Kako se pravilno koristi pribor za jelo?

Spremate slavu za veliki broj gostiju? Prvi put spremate večeru za roditelje buduće snaje ili zeta? Pozvali ste poslovne partnere na večeru kod kuće i želite da sve bude na visokom nivou? Ali imate problem – znate vi da se ponašate za stolom, ali dešavalo vam se da odete u restoran sa pet zvezdica kada ste na letovanju i činilo vam se da svi oko vas znaju da koriste pribor, samo vi ne znate da odaberete pravu čašu?

Kako da razlikujete vinsku čašu od čaše za vodu? Gde da odložite viljušk i nož posle jela? Saznajte nešto više o lepom ponašanju za stolom.

Osim poznavanja lepih manira, vrlo je važno da stvorite i prijatnu i opuštenu atmosferu u kojoj će se gosti lepo zabaviti i tako nećete morati da brinete o opštem utisku.

pribor za jelo

KAKO SE POSTAVLJA STO

Salveta: sa leve strane stola.

Viljuška za salatu: sa leve strane stola, najudaljenija od tanjira. Ima najširu dršku i manja je od viljuške za glavno jelo.

Viljuška za večeru: najveća je i najbliža tanjiru sa leve strane.

Kašika za supu: najudaljenija od tanjira, sa desne strane.

Nož za glavni obrok: najbliži je tanjiru sa desne strane.

Opšte pravilo glasi: za prvo servirano jelo, koristi se prvi pribor koji se nalazi sa spoljne strane. Za svako naredno jelo uzimajte pribor koji je na redu.

Tanjir za hleb i puter je mali i uz njega se servira nož za puter koji je postavljen iznad tanjira.

Pribor za dezert se postavlja kada se dezert služi ili je postavljen iznad tanjira za glavno jelo.

Kada su vam tanjiri poslagani jedan na drugi, prvi, mali tanjir je za salatu, a veći za glavno jelo.

Bokal za vodu je najbliži tanjiru.

Čaša za crno vino je u sredini.

Čaša za belo vino je najudaljenija od tanjira i nalazi se na samom desnom kraju seta čaša.

KORIŠĆENJE SALVETE

Čim sednete za sto, u krilo stavite salvetu. Papirna ili platnena, pomoći će vam da izađete na kraj sa sitnim nezgodama, koje mogu da vam se dogode tokom večere – na primer, neko parče mesa padne vam u krilo. U salvetu će upadati mrvice hleba, a poslužiće i da obrišete usne i prste pre nego što otpijete iz čaše. Da li upotrebljenu salvetu treba vraćati na sto? Kada ste završili sa večerom, odložite je sa leve strane tanjira.

DODAVANJE ZA STOLOM

Pravilo je sledeće: čvrste namirnice stavljaju se na levu stranu, tečne na desnu. Vaša šoljica za kafu, bokal za vodu ili čaša za vino nalaze se sa desne strane tanjira, a hleb na levoj strani.

KAKO SE PIJE VINO

Uvek ste se pitali zašto vrsni degustatori vina uvek drže čašu na isti način? Nije to poza – na taj način se održavaju ukus i temperatura pića. Čašu držite za nožicu da se vino ne bi ugrejalo i sipajte ga tek malo više od polovine čaše.

HLEB I PUTER

Nikako nemojte da grizete zubima hleb ili kiflu. Ako mažete puter na hleb, otkinite parče hleba veličine zalogaja, držite ga nad tanjirom, a parče putera uzmite nožem za puter (ne svojim) i namažite hleb. Ako imate maslinovo ulje, sipajte malo u tanjir i odatle se služite.

KAKO SE KORISTI PRIBOR ZA JELO

Držanje noža i viljuške celom šakom je pogrešno kao i brisanje usta stolnjakom. Oštricu noža okrećete prema dole, držite ga desnom (dominantnom) rukom – ako ste dešnja, a hranu koju sečete pridržavate viljuškom.

Ručni zglobovi su izdignuti, oba kažiprsta položena su duž escajga. Svaki put isecite parče veličine jednog zalogaja. Kada isečete parče, možete zameniti escajg i jesti viljuškom u desnoj ruci.

KAKO SE JEDE SUPA

Kada jedete supu, nikada nemojte stavljati celu kašiku u usta, već vrh prislonite na usne a zatim uvucite sadržinu kašike ali tiho – nemojte da srčete! Kada ste završili, stavite kašiku na tanjir za serviranje, koji se nalazi ispod tanjira iz kog ste jeli supu, a ako nije postavljen – onda kašiku ostavite u tanjiru iz koga ste jeli.

KOJA JELA MOŽEMO JESTI RUKAMA

Postoji hrana koja nije zgodna za sečenje nožem ili pridržavanje viljuškom. Prstima možete jesti: pečenu piletinu, rebra, prženu slaninu, ceo kukuruz, listiće artičoke.

KAKO SE DODAJE TANJIR ZA STOLOM

Ako željeno jelo nije ispred vas, zamolite osobe pored vas da vam ga dodaju,jer je nepristojno gurati ruku nekom ispred lica, a usput možete sručiti čašu ili umočiti rukav u tuđu večeru. Kada vam dodaju jelo, spustite ga na sto.

KAKO DA ODSTRANITE HRANU KOJA SE NE ŽVAĆE

Hranu koja se ne žvaće izacite onako kako ste je i pojeli: ako maslinku pojedete sa kašikom u salati, tako izbacite i košticu – diskretno, u kašiku, ako ste je jeli prstima, onda je izvadite prstima. Kada jedete ribu, tada koštice iz usta vadite prstima. Ukoliko ste probali nešto i nije vam se dopalo – zalogaj diskretno ispljunite u salvetu i brzo je zamotajte.

KAKO DA SE PONAŠATE AKO NEKU HRANU NE VOLITE

Lepi maniri nalažu da probate zalogaj – dva pre nego što definitivno odbijete jelo. Možete reći da ste vegetarijanac ili vegan ili se jednostavno izvući na dezert – recite da čuvate mesta za poslasticu pa ne bi ste da se prejedete.

KADA JE VEČERA ZAVRŠENA…

Nakon što ste završili sa večerom, kašiku, viljušku i nož ostavite dijagonalno po tanjiru. Tako će konobar ili domaćica, znati da ste završili sa večerom i da tanjir može da se skloni ispred vas. Ukoliko napuštate sto za vreme jela, ali niste završili, viljušku i nož ostavite ukrštene na srediti tanjira.

zavrsena vecera

MANIRI U KONKRETNIM SITUACIJAMA

Želite da saopštite domaćici da ne jedete konkretnu hranu

Unapred domaćici recite šta ne jedete. Kada vas prijateljica pozove na večeru, recite joj da ne možete jesti određenu hranu, ali i naglasite da ste uvereni da će biti ukusnih jela koje možete da pojedete.

Morate u toalet

Napuštanje stola zbog odlaska u toalet sasvim je u redu uz jedno „izvinite“ ili „pardon“.

Da li da ponudite pomoć oko raspremanja stola?

Da. Diskretno pitajte domaćicu da li možete da joj pomognete, ako odgovori odrično, nemojte insistirati.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts