Tiramisu po receptu Cake Bossa Badija

tiramisu recept

Kada na televiziji vidim emisiju „Cake boss“, uvek zastanem da vidim šta će novo spremiti ovaj vrsni poslastičar. Njegove torte su neprevaziđene, ne toliko zbog ukusa, već zbog izgleda, u stanju je da napravi sve što poručite, ako treba, i automobil u prirodnoj veličini i zbog toga je njegova popularnost obišla svet. U jednoj svojoj emisiji, otkrio je njegov recept za tiramisu, i mada do tada nisam bila ljubitelj tog kolača, kada sam ga napravila i probala, zaista je imao sjajan i neprevaziđen ukus. Probajte i vi obavezno!

Potrebne namirnice:

  • 3 velike kutije piškota
  • 500 gr maskarpone sira
  • ½ l slatke pavlake
  • Liker od kafe (amareto ako nemate, može i domaći)
  • 250 gr kristal šećera
  • 4 jaja
  • Espreso kafa
  • 100 gr kakaa

Način pripreme:

  1. Za umakanje piškota, potrebno je prvo da napravite jak espreso. U šerpicu sipajte skuvani jak espreso, ¾ šolje šećera i ¼ šolje likera od kafe i stavite na plotnu na srednju temperaturu. Mešajte dok se šećer ne rastopi, oko 3-4 minute. Sklonite sa šporeta i ostavite sirup da se ohladi.
  2. U drugu šerpicu sipajte 4 žumanca sa ½ šolje šećera – većina ne voli kolače sa „živim“ jajima, pa zato ja prvo na pari umutim  žumanca sa šećerom, pa kada se šećer otopi, sklonite sa vatre i dodajte maskarpone sir, 1 kafenu kašiku likera od kafe i (ako možete da nađete) jednu rakijsku čašica marsale. Šta je marsala? Slatko vino koje potiče iz grada Marsala na Siciliji, koji se služi uz razna jela i dodaje kolačima, kao što je baš tiramisu.
  3. Umutite slatku pavlaku, pa kada je postala čvrsta, dodajte joj prethodnu smesu i sve nežno izmešajte i napravite krem za filovanje piškota.
  4. Tepsiju u kojoj ćete ređati vaš tiramisu, prvo premažite u tankom sloju sa filom, pa krenite da ređate piškote. Umačite jednu po jednu u espreso i ređajte prvi red. Premažite filom, pa onda pospite kakao. Opet red piškota, red fila, kakao. Trebalo bi da imate tri reda piškota. Završavate sa filom, preko koga pospete debeli sloj kakaa.
  5. Stavite tiramisu u frižider na minimum 2 sata da se ohladi, ali, ako možete da čekate, još je bolji sledećeg dana, jer on što duže stoji, sve je bolji.

Uživajte!

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts