Depilacija u trudnoći – da ili ne?

Depilacija u trudnoći

Ako niste znali, jedna od prednosti u trudnoći je to što dlačice rastu sporije, pa će svaka depilacija dok ste u drugom stanju imati duži učinak. Ako ste navikli da redovno depilirate odredjene delove kože, verovatno želite da sa tom praksom nastavite i u trudnoći. Depilacija je deo nege kože i osim estetskog, ima i higijenski značaj. Ipak, kada ste trudni, sigurno imate hilljadu pitanja o tome kakva vam je depilacija u trudnoći dozvoljena, koliko često, i da li to nekako može da naškodi zdravlju kože…

Jedno je sigurno, tokom trudnoće, ne primenjujte trajnu depilaciju laserom,već je odložite za period posle dojenja.

Da biste uklonili neželjene dlačice s nogu, prepona, ruku, intimne zone, odnosno bikini zone, stomaka, pazuha ili i nekih delova lica kao što su skidanjemalja sa nausnica i brade, preporučljivi su drugačiji vidovi depilacije.

Neke vrste depilacije nisu baš preporučljive ni kada nisteu drugom stanju. Na primer, čupanje dlačica sa grudi i pazuha trebalo bi uvek da izbegavate zbog posebne osetljivosti ovih delova kože.

depilacija trudnica

Brijanje kao najbezbedniji metod

Najbezbedniji i jedan od najbezbolnijih načina uklanjanja neželjenih dlačica je brijanje. Iako je učinak dosta kratkotrajniji u odnosu na drugemetode, sa ovom vrstom uklanjanja dlaka, iritacije kože su svedene na minimum.

Za neke metode skidanja neželjenih dlačica nema podataka da će negativno uticati na zdravlje trudnice ili fetusa. To ipak ne znači da ne treba da budete obazrivi i da depilaciju obavljate u isključivo proverenim salonima gde se vodi računa o higijeni . Još je bolje da, ako ste imalo umešni, depilaciju obavljate u svom domu.

Depilator je jedno od rešenja jer neće oštetiti kapilare koji su inače oslabljeni u trudnoći.

Depilacija voskom

Možete se depilirati i toplim voskom, ali uz oprez. Pre nanošenja probajte temperaturu voska na malom delu kože kako biste sprečili nastanak opekotina. Jedna od bezbednijih opcija je depilacija hladnim voskom . Kod korišćenja toplog voska potrudite se da ga prokuvavanjem dobro dezinfikujete, jer isti vosak koristi više klijenata ako to radite u salonu. Ovo je posebno važno jer je moguće da na ovaj način prenesete neke infekcijemedju kojima je i hepatitis. Ne treba posebno objašnjavati zašto bi ovakav scenario bio opasan za trudnice koje su inače osetljivije na infekcije u odnosu na žene koje nisu u drugom stanju.

Korišćenje hladnog voska, koji se takođe zagreva, eliminiše mogućnost opasnijih infekcija zato što se za uklanjanje sa kože upotrebljavaju platnene ili papirne trake za jednokratnu i potrebu. Dakle, prva prednost ove vrste voska je upravo higijena, kao i nepostojanje neprijatnih i agresivnih mirisa u prostoru gde se radi depilacija. Važno je da kod rada s hladnim voskom uklanjajte isključivo kraće dlačice i da dobro zategnete kožu na suprotnu stranu od povlačenja kako ne bi došlo do podliva. Najveća pažnja je potrebna ako ovom metodom depilirate prepone.

Mogući problemi

Ipak znajte da bi topao vosak bi mogao loše da utiče na cirkulaciju, koja je u drugom stanju inače malo usporena. Hladni vosak je dopušten ako trudnica nema problema s cirkulacijom ili oticanjem,i ako nema   vidljive popucale kapilare.

Depilacija kremom, gelovima i penama

Bezbolna metoda depilacija je i upotreba depilacijskih krema i gelova. Medjutim, iako su rezultati dugotrajniji, ako ih stalno koristite, moguće je da Vam mirisi ovih preparata smetaju a posebno ako ste u ranoj trudnoći i imate mučnine praćene povraćanjem. Takodje, ako ste vlasnica osetljive kože, moguće su alergije.

Depilacija trbuha u trudnoći

Zbog osetljivosti stomaka u trudnoći, možda je najbolje da se oslonite na blagu depilacijsku kremu, ali u svakom slučaju konsultujte lekara koja bi vam metoda bila odgovarajuća.

Egipatska depilacija šećernom pastom u trudnoći

Ukoliko ste se ranije redovno depilirali šećernom pastom, ne bi trebalo da imate značajnije probleme s izvođenjem ovakve depilacije ni kad ste trudni.

U poslednje vreme, popularna depilacija šećernom pastom, opravdava svoje rezultate koji su duži (4 do 6 nedelja) mada je ovaj metod malo skuplji od drugih vidova depilacija u salonu. Probajte da je uradite sami kod kuće, kako biste bili sigurniji u higijenske uslove a pritom ćete i uštedeti.

Egipatskom depilacijom, dlačice postaju mekše, glađe i ređe a iritacije kože su minimalne. Sastojci egipatske depilacije su potpuno prirodni i to je još jedna prednost. Kada završite tretman šećernom pastom, operite samo kožu čistom vodom bez sapuna i namažite na kožu koju ste tretirali umirujući losion na bazi aloe vere ili kamilice.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts