Prolaktin, hormon koji utiče na dojenje, menstrualni ciklus i plodnost

Hormon prolaktin luči se u prednjem režnju hipofize. To je  mala žlezda smeštena u mozgu, i koja svojim hormonima utiče na rad drugih žlezda sa unutrašnjim lučenjem (štitna žlezda, nadbubrežne žlezde i polne žlezde). Prolaktin je inače hormon zadužen za početak lučenja mleka posle porođaja.

Za sada je opisano preko 80 različitih funkcija prolaktina. Njegovo delovanje, pored uloge u sekreciji mleka, odnosi se još i na regulaciju reprodukcionog ciklusa,  na metabolizam fetusa i majke tokom drugog stanja i perioda dojenja. Inače, neznatne varijacije koncentracija prolaktina mogu se primetiti i kod zdravih žena tokom dana, u nekim stresnim situacijama, posle pregleda dojki i na primer pregleda kod ginekologa. Takodje, i u periodu oko ovulacije, nivo ovog hormona je blago povišen i nema kliničku važnost.

prolaktin1

Problemi sa lučenjem prolaktina

Ako postoji mali tumor u predelu prednjeg režnja hipofize koji inače luči prolaktin hormon nezavisno od trudnoće i dojenja, simptomi koje u tom slučaju dobija kod žena su: prestanak menstrualnog ciklusa, lučenje mleka iz dojki, sterilitet i promene u psihičkom raspoloženju. Praksa kaže da je vrlo često da pacijentkinje u tom slučaju prvo zatraže pomoć kod psihijatra.

Pre pojave simptoma tumora ( glavobolje, osećaj umora, poremećaji sa vidom zbog pritiska tumora na očni živac). To je razlog što se kod analiza hormona kod žena koje imaju problem sa izostankom menstruacije – često odredjuje i nivo prolaktina.

Pošto je prolaktin izuzetno osetljiv na stres, vađenje krvi u tom slučaju se ne vrši klasično iglom, već se oko 20 minuta pre vađenja krvi stavi braunila u venu, jer pacijenti mogu da reaguju pojačanim lučenjem prilaktina usled stresa od uboda.

prolaktin2

Osetljivost prolaktina

Na lučenje hormona prolaktina deluju brojni faktori (lekovi kao što su triciklični antidepresivi, metoklopramid, cimetidin)

Kod muškaraca je, u slučaju da je nivo ovog hormona povošen, prvi simptom impotencija, a nekada se desi i blago uvećanje dojki, ali bez lučenja mleka. Kada je prolaktin uvećan, često tumor bude i enormne veličine, a pacijent se doktoru obrati za pomoć tek onda kada se dese ozbiljne promene a koje se uglavnom odnose na poremećaje sa vidom.

Visoke koncentracije prolaktina mogu da ukazuju i na bolesti bubrega. I dok kod muškaraca hiperprolaktinemija izrokuje impotenciju, kod žena će isto tako biti smanjen libido.Lečenje prolaktinoma (bolesti koja nastaje usled poremećenih vrednosti prolaktina i koja se karakteriše postojanjem tumora) potrebno je zbog sprečavanja obolevanja od osteoporoze i radi vraćanja polne funkcije. Dosta dobre rezultate daje terapija lekovima koji smanjuju lučenje ovog hormona, pa tako i veličinu tumorske mase. Lečenje obično dugo traje, a pred lekova, nešto redje se pristupa operativnom zahvatu.

Smanjen nivo prolaktina

Nedostatak hormona prolaktina (nizak nivo) sa sobom nosi nemogućnost dojenja dok ostale posledice za sada nisu utvrdjene.

Nizak nivo prolaktina može nastati usled poremećaja rada prednjeg režnja hipofize a uobičajeni uzrok je Sheehanov sindrom koji nastaje posle porodjaja.Veličina hipofize raste dok je žena u drugom stanju a ako na porodjaju žena izgubi više krvi, može se desiti infarkt hipofize. Još neki od izroka su : povrede glave, infekcije, bolesti koje oštećuju glavu, nasledni faktor, uzimanje nekih lekova…

Smanjeni nivoa ovog hormona mogu da prate i sledeće bolesti i poremećaje: karcinom dojke, hipofunkcija štitaste žlezde, šizofrenija, paranoidna stanja, psihoze, anoreksija, depresija, bulimija i reumatoidni artritis.

Prolaktin – normalne vrednosti

Normalne vrednosti prilaktina za muškarce je 98-456 mIU / L a za žene: 27-637 mIU / L.

Možda će Vas zanimati i sledeći tekstovi:

Crveni zdravac za bolju plodnost

Najčešći uzroci neplodnosti kod žena

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts