6 saveta da bebina koža bude mekana i nežna

Da li ste znali da nemaju sve bebe nežnu kožu? Iako je nežna i mekana koža asocijacija za bebe, nažalost nemaju je svi mališani. 

Šta bi mogao biti uzrok tome?

Kod nekih beba je koža naprosto prirodno suva ili je nedogvoarajuća nega dovela do narušavanja kvaliteta kože.  Razloga za ovu pojavu je više. Mi vam zato u nastavku dajemo nekoliko vrlo korisnih saveta uz pomoć kojih ćete koži vašeg mališana podariti najbolju negu i vratiti joj kvalitet i mekoću. 

Bebina odeća treba da bude od prirodnih materijala

Krenimo od osnova – bebe nikako ne bi smele nositi odeću od sintetičkih materijala. Kada odete u kupovinu odeće za bebe, na etiketi obavezno tražite oznaku “100% cotton”. To znači da je sastav sto posto pamuk. Ukoliko više volite kupovinu preko interneta, birajte uvek online shop čiji je bebi program uglavnom od prirodne tkanine. Pamuk najbolje pogoduje svima, a pogotovo mališanima i njihovoj osetljivoj koži. Pamuk će upiti vlagu od znojenja do kojeg kod beba i te kako dolazi usled njihove slabe termoregulacije. 

Samim tim će koža biti suva i neće dolaziti do nakupljanja bakterija koje mogu dodatno naruštiti kvalitet kože. Kada mališani nose odeću od sintetičkih materijala, tada koža ne može da “diše”, dolazi do pojačanog znojenja, a samim tim do osipa, iritacija i crvenila. Kada je koža izložena takvoj torturi tada gubi i na svom kvalitetu. 

Bebin veš perite sa posebnim deterdžentom

Čim se beba rodi stvorite naviku da njenu odeću perete posebno, bez dodavanja vašeg veša ili odeće drugih ukućana. To je vrlo važno kako ne bi došlo do prenosa nekih bakterija putem odeće. Isto tako bebin veš treba da perete deterdžentom i omekšivačem koji je namenjen isključivo najmlađima. Ovo je neophodno iz razloga što su ovi preparati mnogo blaži po svom sastavu i pogoduju potrebama bebine kože. 

Nakon pranja, veš će doći u kontakt sa bebinom kožom. Ukoliko se na vešu zadrže čestice praška ili omekšivača to može dovesti do iritacija na koži ili alergijskih reakcija. Samim tim će izgled i kvalitet bebine kože biti narušen. Zato je ovo veoma bitna stavka kada je nega najmlađih u pitanju. 

Rešite se ekcema

Čini se da je novije doba dovelo i do učestalije pojave ekcema i atopijskog dermatitisa kod najmlađih. Vrlo često se ova pojava javlja kod novorođenih beba ili tokom njihovog odrastanja, čak i do pete godine života. Ekcem je u stvari upalni proces na površini kože. Na mestu gde je ekcem, koža je crvena, hrapava, svrbi, a zna i da popuca. Javlja se kao posledica alergije, a može biti uslovljen i  slabim imunološkim sistemom ili genetskim faktorima. 

Osim što narušavaju estetski izgled kože, dermatitis i ekcem kod dece stvaraju i neprijatan osećaj svraba pa se mališani vrlo često češu i time dodatno pogoršavaju situaciju. Da bi ste se rešili ekcema i koži vaše bebe vratili kvalitet važno je otkriti uzrok ove pojave. U zavisnosti od uzroka, prepisuje se i odgovarajuća terapija. 

Kod rešavanja ovog problema, suština je u hidrataciji kože koja je inače suva pa se zato ponekad peruta ili puca. Kada je reč o spoljašnjoj hidrataciji tu je svakako najvažnije voditi računa o kozmetici koja se upotrebljava za svakodnevnu negu. Što se toga tiče preporučujemo vam da kupujete kupke i šampone koji su namenjeni mališanima sa ovom vrstom kožnog problema. Najbolje bi bilo kada bi ti preparati bili prirodnog porekla, jer se na taj način koža hidrira i neguje bez delovanja štetnih supstanci koje ponekad zalutaju čak i u dečiju kozmetiku. 

Vrlo je važno da povedete računa i o režimu ishrane vašeg mališana. Ukoliko je uzrok ekcema u nekom alergenu, onda se ta namirnica izbacuje iz upotrebe. Neretko to bude baš kravlje mleko, jaja ili citrusi. 

Kada je reč o specijalnim kremama za ovu namenu, njih koristite isključivo uz nadzor lekara jer vrlo često sadrže i kortikosteroide. Ovo su neki od načina na koje se tretiraju ekcemi, a koji će biti primenjen u slučaju vaše bebe, najbolje da odredi vaš dermatolog ili pedijatar. 

Kupite odgovarajuću kozmetiku

Za kupovinu kozmetike za kupanje, odaberite onu koja je namenjena mališanima sa suvom i osetljivom kožom. Takve kupke i šamponi u sebi sadrže sastojke koji će doprineti dodatnoj hidrataciji, a to je upravo ono što je koži najpotrebnije. Vodite računa da preparati sadrže isključivo prirodne sastojke koji će dodatno nahraniti kožu i učiniti je mekanom i nežnom na dodir. Izbegavajte agresivne sapune koji ne doprinose kvalitetu kože.

Mnogi sapuni čak iako su namenjeni najmlađima, svoju funkciju ne vrše na najbolji način već dodatno isušuju kožu. Zato pažljivo birajte šta ćete koristiti tokom svakodnevnog kupanja i umivanja vaše bebe.

Zaštitna, odnosno hidratantna krema može se stavljati u predelu pelenske regije, ali i po celom telu bebe.  Krema koja se stavlja u predelu pelenske regije, takođe treba da bude dovoljno hidratantna da nahrani kožu i stvori zaštitni sloj koji će sprečiti kontakt kože i stolice ili urina. Sve su to važni segmenti u svakodnevnoj nezi kože koji zaista doprinose tome da koža mališana bude neodoljivo mekana i nežna.

Pravilno kupajte bebu

Sigurno se sada pitate, a šta je to pravilno kupanje bebe? Nije da postoji neka univerzalna teorija koja kaže da se beba mora kupati na odgvoarajući pravilan način, ali zaista postoje neke preporuke stručnjaka vezane za ovu temu. 

Pre svega je važno naglasiti da je bebina koža veoma osetljiva. Zbog toga je ne treba previše kupati, trljati i zasipati raznoraznim kozmetičkim preparatima. 

Kada je kupanje beba u pitanju, tada se može koristiti pravilo da je manje ipak više. Stručnjaci savetuju da male bebe čak i ne kupate svako veče. Sasvim je dovoljno da se beba okupa svako drugo veče, što znači tri do četiri puta nedeljno. Naravno da će izuzetaka uvek biti ukoliko je recimo stolica veoma retka pa se beba zaista isprlja ili se preterano znoji ukoliko su napolju vrućine. Međutim, ukoliko je temperatura optimalna i nema nekih nepredvidivih situacija, onda se držite preporuke stručnjaka i ne preterujte sa kupanjem, jer time skidate zaštitni sloj kože koji ionako nije sasvim razvijen. Sasvim je dovoljno da bebi svakodnevno dobro operete pelensku regiju kako bi higijena bila odgovarajuća.  

Zatim gledajte da kupke ne traju predugo. Dovoljno je da na par minuta. Ukoliko stavljate kupku ili koristite sapun, dobro ga isperite kako se ne bi zadržavao na površini kože. 

Nakon toga lagano tapkajte peškirom po površini kože. Nikako nemojte agresivno peškirom trljati bebinu kožu  jer i time možete pogoršati stanje ukoliko već ima nekih oštećenja, iritacija ili osipa. I naravno ne zaborvite da tokom kupanja koristite kozmetiku koja odgovara potrebama kože vaše bebe. 

Zaštitite bebinu kožu od sunčevih zraka

Ono što roditelji vrlo često zaboravljaju i uzimaju zdravo za gotovo jeste zaštita bebine kože od sunca. Uglavnom se pod tim misli da bebu treba mazati zaštitnim kremama kada se ide na plažu. To je velika greška. 

Zaštitna krema treba da bude deo svakodnevne nege mališana kada se izlazi napolje, pogotovo tokom toplijih dana. Krema sa zaštitnim faktorom preporučuje se i u zimskom periodu, a od ranog proleća pa sve do kasne jeseni treba biti deo svakodonevnog rituala. Naravno da ćete zaštitini faktor prilagoditi godišnjem dobu i tome da li ćete dan provesti na plaži ili samo obavljate nešto po gradu. 

Ono što je suština jeste da koža uvek bude zaštićena od štetnih sunčevih zraka i to će ujedno učiniti da bude negovana, mekana, nežna i bez nepotrebnih oštećenja. 

Nakon primene ovih saveta  sigurni smo da će se kvalitet kože vaše bebe značajno poboljšati i da će  postati mekana i nežna na dodir. Brinite o svojoj bebi i uživajte dok gledate kako raste i razvija se srećna!

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts