Čukljevi – deformiteti palca

Leto je stiglo i izlozi su prepunu lepih sandala i papuča, tanki kaišići, visoke štikle, ipak, spadate u one žene koje mogu samo da gledaju izloge, zato što ti modeli nisu za vas. Zašto? Pre svega zbog bola koji konstantno osećate kada nosite štikle, a drugi je estetski razlog.

Deformiteti palca, poznatiji pod nazivom čukljevi, češći su kod žena nego kod muškaraca. Pravovremenim operativnim zahvatom rezultati su zagarantovani.

Na koje tegobe se žene najviše žale?

Pre svega na pojavu deformiteta, koja se zove „hallux valgus“ gde je kod samog palca kost „iskočila“ i prvo je veličine lešnika, potom oraha, a može da dostigne i veličinu jajeta, ukoliko se ne sanira na vreme. Zbog toga, svaka cipela je deformisana, taj čukalj deformiše i čvrstu obuću, kao što je čizma, a vrlo često ume da „ispadne“ iz salonke, što izgleda veoma ružno.

Takođe, ako se bavite sportom, možete imatio teškoće prilikom nošenja patika, a bolovi mogu da se javljaju i za vreme bavljenja sportom. Kako deformitet napreduje, dolazi do ograničenja pokreta u zglobu palca. Ovo najviše može smetati baletskim igračima, a takođe i onima koji se bave sportskim plesom, zato što se prilikom igranja gazi na prednjem delu stopala, posebno kod latino-američkih plesova.

cukljevi

Zbog čega nastaju čukljevi?

Mnogo je faktora koji utiču na pojavu čukljeva, ali pre svega tu su nasleđe, tip stopala, ravna stopala, nošenje uske obuće, skraćena Ahilova tetiva.

Neoperativno lečenje

Da bi ublažili tegobe, pre svega trebate da promenite obuću. Ma koliko to ženama bilo teško, cipele moraju imati nižu štiklu (5 do 7 cm), a visoka štikla je dozvoljena samo u izuzetnim prilikama. Ako imate uz to i ravne tabane, trebalo bi da nosite uloške koji će vam ublažiti bol, a postoje i ortokinetički ulošci koji mogu da koriguju uzdužni svod stopala. Oni se naručuju po meri, i imaju mali šraf kojim regulišete podizanje stopala. Što se tiče krema i gelova, poznat je gavez, od koga se prave kreme i tinkture koji treba da na neki način smanje veličinu čuklja, zato što uz pomoć masti kost treba da se „istopi“. Proces je dug, ali oni koji su ga koristili, kažu da su izbegli operaciju zahvaljujući gavezu.

Kada treba da operišete čukljeve?

Čim deformitet postane previše naglašen, sa konstantnim bolom, morate se odmah javiti hirurgu, zato što će taj bol uticati i na druge poremećaje stopala, kičme, kolena. Treba da znate da što je deformitet blaži, operacija je lakša.

Koliko traje operacija i kakav je postoperativni tok?

Trajanje operativnog zahvata zavisi od toga da li operišete jedno ili oba stopala, od težine deformiteta i hirurške tehnike koja se primenjuje. Postoji preko sto načina operacija, a vaš hirurg će izabrati onaj koji je najbolji za vas. Ipak, moj savet je da ga pitate da vam objasni koju će tehniku primeniti, zato što bi trebalo i vi da učestvujete u toj odluci.

Posle moje operacije stopala, saznala sam da su mi kost spojili sa jednim malim šrafom, koji zauvek ostaje u palcu, a posledica toga je da ne mogu više da savijem palac onoliko koliko to mogu na drugoj nozi. Razlog je bio što na VMA nisu imali neku drugu vrstu šrafa koja bi bila bolja, a da sam tu informaciju imala pre operacije, potrudila bih se da kupim onaj koji je bio bolji ili da zahtevam drugu vrstu operacije.

Nakon operacije, stopalo vam se uvijeno samo u gazu i zavoj (retko kad je potreban gips). Noge treba da držite podignute na jastuku kako bi vam se otok smanjio. Bolovi su veoma jaki i traju do 36 sati, ali otklanjaju se injekcijama i jakim tabletama protiv bolova. Nakon toga potrebno je da hodate na peti operisanog stopala, i obavezno je korišćenje štaka.

Kada možete da nosite normalnu obuću i vratite se na posao?

Pun oslonac na celo stopalo može se očekivati već posle 4 nedelje, ali ipak, to zavisi od vrste operacije i od toga šta će vam vaš hirurg dozvoliti. Duže vreme ćete morati da birate komotnu obuću, pa je zato najbolje možda da tu operaciju radite pred leto, kada ćete moći da nosite japanke, odete na more, hodate po pesku. Obavezno je da se javite nadležnom ortopedu u domu zdravlja koji će vam prepisati vežbe i terapije koje će vam biti veoma korisne i ubrzaće vaš oporavak.

Da li je moguć povratak deformiteta?

Ako ste izabrali dobrog hirurga, ponovna operacija neće biti potrebna. Ipak, morate slušati njegove savete i zapamtiti: udobna obuća, manja štikla, a visoka – samo u specijalnim prilikama. I verujte mi na reč – kada jednom budete prošli kroz operaciju čuklja, sandale sa visokim štiklama neće vam biti više neodoljivo privlačne!

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts