Sočna pita sa šljivama i čokoladom

Pita sa šljivama

Većina domaćica, bez obzira koliki “ radni staž “ imaju uvek pokušava da smisli neko novo jelo i iznenadi svoje ukućane. Što i ne treba da čudi, jer svi se mi pre ili kasnije zasitimo pojedinih ukusa, pa poželimo da ih promenimo. Ovo se najčešće odnosi na slatkiše, jer glavna jela se mahom prave na isti način. Doduše i ovde je uvek moguće ubaciti neki novi sastojak, koji će uticati na promenu ukusa jela.

Tražeći tako neci recept od gotovih kora, jer još uvek nisam naučila da razvijam one prave, domaće kore kao što ih je moja mama nekada razvijala, naišla sam i na jednu neobičnu pitu. Da budem iskrena, kada sam videla naslov pita od šljiva, zazvučalo mi je interesantno, ali kada sam videla u nastavku teksta da se ova pita sa šljivama priprema i sa čokoladom, nisam baš bila sigurna da je recept ispravan, jer nisam mogla da zamislim kakav bi ukus ova pita imala. Nekako mi se ta kombinacija i nije baš dopala. A prema tom receptu ova pita se priprema od suvih šljiva. Ali, ja ne bih bila ja kad ne bih barem malo izmenila recept, pa sam odlučila da pokušam da napravim ovu pitu sa šljivama, ali sa svežim šljivama. I priznajem da pita nije bila loša, ali nešto mi se tu nije dopalo. Sledeći put sam ipak odlučila da pratim recept od gotovih kora i pripremim pitu sa šljivama i čokoladom baš prema njemu. Da li treba da vam kažem da je ukus ove pite od šljiva bio savršen. Zato vam ipak preporučujem da ovu pitu napravite baš prema receptu koji možete pročitati u nastavku teksta.

pita sa sljivama

Pa ako i vi želite da isprobate pitu sa šljivama, pripremljenu na potpuno drugačiji način, sa čokoladom i crnim vinom, biće vam potrebni sledeći sastojci:

  • 1 pakovanje gotovih kora za pitu ( 500 gr )
  • 250 gr suvih šljiva
  • 200 ml crnog vina
  • 100 gr šećera
  • 100 gr čokolade
  • 1 kesica cimeta ( po želji )
  • ulje
  • 100 ml kisele vode
  • malo praška za pecivo
  • prah šećer ( za posipanje )

Kako se pravi sočna pita sa šljivama i čokoladom?

  1. Prvo pripremite fil za pitu sa šljivama i čokoladom na sledeći način: izvadite koštice iz suvih šljiva, iseckajte ih na sitnije komade. zatim dodajte vino, šećer i cimet. Ovako pripremljeni fil kuvajte na tišoj vatri oko 10 minuta. Nakon toga dodajte čokoladu i vratite još malo na ringlu. Mešajte fil dok se čokolada ne istopi, a svi sastojci fila dobro neka se sjedine.
  2. Kada pripremite fil sklonite ga sa ringle i ostavite da se prohladi, a vi pripremajte preliv za kore. I on se priprema vrlo lako. Pomešajte 100 ml kisele vode sa uljem ( nema tačne mere ulja, jer sve zavisi da li volite masnije ili manje masne pite od gotovih kora ) i dodajte malo praška za pecivo ( oko polovinu kesice ). Zatim mešajte dok se ne rastopi. Ovim ćete prskati svaku koru, pre nego što po njoj rasporedite fil.
  3. Podmažite posudu u kojoj ćete peći pitu sa šljivama i čokoladom, pa na dno stavite jednu celu koru i obavezno ostavite jednu celu, za prekrivanje pite. Prvu koru samo poprskajte mešavinom vode i ulja, zatim izgužvajte sledeču koru, pa rasporedite po njoj. I nju poprskajte, pa stavite malo fila od šljiva i čokolade. Tako radite sve dok ne utrošite i fil i preliv. U principu, prilikom ređanja ove pite od gotovih kora dobro je rasporediti najviše fila otprilike na sredinu.
  4. Kada završite sa ređanjem pite sa šljivama i čokoladom, prekrijte je onom jednom celom korom što ste je ostavili na početku. Oštrim nožem isecite pitu na parčiće željene veličine. Pecite u zagrejanoj rerni dok pita ne dobije rumenu boju.
  5. Nakon toga je izvadite iz rerne i prekrijte krpom, koju ste prethodno nakvasili vodom. Ostavite da se pita od šljiva ohladi, pa je isecite i porešajte na tanjir za služenje. Po želji, možete je posuti i prah šećerom.
Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts