Lenja pita sa jabukama

Uvek me je zanimalo zašto se ovaj kolač zove pita, kao prvo, a kao drugo zašto baš lenja. Onako, kad logično razmišljam, pretpostavljam da je naziv lenja zato što je recept za pripremu ovog kolača izuzetno brz i jednostavan. Ali me i danas kopka zbog čega baš pita, kad se ovaj kolač uopšte ne pravi od kora, kao i većina drugih pita.

No, zvao se on lenja pita ili bilo kako drugačije, tek ovo je jedna od omiljenih poslastica većine domaćica. Uz to, najčešće se priprema lenja pita sa jabukama, mada i to baš ne znam zbog čega, jer je i lenja pita sa višnjama izuzetno ukusna.

Kao i za mnoge druge, slane i slatke specijalitete srpske ili internacionalne kuhinje, tako i za pripremu ove poslastice postoji veliki broj različitih načina spremanja. A recept koji možete pročitati u nastavku teksta je jedan u moru mnogih, manje ili više sličnih. Bilo za koji recept da se odlučite, činjenica je da je domaća lenja pita sa jabukama poslastica koja se izuzetno brzo i lako priprema, a uz to nije ni naročito skupa, ejr većinu sastojaka za testo gotovo svaka domaćica ima u kući.

pita sa jabukama

Pa ako i vi želite da isprobate naš recept, biće vam potrebni sledeći sastojci:

  • 3 cela jajeta
  • 250 gr šećera
  • 250 gr brašna
  • 250 ml ulja
  • 250 ml jogurta
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 1 kg jabuka
  • 3 kašike griza
  • šećer ( po želji, za fil )
  • cimet ( po želji )

Kako se pravi domaća lenja pita sa jabukama?

  1. Prvo pripremite testo, tako što ćete umutiti mikserom tri jajeta, zatim dodajte šećer. Pa tek kada se šećer potpuno rastopi, dodajte ulje, jogurt i na kraju prašak za pecivo i brašno. Sve dobro sjedinite.
  2. Zatim oljuštite jabuke i izrendajte ih na krupno rende, pa izdinstajte par minuta na tihoj vatri u šerpi u koju ste dodali par kašika ulja. Dodajte šećer po potrebi i griz. Ukoliko želite dodajte i oko pola kesice cimeta. Ja ga, lično uvek dodajem, jer moji ukućani obožavaju ovaj začin, a naročito u poslasticama koje pripremam sa jabukama. Sve blago sjedinite kašikom. Imajte samo na umu da je domaća lenja pita sa jabukama mnogo ukusnija ukoliko za njenu pripremu koristite one jabuke koje su slađe, jer onda nećete imati potrebu da dodajete šećer.
  3. Sad sledi pitanje kako napraviti ovu poslasticu? Pa kao što smo već naveli, domaća lenja pita sa jabukama se priprema vrlo lako: u pleh koji ste podmazali uljem ili obložili papirom za pečenje sipajte polovinu količine testa. Zatim ubacite u dobro zagrejanu rernu bukvalno par minuta. Izvadite pleh, sipajte fil sa jabukama, pa preko ostatak fila.
  4. Pecite je 30 – 40 minuta u rerni na temperaturi od oko 200 stepeni. Najbolje je da nakon 30 minuta pečenja proverite da li pečena, tako što ćete zabosti čačkalicu ili vrh noža u testo. Ukoliko ne ostaje ništa na čačkalici ili nožu znači da je domaća lenja pita sa jabukama pečena.
  5. Kada se domaća lenja pita prohladi, isecite je na parčiće željene veličine i pospite šećerom u prahu, ako želite.
Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts