Najčešći uzroci neplodnosti kod žena

Neplodnost kod žena

Prema nekim podacima, u proseku svaki šesti par ima problem sa sterilitetom. Problem je uglavnom kod jednog od partnera, i to u jednakom procentu, dok nije retkost ni da problem bude kombinovan, odnosno da sterilitet kao problem imaju i žena i muškarac.

Obično se kao razlog za neplodnost kod žena navodi 6 faktora, čije lečenje može biti više ili manje uspešno. Evo koji su najčešći uzroci i šta izaziva neplodnost.

Endometrioza

Svakog meseca, ćelije koje oblažu matericu i stvaraju njen zid – endometrijum – se ljušte i uzrok su mesečnog krvarenja. Ali, kod nekih žena, ove ćelije se implantiraju na neuobičajenim mestima stomačne duplje. Pošto se tkivo endometrijuma tokom meseca menja usled uticaja hormona – to je još jedan razlog menstrualnog krvarenja. Medjutim, pošto se ovo tkivo sada nalazi na neuobičajenim lokacijama, na primer na crevima, jajovodima ila samim jajnicima, dešavaju se simptomi poput iritacija, krvarenja i nastanka ožiljaka. Ovakvo stanje vrlo otežava ili onemogućava ostanak u drugom stanju.

Jajovodi koji su neprohodni

Oko trećina žena koje ne mogu da ostanu trudne, uzrok tome su naple u oštećenju jajovoda i njihovoj neprohodnosti. Jajovodi su zapravo cevčice dužine od 7 do 14 centimetara i one povezuju jajnike sa matericom. Posle ovulacije jajna ćelija do materice dolazi kroz jajovod, a kada se desi oplodnja, u jajovodima se sreću jajna ćelija i spermatozoid.Ako su jajovodi oštećeni ili neprohodni, spajanje spermatozoida i jajne ćelije je sprečeno kao i trudnoća.

neplodnost

Nepostojanje ovulacije

Kada žena koja ima pravilan 28-dnevni ciklus, ovulaciju će otprilike imati oko 14 dana menstrualnog ciklusa. U te dve sedmice zbog uticaja hormona, na jajnicima rastu folikuli od kojih jedan prednjači i može da naraste do 20mm u prečniku. Na kraju, on prska, oslobađa jajnu ćeliju i ona ide prema materici gde se u jajovodima sreće sa spermatozoidima i biva oplođena. Nakon nekoliko dana, oplođena jajna ćelija se usadjuje u matericu i počinje da raste mali embrion.

Ali, nekada se zbog odredjenih razloga ovulacija i ne desi, najčešće zbog promena u hormonskoj ravnoteži, što uzrokuje neplodnost. Kako prepoznati ovaj problem ? To možete proveriti na ultrazvučnom pregledu ili praćenjem bazalne temperature, položaja grlića materice i cervikalne sluzi. Ovi pregledi i praćenja biće jasni znakovi da li je posredi neplodnost usled nepostojanja ovulacije ili je u pitanju nešto drugo.

Policistični jajnici

Ovo je jedan od najčešćih uzroka neplodnosti. Otprilike deset posto žena u reproduktivnoj životnoj fazi ima policistične jajnike. Šta su policistični jajnici? Umesto da se pre ovulacije stvori jedan dominantan folikul koji treba da prsne i oslobodi jajnu ćeliju, na jajnicima se stvori veći broj manjih folikula koji ne izrastaju i tako izostaje ovulacija.

Sindrom policističnih jajnika se jednostavno otkriva, a prate ga simptoni kao što su povećana telesna težina i pojačana maljavost. Nekada ipak ovi simptomi izostanu.

Neadekvatna jajna ćelija

Ženska beba se radja sa oko milion jajnih ćelija, ali svakog meseca njihov veliki broj propada .

Sa godinama, plodnost žene je u stalnom opadanju i na primer kada napuni 30 godina, broj jajnih ćelija koje žena ima manje su za 50 posto nego za vreme puberteta. Uporedo sa tim opada i kvalitet jajnih ćelija i nije svaka sposobna da bude oplodjena. Upravo zbog toga, teško se ostaje u drugom stanju a pobaaji su češći nego kodmladjih žena. Kakav je kvalitet jajnih ćelija ne otkriva se baš lako, ali znak da je ovaj problem po sredi mogu biti učestali spontani pobačaji.

Netolerantnost na spermu

Oko dva do pet odsto žena ima takozvanu „alergiju na spermu“. Reč je o stanju u kome se kod parova razviju antispermatozoidna antitela kao imunološka reakcija organizma žene na spermu.

Ova tela su prisutna u krvotoku žene ali i u vaginalnom sekretu, materici i jajovodima. Smanjuju brzinu kretanja spermatozoida i njihovu pokretljivost, i tako su uzrok problema sa začećem. Ako niste znali, ovakva antitela mogu da se jave i kod muškarca, a tada je njihov nastanak posledica neke povrede ili infekcija. U svakom slučaju, mogu da budu uzrok neplodnosti.

Pored svih navedenih problema, u odredjenom broju slučajeva može se desiti da je problem nepolodnosti neobjašnjiv i ne može se otkriti. Zato jedan broj žena u tim situacijama pokušava da problem reši alternativnim metodama kao što su čajevi za neplodnost. Isto tako, problemi koji su navedeni mogu biti kombinovani i udruženi.

Lečenje neplodnosti zavisi od uzroka koji je precizno utvrdjen, može biti dugotrajno i relativno uspešni.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts