Dijeta sa kefirom

U jednu od veoma popularnih dijeta sa kojom se za tri dana skida do 3 kilograma, jeste dijeta sa kefirom. Postoji nekoliko dijeta sa ovim sjajnim i zdravim napitkom i sve se baziraju na uvećanom unosu domaćeg kefira.

Kefir voćna dijeta

Ova dijeta je odlična za detoksikaciju organizma, pri meču se pije do 2 litre kefira (bolji efekat ima ako ga sami pravite) i jede se samo voće i povrće. Količina namirnica nije ograničena, jede se onoliko koliko je potrebno da se zadovolji glad. Povrće može biti i lako termički obrađeno.

Kefir voćna dijeta drži se samo tri dana i za to vreme gubite 3 kilograma.

Kefir dijeta

Ako vam je kefir voćna dijeta suviše jednolična, možete probati sa ovom, koja se takođe drži samo tri dana.

kefir dijeta

Doručak:

1 jaje + 1 tost sa 1 kašičicom putera+ čaj zaslađen sa malo meda ili

Palenta sa kiselim mlekom ili

Kajgana od 2 jajeta + 1 sveži krastavac + kafa sa malo mleka.

Užina 1:

3 dl kefira (domaćeg)

Ručak:

Čorba od pečuraka, paprikaš i kupus salata ili

Belo pileće meso (kuvano) + kuvana šagragepa + pileća salata + 1 kriška hleba + salata

Užina 2:

3 dl domaćeg kefira

Večera:

1 veliki pečeni krompir + čaj sa medom ili

150 grama grilovane ribe + zelena salata + čaj

Ako držite ovu dijetu tri dana, možete skinuti 3 kilograma. Ne preporučuje se duže držanje dijete, zato što je dosta restriktivna.

Koje su prednosti upotrebe kefira?

Kefir je izuzetno zdrava namirnica koji nam čisti organizam od toksina i jača imunitet. Kefir dovodi krvni pritisak i holesterol u ravnotežu i uspostavlja normalni rad creva. Deluje umirujuće na nervni sistem, ima pozitivno dejstvo na cirkulaciju, poboljšava tonus kože kao i kvalitet noktiju i kose.

Zašto je dijeta sa kefirom zdrava?

Zato što kefir sadrži puno vitamina i minerala a ima nizak nivo ugljenih hidrata.

Zašto je kefir koristan?

Osim onoga što smo već naveli, kefir deluje i kao prirodni antibiotik, jako je sredstvo protiv alergija, leči nadutost i zatvor, blagotvoran je za naša creva pa je dobro da ga piju osobe koje imaju čir na želucu, snižava šećer u krvi i visok krvni pritisak. Takođe pomaže kod nesanice, dovodi metabolizam u ravnotežu, leči depresiju i nesanicu.

Kako napraviti domaći kefir?

Da bi napravili kefir, potrebno je da nabavite kefirna zrnca, koja se još zovu tibetanska gljiva, koja su bela i liče na malecke cvetove karfiola. Oni se stalno množe i udvostručuju pa kada odvojite onoliko koliko vam je potrebno za pravljenje kefira, višak zrnaca možete pokloniti ili ih možete izblendirati i staviti u voćni sladoled.

Recept za kefir:

Da bi napravili jedan litar kefira uzmite dve velike kašike opranih zrnaca i prelijte sa 500 ml nekuvanog mleka. Ostaviti u nekoj staklenoj posudi (može bokal) 24 sata dok se ne zgusne i ne postane gelasto, pa promućkati i procediti mleko kroz cediljku od plastike.

Ovako proceđeno mleko je gotov kefir. Kefirna zrna koja su vam ostala u cediljci operite čistom vodom i ponovo prelijte sa mlekom. Čuvati prekriveno na sobnoj temperaturi. Ovaj proces ponavljajte svadi dan i za deset dana količina kefirnih zrnaca biće vam udvostručena, pa ćete tako moći da pravite i veće količine kefira.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts