Povišeni eritrociti u urinu kod trudnica

Ako Vam je analizom utvrdjeno da su eritrociti u urinu povišeni, naročito kada ste u trudnoći, morate se posavetovati sa lekarom na koji način da, uz dodatne preglede, najpre utvrdite pravi uzrok takvih rezultata a zatim počnjete lečenje.

Stanja koja uzrokuju da u listi Vaših rezultata stoji da su eritrociti povećani, mogu biti sledeća:

  • Pušenje,
  • Bolesti pluća,
  • Bolesti srca i jetre,
  • Izloženost ugljen monoksidu,
  • Oboleli bubrezi,
  • Neke vrste tumora,
  • Preterano konzumiranje alkohola,
  • Poremećaj koštane srži,
  • Poremećaj u nivou hemoglobina.

Povišeni eritrociti u mokraći mogu biti i simptom nekih stanja u organizmu koja utiču na količinu zadržane tečnosti u telu, a to su na primer povraćanje, proliv, dehidriranost, jače znojenje, ozbiljnije opekotine, upotreba diuretika.

Nedostatak tečnosti u organizmu dodatno uvećava koncentraciju eritrocita što je stanje koje se zove lažna policitemija. Uvećan broj crvenih krvnih zrnaca može da uzrokuje zapušenost krvnih sudova i tada su uočljivi simptomi – glavobolja, opšta slabost, svrab na koži, vrtoglavica…

eritrociti u urinu

Šta znače povećane vrednosti eritrocita

Procene kažu da u Evropi tek od 0,7 do 2,6 lica na 100 000 stanovnika ima pojačanu koncentraciju eritrocita, odnosno „gustu krv“, problem i te kako može da izazove komplikacije koje ozbiljno narušavaju opšte zdravlje a nekada dovedu u pitanje i sam život.

Povišena količina eritrocita obično se otkriva slučajno, kada pacijent radi analize iz nekih drugih potreba. Stanje guste krvi zove se policitemija.

Uzroci povećanja broja eritrocita osim već navedenih može biti i uzimanje odredjenih medikamenata.

Važno je znati ozbiljnost stanja jer kod svih osoba sa ovakvim karakteristikama, rane teško zarastaju i povećana je mogućnost inficiranja i smanjena otpornost na bakterije i viruse, što je vrlo bitno kada ste u drugom stanju i očejujete porodjaj. Postoje i stanja relativne policitemije.

Eritrociti – normalna vrednost

Kao trudnicu verovatno će Vas uputiti da uradite kompletnu krvnu sliku zbog procene opšteg zdravstvenog stanja i mogućeg otkrivanja nekih poremećaja kao što su anemija, infekcije, stanje uhranjenosti ili eventualno izloženost otrovnim supstancama.

Kompletna krvna slika podrazumeva utvrdjen broj eritrocita, leukocita i trombocita, eritrocitne konstante, trombocitne konstante kao i podvrste leukocita – neutrofili, eozinofili, bazofili, monociti, limfociti, zatim hemoglobin i hematokrit.

Eritrociti – crvena krvna zrnca imaju osnovnu ulogu u transportu kiseonika koji je vezan za hemoglobin iz pluća do drugih tkiva. Normalne vrednosti su od 3,86 x 1012/l do 5,08 x 1012/l za žene i od 4,34 x 1012/l do 5,72 x 1012/l za muškarce. Niže vrednosti ukazuju uglavnom na anemiju ili gubiak krvi a više vrednosti su uobičajene u stanju hemokoncentracije organizma, kod pomenute policitemije, ali i kod potpuno zdravih ljudi.

Iako nema preciznih istraživanja koja upućuju na to da je ovaj poremećaj naslednog karaktera, neki naučni radovu ukazuju na postojanje većeg rizika za pojavu bolesti ako imate bliske rođake koji imaju stanje „guste krvi“.

Statistički podaci govore da je kod više od 50 posto obolelih od policitemije, koja je nastala kao posledica poremećaja koštane srži, u pitanju stečena a ne nasledna mutacija. Ipak, kod sekundarne policitemije podaci ukazuju da je moguće da se radi o naslednom faktoru.

povišeni eritrociti

Početni simptomi

Osim glavobolja i svraba, vrtoglavica i znojenja koje je jačenego inače, pacijent može imati jako crvenilo u licu ali i u očima. Pacijent se može žaliti i na utisak da su mu prsti pomodreli.

Medjutim gustina krvi ne mora biti pojačana samo zbog većeg broja eritrocita, već recimo i zbog nedovoljne izloženosti tkiva kiseoniku kao što je boravak na većim nadmorskim visinama.

Lečenje

Osobama koje imaju gustu krv vrši se analiza hematokrita koji zapravo pokazuje koliki je udeo eritrocita u volumenu krvi a posle toga sledi odredjivanje lečenja i terapija. U ovom cilju moguća je upotreba metode – venepunkcije ili „puštanje krvi“ jer se tako poboljšava cirkulacija. Ako ovo ne daje dovoljne rezultate, propisuju se određeni lekovi koji će uticati na smanjenje stvaranja ćelija u koštanoj srži.

Koriste se i lekovi za smanjenje sposobnosti zgrušavanja krvi da bi se izbegla pojava tromba, a kod pacijenata koji imaju jaki svrab, odredjuje se simptomatska terapija.

Za osobe u ovakvom stanju, a posebno ako stetrudni, važno je da unose dovoljno tečnosti, naročito ako bolest prate dijareja, infekcije ili visoka telesna temperatura.

Licima koja imaju apsolutnu policitemiju, pored redovnih kontrola savetuje se neka vrsta blage fizičke aktivnosti jer će tako pojačavanjem cirkulacije sprečiti nastanak ugrušaka krvi.

Opšta preporukajenaravno izbegavanje pušenja jer uživanje duvana može da izazove suženje krvnih sudova i tako dodatno poveća rizik od srčanog ili moždanog udara.

Da bi se svrab smanjio, higijena kože mora biti adekvatna i trebalo bi izbegavati kupanje veoma toplom vodom.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts