš savet:

Nakon tople kupke, lezite na pod u dnevnoj sobi i prevlačite masažni roler preko bolnih mesta u mišićima da biste se oslobodili napetosti.

Reguliše apetit

Da li ste se nekada zapitali zbog čega manje jedete na letovanju? Istraživači su još pre jedne decenije otkrili da nedostatak sunčeve svetlosti narušava produkciju leptina, hormona koji nam govori da smo siti. Nedostatak ovog hormona u organizmu obično izaziva prejedanje. Dakle, veza između količine prirodne svetlosti, lučenja leptina i promene apetita je evidentna.

Naš savet:

Pre nego što počnete da jedete, procenite da li to radite zato što ste zaista gladni ili je to zbog dosade ili stresa.

Povećava šanse za začeće

Sunčeva svetlost snižava nivo melanina, hormona koji umanjuje plodnost, čime se povećavaju šanse da zatrudnite. Naučnici su otkrili da žene koje se izlažu sunčevim zracima manje od jednog sata nedeljno, ulaze u menopauzu oko osam godina ranije od žena koje se svakodnevno izlažu dejstvu sunca.

Poboljšava san

Doručak napolju je zadovoljstvo koje sebi obično priuštimo samo na godišnjem odmoru. Međutim, jutarnji zraci svetlosti govore našem telu da oslobodi melatonin, koji nas kasnije obaveštava kad je vreme za spavanje. Naučnici su odavno utvrdili da je jutarnja svetlost neophodna za stimulatciju 24-časovnog biološkog sata koji reguliše ciklus sna i budnog stanja.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts